Taloyhtiö ja tontin omistaja ajautuivat riitaan vuokrasta – Nyt tontin omistaja haluaa lunastaa koko kerrostalon itselleen

Suomen Kiinteistöliiton asiantuntijan mukaan tapaus on harvinainen.

Vuokrasopimuksesta kiistellään Tampereella tontinomistajan ja talonomistajan välillä.

Tampereella on käynnissä poikkeuksellinen kiista, jossa tontin omistaja haluaa lunastaa kokonaisen kerrostalon itselleen.

1930-luvulta peräisin oleva kerrostalo sijaitsee Sorsapuistossa. Kerrostalon tontin omistaa Sorsaniitty oy.

Kaupparekisterin tietojen mukaan Sorsaniitty oy omistaa, hallitsee ja vuokraa kiinteistöjä, asuinhuoneistoja ja osakkeita. Yrityksen vastuuhenkilöiksi on merkitty noin 50-vuotias tamperelainen nainen ja päälle 70-vuotias tamperelainen mies.

Tontilla olevan talon taas omistaa asunto-osakeyhtiö Asunto Oy Sorsapuisto. Talo on valmistunut 1930-luvun lopulla.

Lainhuutotodistuksen mukaan Sorsaniitty oy on omistanut tontin vuodesta 1987 alkaen.

Talosta myynnissä olevan huoneiston julkisen myynti-ilmoituksen mukaan taloyhtiön vuokrasopimus tonttiin päättyi vuonna 2020 eikä sen jälkeen ole tehty uutta sopimusta. Myynti-ilmoituksen mukaan tontin omistajalla on maanvuokralain ja maanvuokra­sopimuksen mukainen rakennuksen lunastus­velvollisuus, mikäli uudesta maanvuokrasta ei päästä sopimukseen

”Taloyhtiön hallitus käy aktiivisesti sopimusneuvotteluita vuokranantajan kanssa, jotta uudesta maanvuokrasopimuksesta päästäisiin yhteisymmärrykseen”, myynti-ilmoituksessa todetaan.

Tällä hetkellä tontin vuokra on noin 40 000 euroa vuodessa, ilmoituksessa kerrotaan. Jos uusi sopimus saadaan solmittua, myynti-ilmoituksen mukaan vuokra moninkertaistuu.

”Mikäli taloyhtiö saa solmittua uuden vuokrasopimuksen tontin vuokranantajan kanssa, on uudeksi vuosivuokraksi budjetoitu vuoden 2022 talousarviossa 275 000 euroa”, myynti-ilmoituksessa kerrotaan.

Ilmoituksessa todetaan summan olevan arvio.

Tontin omistajatahoa on edustanut julkisuudessa asianajaja Ilkka Syrjänen. HS ei tavoittanut Syrjästä kommentoimaan tilannetta. Myöskään taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja ei vastannut HS:n soittopyyntöihin.

Suomen Kiinteistöliiton neuvontalakimies Tapio Haltia toteaa, että tapaukset, joissa tontin vuokraaja ja talonomistaja eivät pääse sopimukseen ja talo menee lunastukseen, ovat etenkin isompien rakennusten kohdalla harvinaista.

”Onneksi näitä ei paljon ole, mutta sinänsähän tämä menee ihan lain mukaan. Maavuokralaissa on säädetty tontin vuokranantajan velvollisuudesta lunastaa rakennukset.”

Haltian mukaan syy, miksi on ajauduttu tilanteeseen, jossa talonomistaja ja tontinomistaja eivät pääse yhteisymmärrykseen, liittyy vuokrasuhteiden "perusasetelmaan”.

”Maapohja on vuokranantajan, omistajan omaisuutta. Käyttö- ja hallintaoikeus tonttiin syntyy vuokrasopimuksen perusteella, mutta se on määräaikainen”, hän sanoo.

Miksi uuteen sopimukseen halutaan moninkertainen tontinvuokra?

Haltia ei kommentoi yksittäistapausta, mutta yleisesti ajatellen tällaisessa tilanteessa on hänen mukaansa saattanut käydä vuokranantajan näkökulmasta niin, että tontin vuokrataso on jäänyt yleisestä vuokrakehityksestä jälkeen.

”Sopimuksessa ei välttämättä ole ollut korotusehtoa, joka olisi pitänyt huolen siitä, että vuokra olisi pysynyt markkinatasossa kiinni. Maavuokrauksessa kyse on usein pitkistä vuokrasopimuksista, vuosikymmenten mittaisista”, Haltia sanoo.

”Ymmärrän yksityisen omistajan tarpeen saada omaisuudestaan tuottoa. Toki se, että miksi ollaan niin kaukana toisistaan tässä keskustelussa, niin se varmaankin ilmentää sitä, että asiaa katsotaan kovin eri näkökulmista”, hän toteaa.

Tapauksesta ovat uutisoineet aiemmin Yle ja Aamulehti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat