”Suvilahti on väärä paikka” – Sadat vastustivat viihde­keskuksen tuloa skeitti­parkin tilalle

Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi huhtikuun lopussa suunnitelman viihde- ja tapahtumakeskuksen rakentamisesta.

Suvilahden diy-skeittiparkissa oli sunnuntaina paljon nuoria ihmisiä vastustamassa kaupungin päätöstä, jonka perusteella paikalle rakennetaan viihdekeskus.

Suvilahden diy-skeittiparkki näytti sunnuntaina iltapäivältä rennolta festivaalialueelta. Alueella oli vähintään satoja ihmisiä osoittamassa mieltään skeittiparkin säilyttämisen puolesta.

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti huhtikuun lopussa, että paikalle tulee Event Hub -viihdekeskittymä, joka muodostuu kahden hotellin, toimistojen, ravintoloiden ja tapahtumatilan kokonaisuudesta.

Ensimmäiset mielenosoittajat olivat saapuneet paikalle Hakaniemestä kello 13 lähteneessä kulkueessa. Tunteja sen jälkeen nuoria virtasi paikalle Kalasataman metroasemalta. Tapahtuman on tarkoitus jatkua sunnuntaina iltakymmeneen.

Osa paikalle tulleista oli skeittaamassa, osa kuuntelemassa musiikkia ja loput viettämässä aikaa yhdessä.

Suvilahden skeittiparkin reunoilla istui sunnuntaina satoja ihmisiä nauttimassa yhdessäolosta.

Lilja Mikkola, Roosa Laitinen ja Iida Aittapelto pitävät Suvilahtea paikkana, jossa on helppo jutella kenen tahansa kanssa.

”Täällä on helppo ilmapiiri. Tätä paikkaa harvoin näkee tyhjänä, aina täällä on joku”, sanoi helsinkiläinen Lilja Mikkola, 16.

Hän kertoo käyvänsä Suvilahdessa pari kertaa viikossa.

”Ei ole mitään tätä muistuttavaa paikkaa. Usein, kun olemme olleet täällä, juttua tulee aivan vieraiden tyyppien kanssa. Täältä on myös paljon ihania muistoja erilaisista tapahtumista”, sanoi Iida Aittapelto, 17.

Skeittipuisto on rakennettu talkoovoimin.

Tapahtuman järjestivät avointa kaupunkitilaa puolustavat ryhmät Kaikkien Helsinki ja Save Suvilahti.

Ydinryhmä päätti kaksi viikkoa sitten haluavansa näyttää, mitä mieltä suunnitelmista ovat.

Suvilahden skeittiparkkia ja avointa kaupunkitilaa puolustavat Sara Särkkä, Papu Nyström, Oona Markkanen ja Juhana Hurula.

Järjestäjiin kuuluva Sara Särkkä sanoo, ettei vastusta Event Hubia Helsingissä sinänsä.

”Mutta Suvilahti on sille väärä paikka. Miksi kaupunki ei ymmärrä, että näistä alakulttuurien paikoista nousevat myös maailmanluokan menestyjätähdet, eivät he aloita suoraan suurilta lavoilta”, Särkkä sanoo.

Niin ikään tapahtuman järjestäjiin kuuluva Oona Markkanen ihmettelee, miksei Helsinki arvosta Suvilahden parkin kaltaisia helmiään, jonne tulee esimerkiksi skeittaajia ympäri maailmaa.

”Kaupungin pitää myös hengittää, eikä vain täyttyä yksikertaistavalla arkkitehtuurilla”, Markkanen sanoo.

”Tällaisissa mestoissa nuoret tekevät itse jotakin, ja sitähän yleensä halutaan”, sanoi puolestaan Papu Nyström.

Kun Suvilahden skeittipuisto puretaan, kaupunki aikoo toteuttaa tilapäisen skeittirampin Hanasaareen Helenin voimalaitoksen entiselle pysäköintialueelle. Myöhemmin on tarkoitus rakentaa pysyvä skeittipuisto Hanasaaren voimalalta vapautuvalle alueelle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat