Nainen löytyi kuolleena ulosajaneen auton vierestä Iisalmessa – puolisolle vankeutta, syyte taposta kaatui

Epäilty rikos paljastui, kun pariskunnan auto ajautui tieltä marraskuussa. Läheisten mukaan nainen yritti lopettaa suhteen, mutta palasi yhä uudestaan miehen luo.

Poliisin esitutkintamateriaalin kuvassa näkyy pariskunnan ulos ajanut auto Iisalmessa marraskuussa.

| Päivitetty

Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi keskiviikkona kolmekymppisen miehen vankeuteen puolisonsa törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta Iisalmessa.

Miehen ajama henkilöauto suistui ulos tieltä marraskuisena yönä ja nainen löytyi kuolleena auton ulkopuolelta. Kun ensimmäiset todistajat saapuivat ulosajopaikalle, nainen oli jo eloton ja mies makasi hänen päällään.

Syyttäjä oli vaatinut miehelle rangaistusta taposta. Syyttäjän mukaan mies oli tehnyt naiselle väkivaltaa ennen automatkaa, sen aikana sekä ulosajopaikalla.

Koska naisen kuolemaan johtaneille tapahtumille ei ollut silminnäkijöitä, käräjäoikeuden piti arvioida asiaa miehen kertoman, kuolinsyylausunnon sekä paikalle tulleiden todistajien havaintojen perusteella.

Oikeus katsoi, että koska asunnossa tai autossa ei ollut esimerkiksi verijälkiä, suurin osa naisen vammoista oli syntynyt vasta ajon päätyttyä. Oikeus katsoi myös näytetyksi, että mies oli aiheuttanut suurimman osan naisen vammoista, varsinkin kuolemaan johtaneista.

Mies kiisti syytteen taposta. Hän sanoi, että nainen oli hypännyt ulos liikkuvasta autosta ja yrittänyt juosta tielle, ja että hän oli yrittänyt estää tätä.

Oikeus piti miehen kertomaa mahdollisena. Samaten oikeuden mukaan oli mahdollista, ettei mies ymmärtänyt, että hänen pitäessään naista aloillaan ja painoaan tämän kaulan ja ylävartalon päällä, siitä voisi seurata tämän kuolema. Näin ollen oikeus hylkäsi syytteen taposta.

Oikeus piti miehen naiseen kohdistamaa väkivaltaa kuitenkin törkeänä. Oikeuden mukaan väkivalta kohdistui ensin uhrin päähän ja sen jälkeen kaulan ja yläruumiin alueelle.

Oikeus katsoi, että miehen olisi pitänyt huomata naisen olevan eloton jo ennen todistajien saapumista paikalle. Se, että mies jatkoi naisen aloillaan pitämistä ja painon pitämistä tämän yläruumiin ja kaulan alueen päällä osoitti, ettei mies välittänyt siitä, miten uhrille käy, oikeus sanoi.

”Kun otetaan huomioon, että [uhrin] on katsottu tilanteessa olleen puolustuskyvytön, [mies] on jatkanut tekoa, vaikka häntä on pyydetty poistumaan [uhrin] päältä tämän ollessa eloton, teko on kestänyt kaulan ja ylävartalon puristamisen ja painamisen osalta ainakin viisi minuuttia ja [miehen] olleen [uhrin} puoliso eli kyse on ollut parisuhdeväkivallasta, käräjäoikeus katsoo, että teko on ollut myös julma ja kokonaisuutena arvostellen törkeä”, oikeus kirjoitti tuomiossaan.

Syyttäjä oli vaatinut syytetylle ainakin kymmenen vuoden vankeustuomiota. Käräjäoikeus tuomitsi Tatu Henrik Hyvösen, 31, törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta neljän ja puolen vuoden vankeuteen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat