”Täydellisen piittaamaton” mies jätti jälkeensä jopa 120 uhria – Nuorimmat 11-vuotiaita

Mies tuomittiin poikkeuksellisen laajassa seksuaalirikos­vyyhdissä, jossa uhreja on 120.

Tuomittu Jesse Erkkonen peitteli kasvonsa medialta.

| Päivitetty

Pirkanmaan käräjäoikeudessa annettiin torstaina tuomio poikkeuksellisessa seksuaalirikos­vyyhdissä ja hieman poikkeuksellisella tavalla.

Kello kymmeneltä alkaneessa oikeudenkäynnissä valkeakoskelainen Jesse Niko Kristian Erkkonen, 27, sai tuomion lukuisista seksuaalirikoksista, joissa hän käytti ensin Snapchat-viestisovellusta saadakseen uhreihin yhteyden.

Tuomio julistettiin salissa julkisessa oikeudenkäynnissä, kun sitä ensin käytiin talvella 31 päivää salaisena.

Erkkonen istui salissa ja peitteli t-paidalla kasvojaan, kun media kuvasi häntä oikeudenkäynnin alussa.

Erkkonen on kiistänyt rikokset, mutta hänen puhelimestaan löytyi näyttöä, kuten yhteydenpitoa uhreihin.

Oikeus tuomitsi Erkkosen lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista kymmeneksi vuodeksi ja kuudeksi kuukaudeksi vankeuteen. Uhreja hänellä oli 120.

Tuomion mukaan Erkkonen pyysi alaikäisiltä uhreiltaan Snapchatissä seksuaalisävytteisiä kuvia tai videoita ja lähetti sellaisia myös itsestään. Joissakin tapauksissa hän antoi palkkioksi päihteitä, joissakin tapauksissa hän uhkaili levittää kuvia.

Joissain tapauksissa hän ohjeisti uhrejaan tekemään seksuaalisia tekoja videoissa. Moni uhreista oli alle 16-vuotias. Nuorimmat olivat 11–13-vuotiaita. Monet kertoivat oikeudessa, miten tapahtunut oli aiheuttanut heille ahdistusta.

Yhdessä tapauksessa Erkkonen sai 11-vuotiaan isosiskon lähettämään videon pikkusiskostaan ja tämän kaverista, kun nämä olivat suihkussa. He olivat 9- ja 7-vuotiaita.

Syyksi luettuja rikoksia oli noin 200, niihin kuului kymmenittäin lapsen seksuaalisia hyväksikäyttöjä, joista kaksikymmentä oli törkeitä. Mukana oli myös pakottamisia seksuaalisen tekoon ja lukuisia seksuaalipalvelujen ostamisia nuorelta ja sen yrityksiä.

Oikeus piti tekoja erittäin vakavina ja suunnitelmallisina. Oikeus huomautti, että osa uhreista on tunnistettavissa kuvissa ja videoissa.

Erkkonen istui lähes tunnin kestäneen tuomionluvun ajan kyynärpäät pöydällä ja tuijotti hiljaisena eteensä. Välillä hän veteli paidankaulusta leualle eikä katsonut salissa ympärilleen.

Pieni osa syytteistä kaatui vanhenemisen tai puutteellisen näytön takia. Sellainen oli muun muassa syyte törkeästä raiskauksesta.

Oikeus piti tekotapaa nöyryyttävänä ja vahingollisena uhreille, koska nämä olivat niin nuoria. Oikeus katsoi, että Erkkonen on vuosien ajan tehnyt nuorille seksuaalisia tekoja, jotka ovat vahingollisia siitä huolimatta, että valtaosa teoista on tehty sosiaalisessa mediassa tapaamatta asianomistajia kasvokkain.

Erkkonen sai uhreiltaan lupauksin tai uhkaamalla seksuaalista aineistoa, jota hän on voinut heidän tietämättään levittää eteenpäin.

Teot olivat suunnitelmallisia eikä kyse ollut hetken mielijohteesta.

”Erkkonen on toistuvasti käyttänyt useita eri tapoja saadakseen asianomistajat toimimaan tahtonsa mukaan eikä hän ole kaihtanut vakavienkaan uhkausten esittämistä saadakseen asianomistajat ryhtymään seksuaalisiin tekoihin. Erkkosen menettely kokonaisuutena osoittaa täydellistä piittaamattomuutta toisen ihmisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta kohtaan”, kuuluu yksi tuomion ydinkohdista.

Hänet tuomittiin myös maksamaan kärsimyskorvauksia uhreille. Korvausten määrät vaihtelivat tuhannesta eurosta useisiin tuhansiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat