Kevään parhaan ylioppilaan todistuksessa on yksi M – ”Ei vain lähtenyt”

Ylioppilaskirjoitusten tulokset julkistettiin tiistaina. Kevään kirjoituksissa parhaiten menestyi Joona Hulkkonen Parolan lukiosta: ”Muissa kouluissa ei olisi tullut yhtä hyviä papereita.”

Joona Hulkkonen kirjoitti Parolan lukiossa kolmella tutkintokerralla 12 koetta, joista seitsemästä hän sai laudaturin, neljästä eximian ja yhdestä magnan. Suorituksellaan hän sai tänä keväänä parhaan ylioppilastutkinnon.

| Päivitetty

Kevään ylioppilaskokeiden tulokset julkistettiin lukioille tiistaina. Tämän kevään parhaan ylioppilastutkinnon sai Joona Hulkkonen Parolan lukiosta.

Hulkkonen kirjoitti Parolan lukiossa kolmella tutkintokerralla 12 koetta, joista seitsemästä hän sai laudaturin, neljästä eximian ja yhdestä magnan. Ylioppilaskokelaan tutkintoon kuuluu vähintään viisi koetta.

Lue lisää: Kevään paras yli­oppilas sai seitsemän laudaturia, neljä eximiaa ja yhden magnan

Nuorelle miehelle kiiri tieto omasta saavutuksesta ”kuukauden kiireisimpänä päivänä”.

Helsingin Sanomille hän vastasi puhelimeen kahvitauolla ollessaan sijaistamassa englanninkielen opettajaa paikallisella yläasteella. Illalla on luvassa vielä nuorisovaltuuston tehtäviä.

”Aikataulu ihan täynnä.”

Hulkkonen on yllättynyt saavutuksestaan, vaikka tiesikin kirjoitusten sujuneen hyvin. Hän kertoo arvelleensa, että hän saattaisi olla omassa koulussaan paras, mutta ei osannut aavistaa valtakunnallista menestystä.

”En osannut tätä odottaa, kun rehtori soitti aamuyhdeksältä, että onnittelut.”

Kevään ylioppilaistutkinnoista paras, Hulkkosen tutkinto oli 78 pisteen arvoinen. Pääasiassa pisteet ropisivat hänelle luonnontieteiden aineista, mutta myös kielistä.

Hulkkonen kirjoitti molemmat, sekä lyhyen että pitkän oppimäärän englannista, saksasta ja matematiikasta. Hän myöntää, että näin tehdään aika harvoin, mutta halunneensa tällä ”pelata varman päälle”.

”Siltä varalta, jos sattuisi käymään huonosti kokeesta tai ei vaikka pääsisi paikalle”, hän kuvailee.

Kevään ylioppilastutkinnoista paras oli Joona Hulkkosen tutkinto, joka oli yhteensä 78 pisteen arvoinen.

Kokonaisuuteen hän kuvailee olevansa tyytyväinen. Yksi oppiaine jäi hiukan häntä harmittamaan, nimittäin kemian oppinaineesta saatu magna-arvosana.

Kemian kurssinsa Hulkkonen kertoo suorittaneensa lukioaikana kiitettävästi ja jopa erinomaisesti, mutta kirjoituksissa ”ei vain lähtenyt”.

”Kyllä se vähän ärsyttää siellä, kun olisi voinut olla mahdollisuus onnistua paremmin. Ei magnakaan ole huono”, hän korostaa.

Vapaa-ajan ja koulun välinen tasapaino säilyi Hulkkosen mukaan hyvin. Ajan­viettoa kavereiden kanssa hän joutui jonkin verran karsimaan, kun kirjoituksiin oli aikaa enää muutama kuukausi.

Pitkälle hän kertoo päässeensä oppitunneilla keskittymällä ja kuuntelemalla. Ennen kokeita hän kertasi tärkeät asiat itselleen.

”Sanoisin, että olen löytänyt tasapainon. Minun ei tarvitse mitään yliluonnollisia aikamääriä käyttää opiskeluun. Olen käynyt koulua siinä missä muutkin.”

Osan opiskelumenestyksen tuomasta kunniasta hän haluaa antaa myös käymälleen pienelle Parolan lukiolle, jossa joustettiin ja sai tehdä paljon kursseja itsenäisesti.

”Muissa kouluissa ei olisi tullut yhtä hyviä papereita. Pienessä koulussa on hyvä yhteishenki.”

Tulevaisuuden suunnitelmat tuntuvat Hulkkosella olevan selvillä: hän haluaa insinööriksi. Mutta ensin hän suuntaa armeijaan.

Hulkkosen tavoitteena on päästä opiskelemaan tekniikkaa Tampereelle yliopistoon. Yliopiston hakuprosessissa tulevat painottumaan vain tietyt oppiaineet, kuten äidinkieli, fysiikka ja matematiikka, eikä Hulkkonen tarvitse kaikkia kirjoittamiaan oppiaineita.

”Niitä on nyt sellainenkin rivi, että koulupaikka pitäisi aueta. Tai ainakin luotan siihen.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat