Hyvin tiivis sosiaalisen median käyttö uhkaa koululaisten unta

Runsaskin somen käyttö voidaan nykyään nähdä normaalina, mutta pakonomainen käyttö on syy huolestua.

Riskiryhmiin kuuluvat nuoret nukkuvat vähemmän ja heillä on myöhäisemmät nukkumaanmenoajat.

Intensiivinen tai ongelmallinen sosiaalisen median käyttö on uhka koululaisten unelle, kertoo tuore koululaistutkimus. Näihin käyttäjäryhmiin kuuluvilla on huonompi unirytmi kuin muilla koululaisilla.

Riskiryhmiin kuuluvat nuoret nukkuvat vähemmän, heillä on myöhäisemmät nukkumaanmenoajat ja he kärsivät enemmän sosiaalisesta jetlagista eli aikaerorasituksesta verrattuna koululaisiin, jotka eivät käytä sosiaalista mediaa lainkaan tai käyttävät sitä vähemmän.

Asiaa selvitti Jyväskylän yliopistossa tehty kansainvälinen WHO-koululaistutkimus.

Ongelmallisia somen käyttäjiä oli kansainvälisesti kuusi prosenttia ja intensiivisiä käyttäjiä 30 prosenttia koululaisista.

”Ongelmallinen sosiaalisen median käyttö viittaa käytön hallinnan menettämiseen ja muihin riippuvuuden kaltaisiin oireisiin. Sosiaalisen median käytön intensiteetti puolestaan ilmaisee, kuinka paljon henkilö käyttää sosiaalista mediaa. Intensiiviset käyttäjät viettävät sosiaalisessa mediassa lähes koko ajan joka päivä”, linjaa tiedotteessa väitöskirjatutkija Henri Lahti Jyväskylän yliopistosta.

Suomen erityispiirteenä tuloksissa oli, että myös sosiaalisen median harvempi käyttö oli yhteydessä vähäisempään unen määrään.

”Sosiaalisen median käytöstä on muodostunut kiinteä osa koululaisen digitalisoituvaa arkea, ja runsaskin käyttö voidaan nähdä normaalina. Jos käyttö muodostuu pakonomaiseksi, on kuitenkin syytä huolestua”, Lahti sanoo.

Hänen mukaansa avoin keskustelu nuoren kanssa sosiaalisen median käytöstä ja siihen liittyvistä rajoista luo parhaat edellytykset sille, että somen käyttötapa kehittyy terveelliseksi.

Otokseltaan laajaan tutkimukseen osallistui runsaat 86 500 iältään 11-, 13-, ja 15-vuotiasta koululaista 18 maasta Pohjois-Amerikasta ja Euroopasta, mukaan lukien Suomesta. Tutkimuksen aineisto kerättiin vuonna 2018.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat