Kylmät sateet vyöryvät Suomeen

Lännestä saapuu keskiviikkona saderintama ja lämpötila viilenee loppuviikoksi.

Sateiset säät tulevat peittämään koko maan.

| Päivitetty

Lämmin ja poutainen alkuviikon sää kokee jyrkän muutoksen. Ilmatieteen laitoksen mukaan lännestä saapuva kylmä rintama tuo mukanaan sateita ja sää kylmenee koko maassa.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Pia Lähteenmäki kertoo, että maan etelä- ja keskiosissa lämpötilat kohoavat keskiviikkona vielä laajalti yli 20 asteeseen, lämpimillään 25 asteeseen. Lapissa päivän ylimmät lämpötilat ovat 15–20 astetta.

”Lapissa on aamulla ja päivällä ensin heikkoja sadekuuroja. Iltapäivällä lännestä saapuu saderintama”, Lähteenmäki kertoo.

”Rintaman jälkipuolella lämpötila menee jyrkkään laskuun.”

Keskiviikkona maan pohjoisosassa on voimassa tuulivaroitus. Ilmatieteen laitoksen mukaan tuulenpuuskat voivat olla jopa 15 metriä sekunnissa.

Torstaiaamuna saderintama jatkaa etenemistään lännestä itään. Maan itäosissa on vielä poutainen ja lämmin aamu.

”Koko maan pohjoisosassa ja länsirannikolla aamu on poutainen, mutta selkeästi kylmempi”, Lähteenmäki kertoo.

Iltapäivällä sateet saavuttavat maan itäosan. Korkeimmat lämpötilat jäävät 15–17 asteeseen maan etelä- ja keskiosissa. Pohjoisessa päivän korkeimmat lämpötilat ovat 9–13 astetta.

”Itäosassa päivän korkeimmat lämpötilat kipuavat 20 asteeseen, koska kylmä rintama saapuu vasta myöhemmin iltapäivällä. Perjantaina kylmä ilma on valahtanut koko maahan”, Lähteenmäki toteaa.

Sää on kuitenkin perjantaina selkeästi poutaisempi. Ilmatieteen laitoksen mukaan etelärannikolla saattaa tulla sateita.

Perjantaina maan etelä- ja keskiosassa lämpötila on korkeimmillaan 10–14 astetta. Lapissa korkeimmat lämpötilat ovat 6–10 astetta.

Lauantai on Ilmatieteen laitoksen mukaan pääasiassa poutainen, mutta edelleen viileä. Lämpötila saattaa olla pari astetta lämpimämpi kuin perjantaina.

Sunnuntaina lämpötila on edelleen suurin piirtein samoissa lukemissa, edelleen 20 asteen alapuolella. Pohjoisessa lämpötila on 10 asteen tuntumassa.

”Sunnuntaina lännestä saapuu sadealueet”, Lähteenmäki kertoo.

Sateet alkavat heti sunnuntaiaamulla maan pohjois- ja keskiosissa. Etelässä sää pysyy poutaisempana.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat