25-vuotias mies katosi Varkaudessa, ruumiin jäänteet löytyivät kuukausia myöhemmin metsästä

Pohjois-Savon käräjäoikeudessa käsitellään viime kesänä Varkaudessa kadonneen 25-vuotiaan miehen tapausta. 30-vuotiasta miestä syytetään taposta ja hautarauhan rikkomisesta.

Pohjois-Savon käräjäoikeudessa alkoi keskiviikkona 25-vuotiaan helsinkiläisen Jere Hämäläisen katoamisesta seuranneen henkirikossyytteen käsittely.

30-vuotias mies, jolla on väkivaltarikostaustaa, sai syytteen taposta ja hautarauhan rikkomisesta. Rikokset tapahtuivat viime kesäkuussa.

Syytteen mukaan tapahtumat alkoivat Varkaudessa asunnossa, jossa paikalla oli tekijän ja uhrin lisäksi kaksi muuta ihmistä. Syytetty mies istui uhrin kanssa vierekkäin sohvalla, kun syytetty alkoi yllättäen lyödä uhria retkikirveellä päähän ja ylävartaloon.

Lyöntejä oli useita ja lopuksi uhri jäi makaamaan lattialle ja tekijä poistui. Uhri kuoli pian saamiinsa vakaviin vammoihin. Syyttäjän mukaan uhrilla ei ollut mahdollisuuksia puolustautua, koska iskut kirveellä tulivat yllättäen ja voimakkaasti.

Toinen syytekohta, hautarauhan rikkominen, koskee tapahtumia tämän jälkeen. Syytteen mukaan tekijä säilytti ruumista yksityisasunnossa useita päiviä teon jälkeen, kunnes poltti sen Heinävedellä. Jäänteet hän syytteen mukaan levitteli palopaikan ympäristöön.

Esitutkinnassa syytetty kertoi menetelleensä syytteessä kuvatuin tavoin.

Oikeudessa syytetty kiisti tapon, hänen mukaansa kyse oli hätävarjelun liioittelusta ja korkeintaan kuolemantuottamuksesta.

Hänen mukaansa uhri kävi hänen päälleen retkikirveen ja puukon kanssa sanaharkan jälkeen. Hän sanoo puolustautuneensa ja vääntäneensä kirveen itselleen. Silloin hän sanoo lyöneensä kolme kertaa vähäisellä voimalla.

Hän myös kiisti levitelleensä ruumiin jäänteitä maastoon. Hän pyysi, että rangaistusta mitatessaan oikeus huomioisi hänen myötävaikutuksensa tutkinnassa ja ruumiin löytämisessä.

Syytetty pääsi ehdonalaiseen vapauteen aiemmista rikoksistaan noin kaksi vuotta sitten, jolloin hänelle jäi jäännösrangaistusta istumatta noin kaksi vuotta. Nyt syyttäjä vaatii myös tätä rangaistusta täytäntöönpantavaksi, koska syytetty teki uusia rikoksia entisten tuomioiden koeajalla.

Uhri, 25-vuotias Jere Hämäläinen katosi kesäkuun puolivälissä ja elokuussa poliisi alkoi tutkia tapausta henkirikoksena. Tällöin poliisi myös julkaisi katoamisesta tiedotteen, jossa pyysi havaintoja miehestä.

Syyskuussa oikeus vangitsi kolme henkilöä epäiltynä murhasta, mutta myöhemmin epäilyt tarkentuivat ja kaksi heistä pääsi vapaaksi.

Ruumis löytyi samoihin aikoihin maastosta. Tammikuussa alkaneeseen syyteharkintaan tapaus siirtyi lievempänä tekona eli tappona. Oikeus antanee ratkaisunsa myöhemmin keväällä.

Syytetylle on jo tehty mielentilatutkimus ja sen sisältö on salainen. Teon syy ei selvinnyt esitutkinnassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat