Venäjä on jäädyttänyt Suomen edustustojen tilit Venäjällä.
Suomi sai tiedon tilien jäädyttämisestä jo 27. huhtikuuta, ja ulkoministeriö on selvittänyt asiaa nyt parisen viikkoa.
Julkisuuteen asia tuli kuitenkin vasta keskiviikkona 17. toukokuuta, kun HS kertoi siitä.
Myöhemmin päivällä ulkoministeriö järjesti asiasta myös tiedotustilaisuuden.
Venäjä on jäädyttänyt Suomen kahden edustuston, Suomen Moskovan-suurlähetystön ja Suomen Pietarin-pääkonsulaatin pankkitilit.
Edustustot eivät voi käyttää Venäjällä pankkitilejään, ja edustustojen kulut, kuten vuokra ja laskut, on maksettu kiertoteitse esimerkiksi käteisellä.
Suomi lähetti nootin
Tiedotustilaisuudessa ulkoministeri Pekka Haavisto kertoi, että Suomi on lähettänyt Venäjälle nootin, mutta virallista selvitystä asiasta ei ole vielä saatu.
Haavisto kertoi, että tilien jäädytys vaikuttaa kiusanteolta, jota ei ole ehkä harkittu asiaa loppuun asti.
Haavisto myös sanoi, ettei usko kiusanteon liittyvän Suomen Nato-jäsenyyteen. Haavisto arveli, että Venäjän toiminnassa saattaa olla kyse jonkinlaisesta turhautumisesta EU:n toimintaan.
Haaviston tietojen mukaan myös muillakin EU-mailla on ollut vastaavia ongelmia Venäjän kanssa. Suomea koskevat rajoitukset vaikuttavat Haaviston mukaan olevan kuitenkin tiukimpien joukossa. Haavisto ei tarkentanut, mitkä muut maat ovat kohdanneet vastaavia ongelmia.
Uutistoimisto Reuters kertoi keskiviikkoiltana, että myös Tanskan edustuston tilit on jäädytetty.
Haaviston mukaan Suomen edustuston toiminta jatkuu Venäjällä normaalisti.
Suomen ulkoministeriöstä kerrottiin, ettei se tiedottanut asiasta aikaisemmin, koska tilanteen selvittäminen oli yhä kesken.
Ulkoministeriön viestintäsuunnittelija Taneli Dobrowolski kommentoi HS:lle, että kyse on ollut ”herkästä asiasta, joka liittyy edustustojen toiminnan turvaamiseen”.
Edustuston työntekijät Venäjällä eivät halunneet avata HS:lle tarkemmin, millaisia vaikutuksia rahasululla on ollut heidän toimintaansa.
Presidentti: ”Ylimitoitettu toimenpide”
Suomen entinen Venäjän-suurlähettiläs Hannu Himanen kuitenkin arvioi HS:lle, että rahaliikenteen jäädyttäminen ei ehkä uhkaa lähetystön toimintaa, mutta vaikeuttaa sitä ”merkittävästi”.
Himanen myös arvosteli Haaviston näkemystä siitä, että kyse olisi pelkästä kiusanteosta. Himasen mukaan diplomaattisuhteiden horjuttaminen on vakava asia. Himasen mukaan Venäjä rikkoo Wienin yleissopimusta diplomaattisuhteista.
Hän oli myös eri mieltä Haaviston väitteestä, ettei rahasululla ole mitään tekemistä Suomen Nato-jäsenyyden kanssa.
Myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi, että edustustojen pankkitilien jäädyttäminen on ”ylimitoitettu toimenpide”, joka ylittää huomattavasti ne rajoitukset, joita Venäjän Helsingin-lähetystön rahaliikenteeseen on Suomessa tehty.
Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuro kommentoi tekoa erittäin poikkeukselliseksi. Kangaspuro näki Venäjän toimet jatkona Fortumin haltuunotolle ja viisumien mitätöinnille.
Venäjä: Kyse vastatoimesta
Rahasulku ylitti uutiskynnyksen myös Venäjällä, jossa asiasta uutisoivat muun muassa muun muassa sanomalehdet Kommersant, RBK, Moskovski Komsomolets sekä uutistoimisto Ria Novosti.
Iltapäivällä Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova kertoi tiedotustilaisuudessa Moskovassa, että kyse on vastatoimesta.
Zaharovan mukaan Venäjän edustustot Suomessa voivat käyttää tiliä vain yhdessä suomalaisessa pankissa. Zaharovan mukaan Venäjä on toistuvasti pyytänyt Suomea purkamaan rajoitukset.
Myös Zaharova viittasi Wienin yleissopimukseen.
”Se on vastoin isäntämaan velvollisuutta varmistaa ulkomaisen edustuston normaali toiminta.”
Pian myös Venäjän suurlähetystö Suomessa julkaisi asiasta tiedotteen omilla verkkosivuillaan. Tiedotteessa suurlähetystö kertoi tarkemmin perusteluita vastatoimelleen.
”Saamme käyttää vain yhtä pankkia, Nordeaa, ja kaikkien siirtojen suorittaminen suurlähetystön tilille edellyttää pitkäkestoista hyväksymisprosessia, josta lisäksi peritään 5 000 euron käytännössä ’kieltävä’ maksu siirron summasta riippumatta.”
Suurlähetystön mukaan Suomen suurlähetystölle Moskovassa on vastavuoroisuusperiaatteen mukaisesti annettu mahdollisuus käyttää venäläistä VTB-pankkia.
Lue lisää: Suomen edustustojen tilien siirtäminen VTB-pankkiin ei käytännössä olisi mahdollista
Ex-lähettiläs: Toimet eivät yhteismitallisia
Suomen ulkoministeriöstä ei enää keskiviikkoiltana kommentoitu Venäjän väitteitä.
Suomen entinen Venäjän-suurlähettiläs Hannu Himanen kuitenkin sanoi HS:lle, että Venäjän toimia Suomea kohtaan ei voi pitää yhteismitallisina, sillä Suomi ei ole kohdistanut viranomaispäätöksellä mitään toimia Venäjän edustustoa kohtaan.
Himasen mukaan Venäjän edustuston pankkiongelmat ovat seurausta EU:n pakotteista ja suomalaisten pankkien toiminnasta, ei Suomen valtion toimista.
Himasen mukaan Venäjä tietää myös hyvin, ettei Suomi voi käyttää VTB-pankin palveluita, koska pankki on sanktioiden kohteena EU-alueella.
Himasen mukaan olisi olennaista tietää, miksi Venäjä pelaa pelejään.