”Oli ajan kysymys milloin tämä tulee tapahtumaan” – Läheiset kertoivat poliisille uhrin kamppailusta väki­valtaisessa suhteessa

Epäilty henkirikos paljastui, kun pariskunnan auto ajautui tieltä marraskuussa. Läheisten mukaan nainen yritti lopettaa suhteen, mutta palasi yhä uudestaan miehen luo.

Poliisin esitutkintamateriaalin kuvassa näkyy pariskunnan ulos ajanut auto Iisalmessa marraskuussa.

| Päivitetty

Mustasukkaisuutta, kontrollointia, eristämistä ja väkivaltaa.

Läheisten kertomukset piirtävät karun kuvan kamppailusta, jota kolmekymppinen perheenäiti kävi viime marraskuuhun asti ennen kuolemaansa. Naisen puolison epäillään tappaneen tämän vuosia jatkuneen väkivallan ja alistamisen jälkeen.

Henkirikos tuli ilmi pariskunnan auton ajauduttua tieltä Iisalmessa. Ohi ajaneet autoilijat tapasivat paikalta sekavan miehen. Nainen makasi maassa, ja ensihoito totesi hänet kuolleeksi. Tutkinnassa selvisi, että nainen ei ollut kuollut ulosajon seurauksena, vaan häneen oli kohdistettu väkivaltaa. Syyttäjän mukaan nainen oli automatkan ajan ollut kahlehdittuna ranteestaan autoon.

Syyttäjä vaatii miehelle ainakin kymmenen vuoden vankeusrangaistusta naisen taposta. Syyttäjän mukaan mies pahoinpiteli naista ennen automatkalle lähtöä, autossa ja ulosajopaikalla muun muassa repimällä hiuksista, painamalla maata vasten ja lyömällä päähän tylpällä esineellä.

Pohjois-Savon käräjäoikeuden on määrä antaa tuomio asiassa ensi viikolla.

Esitutkinnassa kävi ilmi, että nainen oli tehnyt väkivaltaisesta miehestä rikosilmoituksen jo vuonna 2018. Läheiset kertoivat, että nainen oli joskus hakenut lähestymiskieltoa ja paennut kotoaan useita kertoja. Nainen oli läheisten mukaan aiemmin viime vuonna hankkinut oman asunnon, mutta palannut miehen luokse.

Väkivaltaa oli ollut pitkään, mahdollisesti suhteen alusta lähtien, kuulusteltavat kertoivat. Osa sanoi olleensa aikanaan hyvinkin läheinen naisen kanssa, mutta etääntyneensä tästä, sillä mies ei antanut naisen pitää heihin yhteyttä.

”(Syytetty) esti (naiselta) kaikki ystävyyssuhteet ja sai (hänet) alistettua vain itselleen. (Hänellä) ei ollut loppuajasta ketään aikuista ystävää”, yksi kuulustelluista sanoi.

Läheisten mukaan mies tarkkaili naisen puhelinta ja saattoi viedä tältä puhelimen ja lompakon. Yhden kertojan mukaan mies ei päästänyt naista kauppaan ilman lapsia, sillä uskoi tämän pettävän häntä kauppareissun aikana.

Läheiset kertoivat naisen puhuneen väkivallasta, ja jotkut sanoivat myös todistaneensa sitä ja naisen vammoja. Yksi kertoi menneensä perheen luo sen jälkeen, kun syytetty oli uhannut naista puukolla.

”No siinä (syytetty) oli ollut taas jostain mustasukkainen ja sitten uhannut sillä puukolla. Lapset olivat olleet silloin nukkumassa. Ei kai siinä jää arvailuille varaa, mitä hän on siinä uhannut. Olihan (naisella) mustelmia käsissä eli oli käynyt käsiksi”, hän sanoi.

Hän kertoi toisesta kerrasta, kun oli naisen kanssa puhelimessa ja kuuli, kun mies alkoi pahoinpidellä tätä. Toinen kertoi nähneensä miehen heittävän naisen pihalla maahan. Kolmannen mukaan nainen oli kertonut, että mies löi häntä vatsaan hänen ollessaan raskaana.

Osa läheisistä sanoi olleensa naisen apuna, kun tämä pakeni kodistaan. Osa tarjosi kyytiä, osa majoitti luokseen.

”Yleensä tilanne oli semmoinen, että hain sieltä (naisen) ja lapset pois”, yksi kuulusteltu kertoi.

Kuulusteltavien mukaan naista oli suostuteltu ilmoittamaan väkivallasta poliisille, ja kaksi kertoi olleensa naisen puolesta yhteydessä sosiaalitoimeen.

”Minä en ole varma uskalsiko hän (tehdä rikosilmoituksia), vai oisko tehnyt pari. Jossain vaiheessa hän haki lähestymiskieltoa, mutta peruiko se senkin.”

Läheisille ei tullut yllätyksenä, kun poliisi kertoi kuulusteluissa heille, että naisen kuolemasta epäillään tämän puolisoa.

”Se oli ajan kysymys milloin tämä tulee tapahtumaan”, yksi kuulustelluista sanoi.

”Tämä oli se pelko, jota pelättiin jo monta vuotta, että tässä tulee näin käymään”, sanoi toinen.

Yhden mukaan sama pelko oli ollut naisella itsellään.

”Hän itse sanoikin minulle, että hän pelkää, että (syytetty) tappaa hänet.”

Läheiset epäilivät, että paria piti yhdessä läheisriippuvuus. Osan mukaan mies onnistui aina uudelleen vakuuttamaan naisen siitä, että on muuttunut.

”Totta kai välillä oli hyviäkin hetkiä, mutta suurimmaksi osaksi niitä pahoja. Kyllä (nainen) yritti päästä välillä suhteesta irti, mutta (syytetty) oli hyvä pyytämään takaisin ja ettei enää tee mitään.”

Naisen uskottiin tosissaan yrittäneen lopettaa suhteen, mutta olleen lopussa siihen jo liian voimaton.

”(Hän) käsittääkseni yritti päästä siitä suhteesta irti, mutta ei hänellä siihen lopulta ollut voimavaroja.”

Uhreille apua ympäri vuorokauden

Nollalinja auttaa lähisuhdeväkivallan uhreja ja heidän läheisiään numerossa 0800 05005. Numeroon voi soittaa minä vuorokauden aikana tahansa.

Naisten Linjan puhelinpalvelu numerossa 0800 02400 on avoinna maanantaista perjantaihin kello 16–20 ja chat tiistaisin ja torstaisin kello 16–20. Tukipalveluita lähisuhdeväkivaltaa kokeneille tarjoaa myös Rikosuhripäivystys.

Miessakit ry auttaa miehiä, jotka ovat tehneet tai pelkäävät tekevänsä väkivaltaa läheisilleen.

Oikaisu 20.5. kello 19.43: Naisten Linja oli artikkelissa aiemmin virheellisesti muodossa Naisen Linja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat