Presidentti Niinistö: Yli­mitoitettu toimi Venäjältä

Venäjä on jäädyttänyt Suomen edustustojen pankkitilit.

Presidentti Niinistö kommentoi edustustojen tilien jäädyttämistä STT:lle saapuessaan Euroopan neuvoston huippukokouksen toiseen päivään Islannissa.

| Päivitetty

Suomen edustustojen pankkitilien jäädyttäminen Venäjällä ylittää huomattavasti ne rajoitukset, joita Venäjän Helsingin-lähetystön rahaliikenteeseen on Suomessa tehty, sanoo Suomen presidentti Sauli Niinistö.

”Venäläinen väitehän on, että tämä on vastavuoroinen toimenpide. Tämä kuitenkin ylittää huomattavasti ne rajoitukset, joita Suomessa on ollut käytäntönä Venäjän Helsingin-lähetystön rahaliikenteen rajoittamisessa. Joten tämä on ylimittainen vastaus siihen”, Niinistö sanoi.

Presidentti kommentoi asiaa STT:lle saapuessaan Euroopan neuvoston huippukokouksen toiseen päivään Islannissa.

Niinistön mukaan Venäjä on valittanut, että sen Helsingin-suurlähetystön pankkiyhteydet ovat kankeita.

”Tämä taas johtuu, ei niinkään suoraan pakotteista, vaan siitä että kansainvälisessä pankkijärjestelmässä pankit ovat hyvin varovaisia ja tulkitsevat vähän varovaisuudenkin kautta sanktioita. Mutta nyt Venäjä siirtyi ihan eri ulottuvuuteen kuin mitä nämä heihin kohdistuneet rajoitukset.”

Niinistön mukaan tieto pankkitilien jäädyttämisestä tuli huhtikuun lopussa yllätyksenä, eikä siitä ollut saatu ennakkovaroitusta. Presidentti ei kommentoinut tarkemmin sitä, miksi asia nousi julkisuuteen vasta nyt Helsingin Sanomien uutisen kautta. Hänen mukaansa tilien jäädyttämisasiaa selvitetään ulkoministeriön johdolla.

Niinistön mukaan on tiedossa, että samantyyppisiä vaikeuksia on ollut muillakin mailla.

”Mutta ehkä tämä on vähän tiukemmasta päästä.”

Suurlähetystön ja pääkonsulaatin lisäksi Suomella on ollut Venäjällä konsulaatin alaiset toimipisteet myös Murmanskissa ja Petroskoissa. Murmanskin-toimipiste suljettiin tammikuussa, ja Petroskoin-toimipisteen toiminta keskeytettiin toistaiseksi huhtikuussa.

”Nyt täytyy tarkoin miettiä, miten käytännössä Moskovan-lähetystön ja Pietarin-konsulaatin toiminta turvataan”, Niinistö sanoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat