Maanantaina käräjäoikeuden listalta löytyi tuttu nimi: Tällainen on yksi Suomen tunnetuimmista rikollisista

Tulli epäilee Raimo Tienhaaraa törkeästä veropetoksesta. Hänestä tuli menneiden vuosikymmenten teoillaan yksi maan tunnetuimmista rikollisista.

Raimo Tienhaara meni Viivi-koira sylissään ravintola U2:een Malmin Pihlajamäessä 29. syyskuuta 2011. Pihlajamäen ostoskeskuksen ravintola toimi huumeliigan tukikohtana.

| Päivitetty

Helsingin käräjäoikeuden pakkokeinoasioiden käsittelylistalta löytyi maanantaina eläkeikäinen mies, jota Tulli vaati vangittavaksi tuoreen rikosepäilyn vuoksi.

Miehen nimi on Suomen alamaailman toimijoita tunteville hyvin tuttu. Käräjäoikeus päätti vangita Raimo Anthoni Tienhaaran, 65, todennäköisin syin epäiltynä törkeästä veropetoksesta.

Kun viranomaiset ehdottivat ”TH”-lempinimellä tunnetulle Raimo Tienhaaralle oikeusavustajaa ennen vangitsemisistuntoa, hän monesta muusta rikoksesta epäillystä poiketen kieltäytyi siitä. Mies edusti itse itseään vangitsemiskäsittelyssä.

Tienhaara ei ollut maanantaina ensimmäistä kertaa oikeuden edessä. Häneltä löytyy aiempaa rikostaustaa vuosikymmenien ajalta, minkä seurauksena hän on viettänyt pitkiä jaksoja elämästään vankilassa.

Miestä on kuvailtu julkisuudessa älykkääksi, pelätyksi ja keinoja kaihtamattomaksi rikollisjohtajaksi sekä huumepoliisin arkkiviholliseksi. Hän tuli menneisyydessä tunnetuksi vihastaan poliiseja kohtaan.

Viime vuodet Tienhaara on HS:n tietojen mukaan ollut vapaana ja asunut pääkaupunkiseudulla.

Raimo Tienhaara peitti kasvonsa kameroilta Helsingin hovioikeudessa vuonna 1998. Vieressä hänen tuolloin oikeusavustajansa Risto Kyytinen.

Tulli epäilee, että Tienhaara on syyllistynyt törkeään veropetokseen 9. maaliskuuta ja 18. lokakuuta välisenä aikana Helsingissä. Hänen epäillään jättäneen alkoholijuomien ja savukkeiden valmisteveroja maksamatta, kertoo Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen.

Tulli ei kommentoi tarkemmin, mistä törkeässä veropetoksessa epäillään olevan kyse. Veropetos muuttuu törkeäksi veropetokseksi yleensä silloin, kun veroja jätetään maksamatta noin 20­000 euroa tai enemmän.

Aiemmin Tienhaara on tullut tunnetuksi toisenlaisista rikoksista.

Hänen nimensä tuli monelle rikosuutisten lukijalle tutuksi ensimmäisen kerran 1990-luvulla. Tienhaara sai 1990-luvun alkupuolella kymmenen vuoden huumetuomion. Kun hän istui tuomiotaan vankilassa, hän järjesti uusia huumerikoksia.

1990-luvun lopussa Tienhaara tuomittiin 11 vuodeksi vankeuteen huume- ja väkivaltarikoksista. Hovioikeus katsoi tuolloin Tienhaaran myös järjestäneen kostoiskut räjähteillä huumepoliisi Jari Aarniota ja toista poliisia vastaan sekä asianajajan pahoinpitelyn.

Kuulusteluissa Tienhaaran luottomies alkoi kertoa Aarnioon kohdistuneesta kranaattioperaatiosta yksityiskohtaisesti. Hän myös kertoi teon motiiveista.

”Tienhaara vihaa poliiseja yli kaiken, ja hänen tarkoituksenaan ja tavoitteenaan on saada poliisin keskuuteen sellainen sekasortotila, että poliisin suorittama tutkinta ei voisi enää johtaa mihinkään”, luottomies kuvaili.

Luottomiehen mukaan Tienhaara kutsui kostoiskuja koulutusohjelmaksi.

Vuosia myöhemmin Tienhaara seurasi yleisön edustajana oikeussalin takaosassa, kun oikeudessa käsiteltiin Aarnion omia huumerikoksia.

Tienhaaraa epäiltiin myös osallisuudesta Pasilan poliisitalon pommiin sekä Helsingin veroviraston räjäytyksiin 1990-luvulla, mutta rikosepäilyt eivät johtaneet näytön puutteessa tuomioihin.

Viimeisimmän pitkän vankeustuomionsa Tienhaara sai noin kymmenen vuotta sitten. Hänet tuomittiin 11,5 vuodeksi vankeuteen Helsingin Pihlajamäen huumeliigan päätekijänä.

Rinki levitti suuria määriä hasista, amfetamiinia ja ekstaasia vuosina 2010–2011. Huumeet piilotettiin eri puolille maata.

Aineiden myynti keskittyi Helsingissä pääosin Pihlajamäen kaupunginosaan, jossa suurin osa tuomituista asui.

Tienhaaran tuoreesta vangitsemisesta kertoi ensin Mtv.

Oikaisu 23.5. kello 15.07: Ravintola U2 sijaitsee Malmin Pihlajamäessä, ei Pukinmäessä, kuten artikkelin kuvatekstissä aiemmin kerrottiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat