Venäjä jäädytti Suomen edustustojen pankkitilit, Suomi vastannut nootilla – Haavisto: ”Kiusantekoa”

Venäjä jäädytti Suomen edustustojen pankkitilit Venäjällä. Ulkoministeri Pekka Haaviston mukaan päätös vaikuttaa kiusanteolta. Hän ei usko, että tilien jäädyttäminen liittyy Suomen Nato-jäsenyyteen.

| Päivitetty

Venäjä on jäädyttänyt Suomen edustustojen tilit Venäjällä. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) kertoo, että Suomi on lähettänyt Venäjälle nootin, mutta virallista selvitystä asiasta ei ole vielä saatu. Haavisto kertoi asiasta keskiviikkona tiedotustilaisuudessa.

Edustustot eivät voi käyttää Venäjällä pankkitilejään. Edustustojen kulut, kuten vuokra ja laskut, on maksettu kiertoteitse esimerkiksi käteisellä. Tilanne ei Haaviston mukaan vaikuta edustustojen työntekijöiden palkanmaksuun.

Edustustojen maksuliikenne pyritään hoitamaan käteisen lisäksi jonkin venäläisen pankin kautta, joka mahdollisesti suostuisi poistamaan rajoitukset.

Venäjän päätös vaikuttaa Haaviston mukaan kiusanteolta, jossa ei ole ehkä harkittu asiaa loppuun asti. Hän ei usko, että kiusanteko liittyisi Suomen Nato-jäsenyyteen.

Haavisto arvelee, että Venäjän toiminnassa saattaa olla kyse jonkinlaisesta turhautumisesta EU:n toimintaan. Turhautuminen kohdistuu nyt muun muassa Suomeen, joka on mukana EU:n kanssa yhteisessä rintamassa tukemassa Ukrainaa ja vaatimassa Venäjää lopettamaan sotansa.

”Ongelman alkupää on Venäjän aloittamassa hyökkäyssodassa, joka on kansain­välisesti tuomittu.”

Haavisto korostaa, että edustustojen työntekijöiden turvallisuus on tällä hetkellä ykkösasia. Heidän turvallisuuttaan seurataan ja mahdolliset uhkatilanteet otetaan vakavasti.

Tällä hetkellä ei ole Haaviston mukaan näköpiirissä sellaista tilannetta, että Suomen Pietarin-konsulaatti tai Moskovan-suurlähetystö jouduttaisiin sulkemaan.

Suomi ja Venäjä ovat selvitelleet tilien jäädyttämistä ensisijaisesti diplomaattisesti. Suomella on Venäjän kanssa yhä normaalit diplomaattiset suhteet tapauksesta huolimatta. Pankit eivät voi sekaantua diplomatiaan, Haavisto korostaa.

On tiedossa, että myös muillakin EU-mailla on ollut vastaavia ongelmia Venäjän kanssa. Suomea koskevat rajoitukset vaikuttavat olevan kuitenkin tiukimpien joukossa. Haavisto ei tarkenna, mitkä muut maat ovat kohdanneet vastaavia ongelmia.

”Emme ole rahaliikenneongelmissa yksin.”

Suomi sai tiedon tilien jäädyttämisestä 27. huhtikuuta. Ulkoministeriö on selvittänyt asiaa nyt parisen viikkoa. Venäjä on jäädyttänyt Suomen kahden edustuston, Suomen Moskovan-suurlähetystön ja Suomen Pietarin-pääkonsulaatin pankkitilit.

Suomen ulkoministeriö ei ole tiedottanut asiasta aikaisemmin, koska tilanteen selvittäminen on yhä kesken. Tähän ei liity Haaviston mukaan erityistä dramatiikkaa.

Ulkoministeriö vahvisti tilien jäädyttämisen aiemmin keskiviikkona HS:lle.

Ulkoministeriön viestintäsuunnittelija Taneli Dobrowolski sanoo myös, että asia tuli ilmi huhtikuun lopussa, kun tilit eivät enää toimineet. Kyse on nimenomaan edustustojen, eli teknisesti ottaen Suomen valtion tileistä. Edustustojen tilit ovat venäläisissä pankeissa.

”Tämä kävi ilmi niin sanotusti luonnollista reittiä.”

Dobrowolski ei ota kantaa siihen, toimivatko työntekijöiden henkilökohtaiset tilit edelleen, eikä siihen minkälaisia seurauksia tilanteella on edustustojen toiminnalle.

”Tilannetta on selvitelty parisen viikkoa venäläisviranomaisten kanssa. Kyse on herkästä asiasta, joka liittyy edustustojen toiminnan turvaamiseen, siksi en voi avata asiaa tarkemmin.”

HS seurasi Haaviston tiedotustilaisuutta. Voit lukea seurannan tiedotustilaisuudesta alta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat