Itä-Suomen hovioikeus kumosi keskiviikkona poliisin tuomion tapauksesta, jossa poliisi oli julkistanut rikoksista epäillyn naisen terveystietoja.
Jooga- ja siivousyrittäjänä työskennellyttä naista epäiltiin muun muassa terveyden vaarantamisesta keväällä 2021. Viranomaisten mukaan nainen oli määrätty korona-altistumisen takia karanteeniin, mistä huolimatta hän oli liikkunut kaupoissa ja kaupungilla eikä ollut suostunut koronatestattavaksi vapaaehtoisesti. Lopulta hänet haettiin tartuntalain nojalla pakkotestattavaksi.
Ylä-Savon Sote kuntayhtymän raportin mukaan naiseen liittyneitä koronatartuntoja todettiin yhteensä 18 ja kahta ihmistä hoidettiin sairaalassa. Karanteeniin asetettiin noin sata altistunutta.
Tartunnanjäljittämistä vaikeutti ja hidasti se, että nainen kieltäytyi antamasta tietoja asiakkaistaan. Poliisi päätyi antamaan asiasta tiedotteen, jossa kerrottiin naisen nimi ja epäillyt rikosnimikkeet sekä tiedot tämän korona-altistumisesta ja pakkotestauksesta.
Käräjäoikeudessa poliisimies sai sakkotuomion virkavelvollisuuden rikkomisesta. Käräjäoikeuden mukaan naisen nimen ja kuvan julkaiseminen oli perusteltua, mutta naisen mahdollinen koronavirusaltistuminen ja pakkotestaus olivat terveystietoja, joiden julkistamiselle ei ollut laillista perustetta.
Hovioikeus hylkäsi poliisin syytteen ja kumosi käräjätuomion. Se katsoi, että ottaen huomioon tarve ehkäistä muiden ihmisten hengen ja terveyden vaarantuminen, poliisilla oli painava syy julkistaa tietoja naisen terveydentilasta ja tämän saamasta terveydenhuollon palvelusta.
”Ottaen huomioon, että tiedote on laadittu altistuneiden tavoittamiseksi sen jälkeen, kun viranomaiset eivät ole saaneet tarvitsemiaan tietoja muulla tavoin ennen kaikkea [naiselta] itseltään, ei tiedotetta olisi voitu julkaista ilman tietoa [naisen] mahdollisesta korona-altistumisesta”, hovioikeus kirjoitti.
Ennen poliisitiedotetta nainen oli myös itse kertonut tapahtumista ja testauksestaan henkilölle, joka oli julkaissut niistä kirjoituksen blogissaan naisen luvalla.