Oulua koettelee nyt poikkeuksellinen väki­valta – Mitä kaupungissa oikein tapahtuu?

Henkirikosten määrä Oulun poliisin alueella nousi viime vuonna. Luku on pysynyt korkeana myös tänä vuonna.

Nainen löytyi kuolleena omakotitalosta Oulun Välivainiolla toukokuun alussa. Mies löytyi ulkoa haavoittuneena ja kuoli saamastaan ensihoidosta huolimatta.

Oulun poliisilaitoksen alueella on reilun puolen vuoden sisällä tapahtunut useita uutisotsikoihin nousseita henkirikoksia. Toukokuussa henkirikoksia tapahtui Oulussa kaikkiaan kolme vain muutamien päivien sisällä.

6. toukokuuta nainen ja mies tapettiin Oulun Välivainion asuinalueella. Kummallakin uhreista oli ampumahaavoja. Kaksoissurmasta epäiltynä on vangittu 31-vuotias mies, joka oli HS:n tietojen mukaan naisuhrin aviopuoliso.

Kaksi päivää aiemmin nuori oululaismies oli tapettu teräaseella Kontinkankaalla keskellä pyörätietä päiväsaikaan. Poliisi epäilee teosta parikymppistä oululaismiestä. Poliisin mukaan epäilty ja uhri olivat sopineet tapaamisen liittyen huumausaineisiin.

Molempia toukokuun tapauksia tutkitaan tappoina.

Viime marraskuussa Oulun Hiirosen kaupunginosassa tapahtui epäilty murha, johon poliisin kertoman mukaan liittyy myös edeltävää pahoinpitelyä ja vapaudenriistoa. Poliisi epäilee, että noin 20-vuotiaan oululaisnaisen vapaus riistettiin ja häneen kohdistettiin väkivaltaa kahdessa eri asunnossa. Epäiltyjä on tapauksessa useita.

Helmikuussa käräjillä käsiteltiin tapausta, jossa tekohetkellä 19-vuotiaan miehen syytetään murhanneen 17-vuotiaan pojan teräaseella tämän kotipihassa Raahessa viime lokakuussa. Epäilty oli pukeutunut Halloween-kauhuelokuvan fiktiivistä sarjamurhaajahahmo Michael Myersiä esittävään naamariin.

Syytteen mukaan henkirikos oli poikkeuksellisen raaka, ja 19-vuotiaan suunnitelmana olisi ollut surmata myös uhrin perhe. Epäilty määrättiin mielentilatutkimukseen ja tuomio asiassa annetaan myöhemmin.

Toteutuneiden henkirikosten määrä Oulun poliisilaitoksen alueella nousi viime vuonna edellisvuodesta, kertoo rikostorjuntasektorin johtaja Markus Kiiskinen Oulun poliisista. Tilanne ei ole parantunut tänä vuonna: tähän mennessä poliisin tietoon tulleissa henkirikoksissa ollaan samoissa luvuissa kuin vuonna 2022 tähän aikaan.

”Viime vuosi oli yhdeksään vuoteen yksi synkimmistä vuosista henkirikoksissa Oulun poliisilaitoksen alueella. Henkirikoksissa valitettavasti ollaan tänä vuonna samoissa luvuissa kuin viime vuonna.”

Kiiskisen mukaan tämä menee kuitenkin vielä tilastollisen vaihtelun rajoissa.

Oulun poliisin alueella tapahtuneita epäiltyjä murhia tuli viime vuonna poliisin tietoon neljä enemmän ja tappoja viisi enemmän kuin vuonna 2021, Kiiskinen kertoo. Murhan yrityksiä tuli tietoon kolme enemmän, mutta tapon yrityksiä oli toisaalta seitsemän vähemmän kuin vuonna 2021.

Tänä vuonna tähän mennessä Oulun poliisin tietoon on tullut neljä epäiltyä tappoa ja kahdeksan sellaisen yritystä.

”Kun puhutaan väkivaltarikoksista laajemminkin, niin meillä törkeät pahoinpitelyt ovat nousussa 12 prosenttia viime vuodesta.”

Kiiskinen kertoo, että viimeaikaiset henkirikokset ovat kaikki tapauksina erilaisia, eikä niitä yhdistä mikään. Niistä jokaisen taustalla on myös oma, erilainen tapahtumaketju.

Kiiskinen ei kuitenkaan kommentoi yhä esitutkinnassa olevien henkirikosten tekotapoja, taustoja tai motiiveja.

Kiiskisen mukaan niin sanottu perinteinen suomalainen henkirikos on sellainen, jossa kaksi miestä ryyppää keskenään, heille tulee sanaharkkaa, ja toinen puukottaa toisen.

Tähän verrattuna Oulussa tai sen lähialueella on reilun puolen vuoden sisällä tapahtunut useampia henkirikoksia, jotka eivät ole pääpiirteiltään niin sanotusti tyypillisimpiä suomalaisia henkirikoksia.

Viime vuosina ja jälleen viime kuukausina mediassa on uutisoitu mielenterveys­palveluiden ruuhkautumisesta ja hoitoon pääsemisen vaikeudesta Oulussa, etenkin nuorisopsykiatriassa.

Kiiskinen on yleisellä tasolla tilanteesta huolissaan myös poliisin ja väkivaltarikollisuuden näkökulmasta.

”Näen 27 vuoden kokemuksella sen korrelaation, että nämä ovat omiaan lisäämään entisestään pahoinvointia ja pahentamaan väkivaltatilastoja. Olen huolissani Oulun alueen ja koko yhteiskunnan kyvystä vastata mielenterveyspalveluista. ”

Väkivaltarikoksiin yleisesti liittyy usein päihteidenkäyttöä. Kiiskisen mukaan myös huumausaine­rikokset ovat Oulussa tänä vuonna 34 prosentin nousussa viime vuoteen verrattuna.

”Nämäkin saattavat lisätä väkivallan kierrettä. Huumeidenkäytön ennaltaehkäisyyn ja niistä aiheutuvien mielenterveysongelmien hoitamiseen ei yhteiskunnalla ole riittävää kykyä panostaa. Se kumuloituu jopa äärimmäiseksi vakavaksi väkivallaksi.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat