ILMAvoimien Hawk-suihkuharjoituskone syöksyi maahan maanantaina iltapäivällä Keuruulla. Lentäjät pelastautuivat heittoistuinhypyllä.
Suur-Keuruu-lehden mukaan kaksi lentäjää laskeutui laskuvarjolla suoalueelle.
Ilmavoimien esikuntapäällikkö prikaatikenraali Timo Herranen kertoi HS:lle, että molemmat lentäjät ovat olleet tavoitettaessa tajuissaan. Pelastushenkilökunta löysi heidät melko nopeasti.
”Omin jaloin kävelivät”, Herranen sanoo.
Lentäjät on toimitettu jatkotutkimuksiin. Sen tarkempaa tietoa Herrasella ei toistaiseksi kuitenkaan ole lentäjien voinnista.
”On selvää, että tällaisen jälkeen tehdään laajat terveystutkimukset.”
Myös Ilmavoimien komentaja J-P Keränen twiittasi tänään henkilökohtaisella tilillään, että ”Ohjaajat kunnossa ja omaiset tietoisia tapahtumasta”.
Onnettomuus tapahtui Herrasen mukaan lentokoulutuksen ”normaalissa harjoitustilanteessa”. Koneessa oli koneen ohjaaja ja lennonopettaja.
”En lähde toistaiseksi sen tarkemmin syitä kommentoimaan. Tapahtuneesta suoritetaan normaali lentoturmatutkinta”, Herranen sanoo.
Onnettomuuden syyn tutkintaa johtaa Sotilasilmailun viranomaisyksikkö (SVY).
Puolustusvoimien Hawk kierteli onnettomuuden jälkeen onnettomuuspaikan yläpuolella Valkeaniemessä Keuruulla.
Keski-Suomen pelastuslaitos lähetti onnettomuuspaikalle Heinäsentien lähelle yhdeksän yksikköä. Hälytys onnettomuudesta annettiin kello 14.15. Onnettomuuspaikka sijaitsee Keuruun keskustan lounaispuolella.
Onnettomuusalue on suljettu. Keski-Suomen pelastuslaitokselta kerrotaan, että ”tilanne on hallinnassa”.
Timo Herrasen käsityksen mukaan koneen putoaminen ei ole aiheuttanut vaaraa sivullisille.
”Kone on siellä nyt maassa, alue eristetty ja pelastustoimet käynnissä.”
Sisä-Suomen poliisi kertoi Twitterissä ohjaavansa tieliikennettä alueella.
Lue lisää: Toimittaja Hawkin putoamispaikalla: ”Helikopteri pörrää tuossa yllä”
Hawk-suihkuharjoituskone kuvattuna Tikkakoskella 2018.
Hawk-koneet ovat tähän päivään mennessä olleet onnettomuuksissa yksitoista kertaa, selviää Ilmavoimien verkkosivuilta. Suurimmassa osassa onnettomuuksista lentäjät onnistuivat pelastautumaan heittoistuimen avulla, mutta viidessä tapauksessa syntyi myös kuolonuhreja.
Onnettomuuksista ensimmäinen sattui vuonna 1981, kun Satakunnan lennoston harjoituskone törmäsi maahan. Koneen kyydissä ollut matkustaja loukkaantui onnettomuudessa vakavasti ja ohjaaja kuoli. Viimeisin taas on vuodelta 2013, jolloin toinen koneen ohjaaja pelastautui heittoistuimen avulla, mutta toinen kuoli.
Suomi otti Hawkit käyttöön vuonna 1980.
Ilmasotakoulun varusmiehet tukivat vuoden 2013 Perhon Hawk-onnettomuuden kenttätutkimusvaihetta osallistumalla maastoetsintöihin.
Oikaisu maanantaina 15.5. kello 15.44: Jutussa kirjoitettiin aiemmin virheellisesti, että neljässä Hawk-turmassa kuoli ihmisiä. Todellisuudessa viisi turmaa vaati kuolonuhreja.