Mies hermostui lannan levittämisestä, yritti ampua poliiseja kohti taljajousella

Hovioikeus hylkäsi taljajousella ammuskelleen miehen syytteet kahdesta murhan yrityksestä. Hovioikeuden mukaan mies syyllistyi virkamiehen väkivaltaiseen vastustamiseen.

Poliiseja kohti taljajousella ampuneen miehen tuomio lieveni Itä-Suomen hovioikeudessa.

POLIISEJA kohti taljajousella ampuneen 61-vuotiaan miehen tuomio lieveni merkittävästi hovioikeudessa.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus oli tuominnut miehen kahdesta murhan yrityksestä ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta kuuden vuoden vankeusrangaistukseen.

Tilanne tapahtui viime kesänä Liperissä sen jälkeen, kun poliisit olivat menneet miehen kotitalolle ottamaan tätä kiinni häiriökäyttäytymisen vuoksi.

Syytteen mukaan mies ensin osoitteli poliiseja pihalla taljajousella ja tämän jälkeen ampui talon parvekkeelta kolme kertaa poliiseja kohti, osuen kahdesti poliisiautoon. Poliisit olivat poliisiauton takana eivätkä loukkaantuneet tilanteessa.

Mies uhitteli poliisia ampumaan häntä ja sanoi myös itse pystyvänsä ampumaan poliisia.

OIKEUDESSA mies myönsi syyllistyneensä virkamiehen väkivaltaiseen vastustamiseen, mutta kiisti syytteen murhan yrityksistä. Hän kiisti yrittäneensä tappaa poliiseja ja vaati hovioikeudelta murhan yritystä koskevien syytteiden hylkäämistä ja rangaistuksen lieventämistä.

Mies kielsi ylipäänsä edes ampuneensa tilanteessa taljajousella.

Hovioikeuden mukaan mies kyllä ampui taljajousella kolme kertaa kohti poliisiautoa ja sen takana olleita poliiseja. Hovioikeus piti kuitenkin merkityksellisenä, että miehellä oli talossa saatavilla enemmänkin nuolia. Toisin sanoen hänellä olisi ollut mahdollisuus ampua useampia kertoja, mitä hän ei tehnyt.

Hovioikeus katsoi tämän osaltaan puhuvan tappamistarkoitusta vastaan. Oikeus mainitsi perusteissaan myös sen, että taljajousi oli osittain epäkunnossa ja ammutut nuolet toiselle aseelle tarkoitettuja.

Hovioikeuden mukaan miehen toiminnan tai muiden esiin tulleiden seikkojen perusteella ei voitu päätellä, että hänen tarkoituksenaan olisi ollut tappaa poliisit.

Ei ollut poissuljettua, että miehen ampumat nuolet olisivat voineet osua poliiseihin hengenvaarallisella tavalla. Hovioikeus piti kuitenkin todennäköisempänä, ettei miehen toiminta olisi aiheuttanut poliisiauton takana kyyristelleiden ja suojaliiveihin pukeutuneiden poliisien kuolemaa.

Hovioikeus hylkäsi syytteet kahdesta murhan yrityksestä ja katsoi, että mies syyllistyi ainoastaan virkamiehen väkivaltaiseen vastustamiseen.

Hovioikeus totesi kuitenkin, että miehen toiminta oli huomattavan vaarallista ja moitittavaa: Hän uhkasi käyttää väkivaltaa estääkseen kolmea poliisia tekemästä työtään ja myös käytti väkivaltaa ampumalla jousiaseella poliiseja kohti. Poliisit olisivat tämän takia voineet loukkaantua vakavastikin.

Hovioikeus tuomitsi Timo Juhani Kinnusen virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta kahden vuoden ja kahden kuukauden vankeuteen.

Lisäksi hänet määrättiin maksamaan kahdelle poliisille kumpaisellekin kärsimyskorvauksia tuhat euroa.

POLIISIT olivat alun perin menneet miehen talolle, koska mies oli hermostunut lähialueen pellolle levitetyn lietelannan aiheuttamasta hajusta. Jousiammuntaa vuosikymmeniä harrastanut mies oli mennyt jousiaseen kanssa pellolle ja pelästyttänyt traktorinkuljettajan.

Poliisipartio tuli miehen kotitalolle ensin puhuttamaan tätä kehottaen jättämään traktorinkuljettajan rauhaan. Poliisit päättivät kuitenkin palata miehen luo saatuaan tietää, että mies oli mennyt uudestaan pellolle jousiase mukanaan.

Poliisi joutui käskyttämään ja puhuttamaan miestä noin tunnin ajan, ennen kuin hän lopulta suostui tulemaan ulos talosta ja luopumaan taljajousestaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat