Pelastuslaitokset eivät aina ilmoita poliisille tahallisista paloista

Aluehallintoviraston tekemässä valvonnassa selvisi, että pelastuslaitokset eivät ilmoita poliisille kaikista epäillyistä tahallisista ja tuottamuksellisista tulipaloista kuten kuuluisi.

Pelastuslaitosten tulee lain mukaan arvioida palon syttymissyy ja välittää laissa määritellyissä tapauksissa tieto syttymissyystä poliisille.

Osa pelastuslaitoksista ei ilmoita kaikista epäillyistä tahallisista ja tuottamuksellisista tulipaloista poliisille kuten kuuluisi.

Asiasta kertoo Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallinto­virasto tiedotteessaan.

Asia selvisi aluehallintovirastojen vuonna 2022 tekemässä valvonnassa. Selvisi, että esimerkiksi Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallinto­viraston alueella pelastuslaitokset ilmoittivat ainoastaan 30–48 prosentista kaikista ilmoitusvelvollisuuden piirissä olevista tapauksista.

Muuallakin Suomessa tehtiin pelastuslaitosten valvontaa ja muillakin alueilla ilmeni selkeitä puutteita. Esimeriksi Etelä-Karjalassa ilmoitusprosentti oli 38, Etelä-Savossa 30, Helsingissä 31, Kainuussa 23, Kanta-Hämeessä 32 ja Lapissa 27.

Pelastusviranomaisella on lain mukaan velvollisuus arvioida palon syttymissyy ja välittää laissa määritellyissä tapauksissa tieto syttymissyystä poliisille.

Pelastuslaitokset itse arvioivat ilmoitusprosessien ja henkilöstön koulutuksen olevan kunnossa.

Aluehallintovirasto edellyttää, että ilmoitustoimenpiteitä tulee kehittää lain edellyttämälle tasolle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat