THL:n hallinto­johtaja: Tohtorin tutkinnon pitää olla keskeinen tekijä pää­johtajan valinnassa

Tohtorin tutkinnon pitää olla keskeinen tekijä THL:n pää­johtajan valinnassa, sanoo THL:n hallinto- ja talousjohtaja. Toimitusministeristön päätös keventää kelpoisuusvaatimuksia on aiheuttanut hämmennystä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen logo kuvattuna Helsingissä 5. marraskuuta 2021.

| Päivitetty

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ei ymmärrä toimitusministeristön päätöstä pääjohtajan kelpoisuusvaatimusten keventämisestä. Päätöksen mukaan THL:n pääjohtajan ei enää tarvitse olla suorittanut tohtorin tutkintoa.

”Kelpoisuusehtojen muutoksesta huolimatta tohtorin tutkinto on toivottavasti jatkossakin keskeinen tekijä päätettäessä laitoksen pääjohtajan rekrytoinnista”, THL:n hallinto- ja talousjohtaja Mia Nykopp vastaa HS:lle sähköpostihaastattelussa.

Hänen mukaansa THL:ltä ei ole asetuksen valmistelun yhteydessä pyydetty lausuntoa, vaikka niin lukee sosiaali- ja terveysministeriön (STM) laatimassa esittelymuistiossa.

”Emme ole voineet antaa tästä kantaamme emmekä ole puoltaneet esitystä”, Nykopp kertoo.

Nykoppin mukaan THL:n kaltaisen tutkimus- ja asiantuntijalaitoksen johtaminen edellyttää johtamiskokemuksen lisäksi vahvaa näkemystä ja kokemusta itse toiminnasta eli terveyden ja hyvinvoinnin alueen tutkimus- ja asiantuntijatyöstä.

Tohtorin tutkinto on tutkimustoiminnan ja tutkijan peruskoulutus. THL:n henkilökunnasta 20 prosenttia on väitellyt tohtoriksi.

Lauantaina muiden muassa THL:n ohjelmajohtaja Tuukka Tammi arvosteli päätöstä Twitterissä toimitusministeristön perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulta (sd) ”aivan käsittämättömäksi ja asiattomaksi”.

”Hyvinvointi ja sote tarvitsevat innovatiivisuutta ja tutkimukseen ja tietoon perustuvaa työtä ja myös johtamista”, Mia Nykopp tiivistää.

Aiemmin THL:n pääjohtajan kelpoisuusvaatimuksia ovat olleet ylempi korkeakoulututkinto, tehtävän edellyttämä monipuolinen kokemus, käytännössä osoitettu johtamistaito ja johtamiskokemus sekä tohtorin tutkinto.

Nykyisen pääjohtajan Markku Tervahaudan kausi päättyy tämän vuoden lopussa. STM vastaa THL:n pääjohtajan valintaprosessista ja sen aikataulusta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat