Varusmiesliitto: Naisille tarjotut varusteet voivat aiheuttaa vaaratilanteita

Varusmiesliiton mukaan naisille palvelusaikana tarjotut vääränkokoiset varusteet ovat epäkohta ja haittaavat turvallisuutta.

Osalle naisista ei ole tarjolla palvelusaikana sopivia varusteita.

| Päivitetty

Naisille varusmiespalveluksen aikana tarjotut vääränkokoiset varusteet ovat merkittävä epäkohta, linjaa Varusmiesliitto.

Kannanotto liittyy Helsingin Sanomissa tiistaina julkaistuun mielipidekirjoitukseen. Kirjoituksessa tuodaan esille, että naiset kärsivät varusmiespalveluksen aikana väärän kokoisista tai väärin sopivista varusteista.

”Kun hain inttiin, moni kotiutunut naissotilas antoi saman vinkin: jos saat pyykinvaihdossa sopivat varusteet, älä koskaan luovu niistä”, kirjoituksen allekirjoittanut alikersantti Onerva Aalto kuvailee.

Aalto vertaa mielipidekirjoituksessaan naisten varustetilannetta supertähti Lauri Markkaseen, 210-senttiseen NBA-koripalloilijaan, jolle oikeankokoiset varusteet järjestyivät.

”Puolustusvoimien salamannopea reagointi kertoa järjestelmän joustavuudesta ja tarvittaessa kyvystä teettää yksittäisille sotilaille mittatilatut varusteet pistää pohtimaan, milloin otsikkotilaa saavat ne tuhannet naiset, jotka ovat vuosien ajan suorittaneet asepalveluksen epätarkoituksenmukaisesti mitoitetuilla varusteilla”, Aalto kirjoittaa.

Vääränkokoinen varustus aiheuttaa ylimääräistä rasitusta, hiertymiä ja kipua Ongelmia on Aallon mukaan myös tuotesuunnittelussa. Esimerkiksi nainen joutuu vessatauolla maastossa riisumaan kaiken taisteluvälinemateriaalinsa sekä jokaisen kerrastonsa. Kun tämän yhdistää harjoitusten tiukkaan aikatauluun, naiset välttelevät vessataukoja ja kunnollista nesteytystä.

Varusmiesliiton puheenjohtaja Elina Riutta huomauttaa liiton tiedotteessa, että kyse on palveluturvallisuudesta.

”Kyse ei ole ainoastaan epämukavuudesta, vaan väärän kokoiset tai malliset varusteet voivat aiheuttaa vaaratilanteita tai terveydellisiä ongelmia”, Riutta sanoo.

Vaaratilanteita voi aiheutua esimerkiksi siitä, jos taisteluliivi on liian pitkä tai kypärä liian suuri.

”Maastoharjoitustilanteessa se tekee taistelijan liikkumisesta kömpelömpää ja onnettomuus­alttiimpaa”, Riutta sanoo.

Riutta on kuullut myös väärän kokoisen varustuksen aiheuttamista hiertymistä. Niitä voi tulla ihan jokaiselle varusmiespalveluksessa olevalle, jos esimerkiksi jalkineet ovat väärän kokoiset.

Varusmiesliiton mukaan Puolustusvoimien tulee tilata enemmän naisille sopivia pienempiä vaatekokoja.

”Jokaiselle tulee varmasti vastaan varuste, joka ei ole juuri oman kokoinen. Mutta koska naisten määrä palveluksessa on kasvanut nousujohteisesti, olisi hyvä varautua siihen tilaamalla enemmän pieniä kokoja.”

Liitto pitää myös hyvänä sitä, että kehitteillä olevat pohjoismaiset taisteluasut paikkaavat nykyisiä puutteita, sillä mallistossa on laajasti eri kokoja ja erillinen naisten mallisto.

Puolustusvoimista ei kommentoitu asiaa tiistaina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat