Tšetšeenitaustaisen turvapaikanhakijan käännyttäminen Venäjälle olisi asettanut tämän todelliseen ja henkilökohtaiseen riskiin joutua kidutuksen kohteeksi, totesi YK:n kidutuksen vastainen komitea tiistaina antamassaan Suomea koskevassa ratkaisussa. Asiasta tiedottaa ulkoministeriö.
Turvapaikanhakija oli saapunut Suomeen joulukuussa 2017 ja hakenut turvapaikkaa, selviää komitean päätöksestä. Maahanmuuttovirasto hylkäsi hänen hakemuksensa heinäkuussa 2019. Hän valitti päätöksestä, mutta Helsingin hallinto-oikeus hylkäsi valituksen vuonna 2020 eikä korkein hallinto-oikeus ottanut asiaa käsiteltäväkseen.
Sen jälkeen turvapaikanhakija valitti YK:lle. Hänen mukaansa Tšetšenian viranomaiset kohdistavat säännöllisesti ihmsoikeusloukkauksia sellaisiin ihmisiin, joita epäillään osallisuudesta islamistiseen toimintaan Pohjois-Kaukasiassa. Näitä loukkauksia ovat muun muassa kidutus ja pakotetut tunnustukset.
Valittajan mukaan hän saattaisi joutua ihmisoikeusloukkauksien uhreiksi muun muassa siksi, että hänellä oli kontakteja Syyriassa ja hän oli aiemminkin joutunut kidutetuksi ja vangituksi.
YK:n kidutuksen vastainen komitea totesi ratkaisussaan, että käännyttäminen Venäjälle loukkaisi kidutuksen ja muun julman, epäinhimillisen tai halventavan kohtelun tai rangaistuksen vastaista yleissopimusta. Sopimuksessa kielletään karkottaminen, palauttaminen ja luovuttaminen toiseen valtioon, jos on perusteltu syy uskoa, että päätöksen kohde olisi siellä vaarassa joutua kidutetuksi.
Komitean mukaan Suomen täytyy käsitellä valittajan turvapaikkahakemus uudelleen, eikä häntä voi tänä aikana käännyttää.
Lue lisää: YK:n lapsen oikeuksien komitea: Suomi loukkasi al-Holin leirillä olleiden lasten oikeuksia
Lue lisää: Amnesty: Poliisi kiduttanut Syyriaan palaamaan joutuneita ihmisiä
Lue lisää: YK:n kidutustutkijoita ei päästetty vankiloihin Australiassa