YK:n kidutuksen vastainen komitea antoi ratkaisun Suomea vastaan tehdystä valituksesta

Tšetšeenitaustaisen turvapaikanhakijan käännyttäminen Venäjälle olisi asettanut tämän todelliseen ja henkilökohtaiseen riskiin joutua kidutuksen kohteeksi, totesi YK:n kidutuksen vastainen komitea.

Tšetšeenitaustaisen turvapaikanhakijan käännyttäminen Venäjälle olisi asettanut tämän todelliseen ja henkilökohtaiseen riskiin joutua kidutuksen kohteeksi, totesi YK:n kidutuksen vastainen komitea tiistaina antamassaan Suomea koskevassa ratkaisussa. Asiasta tiedottaa ulkoministeriö.

Turvapaikanhakija oli saapunut Suomeen joulukuussa 2017 ja hakenut turvapaikkaa, selviää komitean päätöksestä. Maahanmuuttovirasto hylkäsi hänen hakemuksensa heinäkuussa 2019. Hän valitti päätöksestä, mutta Helsingin hallinto-oikeus hylkäsi valituksen vuonna 2020 eikä korkein hallinto-oikeus ottanut asiaa käsiteltäväkseen.

Sen jälkeen turvapaikan­hakija valitti YK:lle. Hänen mukaansa Tšetšenian viranomaiset kohdistavat säännöllisesti ihmsoikeusloukkauksia sellaisiin ihmisiin, joita epäillään osallisuudesta islamistiseen toimintaan Pohjois-Kaukasiassa. Näitä loukkauksia ovat muun muassa kidutus ja pakotetut tunnustukset.

Valittajan mukaan hän saattaisi joutua ihmisoikeus­loukkauksien uhreiksi muun muassa siksi, että hänellä oli kontakteja Syyriassa ja hän oli aiemminkin joutunut kidutetuksi ja vangituksi.

YK:n kidutuksen vastainen komitea totesi ratkaisussaan, että käännyttäminen Venäjälle loukkaisi kidutuksen ja muun julman, epäinhimillisen tai halventavan kohtelun tai rangaistuksen vastaista yleissopimusta. Sopimuksessa kielletään karkottaminen, palauttaminen ja luovuttaminen toiseen valtioon, jos on perusteltu syy uskoa, että päätöksen kohde olisi siellä vaarassa joutua kidutetuksi.

Komitean mukaan Suomen täytyy käsitellä valittajan turvapaikkahakemus uudelleen, eikä häntä voi tänä aikana käännyttää.

Lue lisää: YK:n lapsen oikeuksien komitea: Suomi loukkasi al-Holin leirillä olleiden lasten oikeuksia

Lue lisää: EIT antoi Suomelle langettavan päätöksen irakilaisen turva­paikan­hakijan kuoleman vuoksi, sitten kävi ilmi, että kyseessä onkin huijaus –  tiistaina selviää, avataanko tapaus uudelleen

Lue lisää: Euroopan ihmisoikeus­tuomioistuin kumoaa Suomen saaman langettavan päätöksen irakilais­huijaus­tapauksessa

Lue lisää: Amnesty: Poliisi kiduttanut Syyriaan palaamaan joutuneita ihmisiä

Lue lisää: YK:n kidutustutkijoita ei päästetty vankiloihin Australiassa

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat