Ville Tapio ja syyttäjä valittivat Vastaamo-tuomiosta

Käräjäoikeus tuomitsi huhtikuussa Vastaamon entisen toimitusjohtajan Ville Tapion tietosuojarikoksesta. Sekä syyttäjä että Ville Tapio valittivat tuomiosta.

Vastaamon entinen toimitusjohtaja Ville Tapio tuomittiin Helsingin käräjäoikeudessa tietosuojarikoksesta.

| Päivitetty

Vastaamon entinen toimitusjohtaja ja syyttäjä ovat molemmat valittaneet Helsingin käräjäoikeuden tuomiosta Vastaamon tietomurtoihin liittyvää tietoturvavastuuta koskevassa rikosasiassa.

Psykoterapiakeskus Vastaamon entinen toimitusjohtaja Ville Tapio tuomittiin käräjillä tietosuoja­rikoksesta kolmen kuukauden ehdolliseen vankeus­rangaistukseen.

Asiassa on kyse asiakkaiden henkilötietojen käsittelystä ja tietoturvasta liittyen siihen, että kymmenien tuhansien Vastaamon asiakkaiden arkaluonteiset tiedot pääsivät vuotamaan ulkopuolisiin käsiin.

Tapion syyte koski tietosuoja­tapahtumia maaliskuun 2019 ja lokakuun 2020 välillä.

Oikeuden mukaan Tapio syyllistyi tietosuojarikokseen, koska hän ei toteuttanut Vastaamossa yleisen tietosuoja-asetuksen vaatimusta käsiteltävien henkilötietojen salauksesta ja pseudonymisoinnista.

VASTAAMOON kohdistunutta tietomurtorikosta ja asiakkaiden kiristystä koskeva esitutkinta on toistaiseksi poliisilla kesken. Länsi-Uudenmaan käräjä­oikeus vangitsi Julius Kivimäkenä tunnetun Aleksanteri Kivimäen helmikuun lopulla tapauksessa epäiltynä. Hän on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen.

Kivimäki vangittiin todennäköisin syin epäiltynä muun muassa törkeästä tietomurrosta ja törkeästä yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä.

Mikäli Kivimäen rikosepäilyt johtavat syytteisiin, ne tullaan käsittelemään aikanaan erillisessä oikeudenkäynnissä.

Syyttäjän ja Ville Tapion valituksista uutisoi ensimmäisenä Yle.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat