Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä tukeva Helsinki Pride -yhteisö päätti kieltäytyä yhteistyöstä kokoomuksen ja keskustan kanssa tämän vuoden tapahtumassaan.
Moni pettyi ja muun muassa kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi päätöksen ”loukkaavan monia ihmisiä”.
Lue lisää: Petteri Orpo Helsinki Priden päätöksestä kieltäytyä yhteistyöstä: ”Tämä loukkaa monia ihmisiä”
Mutta miksi ja miten Helsinki Pride -yhteisön hallituksessa päädyttiin puolueiden sulkemiseen pois?
Asia lähti liikkeelle yleisestä kumppanuuksien kriteereitä koskevasta keskustelusta, kertoo hallituksen puheenjohtaja Senni Moilanen.
Helsinki Pridella on kaupallisia kumppaneita sekä yhteisökumppaneita, kuten puolueita. Yhteisölle sopivista kumppaneista käydään Moilasen mukaan keskustelua vuosittain, näin on tehty jo vuosikymmenien ajan.
Hallitus kokousti puolueita koskevasta päätöksestä kahdesti. Jo ensimmäisessä kokouksessa pohdittiin muun muassa vakavasti sitä, pitäisikö kaikkien puolueiden yhteistyökumppanuutta rajoittaa. Asiasta tulee Helsinki Pridelle palautettakin vuosittain.
Ensimmäisessä kokouksessa hallitus päätyi siihen, että aihe on vaikea.
”Päätimme ottaa hieman tuumaustaukoa ja antaa hetken tiedonhankinnalle”, Moilanen sanoo.
Toisessa kokouksessa hallitus loi kriteeristön puolueyhteistyölle.
”Tänä vuonna kumppanuuksissa tarkastelemme sitä, millaista ihmisoikeuspolitiikkaa sateenkaariyhteisön näkökulmasta kukin puolue on kuluneen vuoden aikana tehnyt. Keskiöön nousi translaki.”
Päätöksen pohjana oli fakta siitä, että osa kansanedustajista äänesti translakia vastaan.
”Meille oli pettymys, että ihmisoikeuksia voidaan käsitellä omantunnon kysymyksenä”, sanoo Helsinki Priden toiminnanjohtaja Annu Kemppainen.
Lisäksi Helsinki Priden hallitus arvioi, miten puolueen jäsenet aiheesta julkisuudessa puhuivat. Osa politiikoista puhui julkisuudessa transfobisesti ja jopa väkivaltaisesti, Moilanen kuvailee. Tämä on tehnyt ilmapiiristä turvattoman ja sateenkaariyhteisölle vahingollisen.
”Meidän tehtävämme ensisijaisesti on turvata jäsentemme turvallisuus”, hän perustelee päätöstä.
””Me olemme sitoutumaton ihmisoikeusjärjestö – ja näin on myös jatkossa.”
Kemppaisen mukaan järjestö pettyi siihen, ettei osa puolueista irtisanoutunut transfobisista ulostuloista.
Koska Helsinki Pride on olemassa ensisijaisesti sateenkaariyhteisöä varten, ei tämänkaltaisille poliitikoille haluttu tarjota näkyvyyttä tämän vuoden Pride-juhlassa, Kemppainen tiivistää. Hän lisää, että päätös on tehty organisaatiotasolla eikä koske yksilöitä.
”Helsinki Priden kumppanuuksissa ei ole kyse puoluepolitiikasta. Me olemme sitoutumaton ihmisoikeusjärjestö – ja näin on myös jatkossa.”
Hallituksen jäsen Matti Numminen painottaa, että Priden järjestäjät saavat valita kumppanit.
”Oleellista on se, tekeekö taho todella töitä vähemmistöjen eteen ja sitoutuuko taho arvoihimme ja toisinpäin.”
Jo aiemmin julkisuudessa on kerrottu, että Helsinki Priden hallitus kävi aiheesta pitkät ja haastavat keskustelut.
”Keskusteluun käytettiin aikaa, koska yhteisömme on moninainen ja tulokulmia hallituksessakin oli useita”, Numminen sanoo.
”En voi kuitenkaan luottamuksen vuoksi avata keskustelujen sisältöä.”
Hän ei kommentoi myöskään sitä, oliko hallituksessa asiasta jakolinjoja vaan tyytyy toteamaan päätöksen olleen yksimielinen. Sen hän kertoo, ettei päätöstä tehty kevein perustein. Puolueiden valintakriteerit ovat ylipäätään tiukat.
”Puolueiden kumppanuuteen ei suhtauduta kevyesti”, Numminen sanoo.
Myös Moilanen ja Kemppainen vaikenevat keskustelun yksityiskohdista. Riitelyä asiasta ei ollut, Kemppainen kertoo.
Hallitus kävi asiasta keskustelua kokouksissaan 7. helmikuuta ja 14. maaliskuuta. Päätös tehtiin jälkimmäisessä kokouksessa.
Mediatutkija Anu Koivunen arvioi tiistaina HS:n haastattelussa, tapahtuneen olleen ”aika iso viestinnällinen epäonnistuminen Helsinki Pridelta organisaationa, että he eivät kykene kertomaan, millaisen kokonaislinjauksen he ovat tehneet.”
Lue lisää: Kieltäytyminen yhteistyöstä voimaannutti vähemmistöjen oikeuksia vastustavat, sanoo tutkija
Moilasen mukaan kyse ei ole varsinaisesti epäonnistumisesta vaan realiteeteista. Häntä harmittaa, että viesti yhteistyökuviosta vääristyi matkalla.
Hän painottaa, ettei Helsinki Pride ole kieltäytynyt yhteistyöstä puolueiden kanssa vaan kyse on tämän vuoden tapahtumanäkyvyydestä. Moni kuitenkin käsitti, että yhteistyö kokoomuksen ja keskustan kanssa on ohi.
”Olemme pieni organisaatio ja reagoimme niillä resursseilla, mitä meillä on käytössämme.”
Kemppaisen mukaan kansalaisjärjestön sanoma hukkui, koska vastassa oli iso puolue.
Helsinki Pride oli varautunut tuomaan kumppanikuvionsa julkisuuteen vasta kesäkuussa. Se, että kokoomus toi asian julkisuuteen nyt, yllätti organisaation.
”Me emme tätä olleet vielä julkistaneet ollenkaan.”
Päivitys 25.5. kello 14.27: Täydennetty uutiseen tieto siitä, että Helsinki Priden hallitus kävi asiasta keskustelua kokouksissaan 7. helmikuuta ja 14. maaliskuuta. Päätös tehtiin jälkimmäisessä kokouksessa.