Lapuahovin yrittäjä kertoo, että poliisi epäilee häntä niskoittelusta kadonneen teinipojan tapauksessa

Niskoittelututkinta liittyy poliisin pyytämään videotallenteeseen. Lapuahovin yrittäjä kertoo, että niskoittelusta epäillään häntä.

16-vuotias Rasmus Takaluoma katosi Lapualla 11. marraskuuta viime vuonna.

| Päivitetty

Lapualla kadonneen teinipojan Rasmus Takaluoman katoamistapaus sai tiistaina uuden sivujuonteen, kun poliisi ilmoitti aloittaneensa tutkinnan epäillystä niskoittelusta poliisia vastaan.

Takaluoma katosi viime marraskuussa sen jälkeen, kun hänet oli alaikäisenä poistettu hotelli-ravintola Lapuahovista.

Poliisi kertoo tiedotteessa tehneensä kadonneen nuoren etsinnöissä useita tietopyyntöjä eri toimijoille. Epäilty niskoittelu koskee yhtä poliisin tietopyyntöä videotallenteesta.

”Tietopyynnön kohde oli ilmoittanut poliisille, ettei kyseistä tietoa ole tallennettu. Jälkeenpäin on selvinnyt, että tietoa oli tallennettu”, Pohjanmaan poliisilaitos kertoi tiistaina tiedotteessa.

Rikoksesta epäillään yhtä henkilöä. Poliisi ei kommentoi sitä, ketä niskoittelusta epäillään.

Lapuahovin yrittäjä Zafer Demir kertoo HS:lle, että niskoittelusta epäillään häntä. Demir kiistää niskoittelun ja kertoo, että hän on tehnyt alusta asti yhteistyötä poliisin kanssa.

Demir kertoo, että Takaluoman katoamisen jälkeen hänen ravintolaansa tuli henkilö, joka pyysi nähdä nauhat. Demir ei ollut itse paikalla, mutta hänen henkilökuntansa soitti hänelle.

”Sanoin, että jos se on viranomainen, anna katsoa.”

Myöhemmin kävi ilmi, ettei henkilö ollutkaan poliisi vaan yksityishenkilö. Yksityishenkilö oli myös tallentanut videota kännykällä näytöltä ennen sen katoamista. Demirillä on käsitys, kuka yksityishenkilö on.

”Se on meidän vika, kun emme tajunneet, ettei hän ole poliisi.”

Kun poliisi seuraavana päivänä soitti Demirille tuntemattomasta numerosta ja pyysi tallentamaan valvontakameravideon ja lähettämään sen sähköpostitse, hän oli ihmeissään. Hän nimittäin luuli poliisin jo käyneen paikalla.

Lisäksi ongelmia aiheutti se, ettei Demir eikä muu ravintolan henkilökunta osaa tallentaa videoita. Tämän vuoksi Demir pyysi poliisia tulemaan ravintolaan ja tallentamaan videon itse.

Muutama päivä myöhemmin kaksi poliisia yritti taltioida videon muistitikulle. Poliisit eivät kuitenkaan osanneet Demirin mukaan tallentaa videota. Päiviä myöhemmin kolmas poliisi saapui, mutta tallenne oli jo kadonnut järjestelmästä.

Demirin mukaan tallenteet pysyvät tallessa kymmenen päivää. Sen jälkeen niiden päälle tallentuu uusia videotallenteita.

Asiasta uutisoi aiemmin Yle.

Pohjanmaan poliisin viestintäpäällikkö Mikael Appelin mukaan mahdollisesta niskoittelusta tuomitaan enimmilläänkin sakkoja, minkä vuoksi poliisi ei voi kertoa rikoksesta epäillystä enempää.

Appelin mukaan Takaluoman katoamisesta ei ole ilmennyt viime aikoina uutta tietoa.

Poliisi aikoo tehdä lähiviikkojen aikana vesistöetsintöjä Lapuanjoella todennäköisesti ruumiskoirien avulla. Appel luonnehtii vesistöetsintöjen aluetta suureksi.

Poliisi on kertonut, että ennen katoamistaan Rasmus Takaluoma oli ravintolassa osallisena käsikähmässä. Siinä epäillään olleen osallisena myös yhden poliisin, joka vietti vapaailtaa. Hänen toimintaansa tutkitaan syyttäjän johdolla.

Demirin mukaan ravintolan sisätiloja kuvaavalla videolla näkyi kyseinen käsikähmä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat