Videot ja kuvat näyttävät Hawk-koneen putoamis­paikan

Ilmavoimien Hawk-suihkuharjoituskone syöksyi maahan maanantaina Keuruulla. Puolustusvoimat esitteli koneen putoamispaikkaa iltapäivällä. HS näytti tilaisuuden suorana tässä artikkelissa.

| Päivitetty

Ilmavoimien Hawk-suihkuharjoituskone syöksyi maahan maanantaina iltapäivällä Keuruulla. Lentäjät pelastautuivat heittoistuinhypyllä ja heidät vietiin jatkotutkimuksiin.

Puolustusvoimien mukaan kone ja sen kaikki osat on löydetty, mutta kone on erittäin huonossa kunnossa.

Puolustusvoimat esitteli koneen putoamispaikkaa medialle iltapäivällä. HS näytti tilaisuudesta paikallislehti Suur-Keuruun suoraa lähetystä tässä artikkelissa.

Hawkin hylkypaikkaa oli jouduttu raivaamaan.

Koneen putoamispaikka on tiheässä havupuumetsässä.

Onnettomuuden tapahtumapaikka Keuruulla tiistaina.

Maassa lojui vielä koneen osia.

Koneen peräsimen osa erottui putoamispaikalla.

Onnettomuus tapahtui kesken ilmataisteluharjoituksen.

Taisteluharjoituksessa oli osallisena kaksi suihkuharjoituskonetta. Harjoituksen loppupuolella toinen kone irtaantui taistelusta. Koneen ohjaajat havaitsivat koneessa epänormaalia tärinää ja tekivät hätätilanneilmoituksen.

Harjoituksessa koneet lensivät noin 1,5–2 kilometrin korkeudessa. Ohjaajat laukaisivat heittoistuimet alle 500 metrin korkeudessa. He olivat tajuissaan, kun heidät löydettiin ja kävelivät omin jaloin pois putoamispaikalta.

Onnettomuutta varten on perustettu tutkintaryhmä.

Hawkeissa ei ole turvallisuussyistä mustaa laatikkoa, mutta lisätietoa onnettomuuteen johtaneista syistä voi antaa koneen rungon seassa oleva tehtävätallennin.

Puolustusvoimat kertoi maanantaina, että Hawkit eivät lennä ennen kuin onnettomuuteen johtaneista syistä on saatu lisätietoa.

Suomessa on käytössä vielä 32 Hawkia. Maanantaina sattunut turma oli 11. konetyypille tapahtunut onnettomuus. Hawkeilla on tarkoitus lentää ainakin 2030-luvun loppuun asti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat