Vahvat nikotiinipussit revitään nyt käsistä – Niistä voisi saada yli 100 miljoonan verotulot, sanoo R-kioskin toimitusjohtaja

R-kioskin toimitusjohtajan mukaan kova kysyntä kertoo siitä, että nikotiinipusseja käytettiin jo tiukemman lain aikana.

| Päivitetty

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea kumosi huhtikuun alussa nikotiinipussien luokittelun lääkkeeksi. Päätöksen johdosta tulli ei enää valvo vahvojen, yli neljä milligrammaa nikotiinia sisältävien nikotiinipussien maahantuontia.

Nikotiinipussien maahantuonti alkoikin kiihtyä heti Fimean päätöksen jälkeen. Tuontitavara tulee enimmäkseen Ruotsista ja Baltian maista.

Vahvoilla nikotiinipusseilla tarkoitetaan nikotiinia sisältäviä annospusseja, joissa ei ole tupakkaa. Tupakkaa sisältävän nuuskan maahantuontiin Fimean päätös ei vaikuta. Myös nikotiinipussit ovat kiellettyjä alle 18-vuotiailta.

Kun HS:n toimittaja Aliisa Ristmeri kävi Helsingin keskustan R-kioskilla kyselemässä vahvoja nikotiinipusseja, kävi ilmi, että ne ovat kovan kysynnän takia tilapäisesti loppu.

”Myyjä sanoi, että jengi ostaa vahvoja nikotiinipusseja nyt torneina. Ihmiset ostavat kaiken, mitä on vain saatavilla.”

R-kioskin toimitusjohtaja Teemu Rissanen sanoo, että kioskeilla myytyjen nikotiinipussien määrä kertoo, että tuotteita on käytetty jo tiukemman sääntelyn aikana. Kysyntää on toisin sanoen ollut.

Tarkkoja vahvojen nikotiinipussien myyntilukuja hän ei kerro. Sen sijaan hän haluaa kertoa viestin tulevalle hallitukselle.

”Ennen tällaisten tuotteiden myynnistä kaikki verorahat menivät naapurimaihin, kun taas nyt ne on mahdollista saada meille Suomeen”, Rissanen sanoo.

R-kioskin toimitusjohtajan mukaan nikotiinipusseista voisi kääriä jopa yli 100 miljoonan euron verotulot.

”Kyseessä on sen verran iso summa, ettei kenenkään päättäjän kannattaisi sitä sivuuttaa.”

Rissanen painottaa säätelyä ja selkeitä rajauksia myös tulevan lainsäädännön suhteen. Hän kertoo, että R-kioskit valvovat ikärajoja, eivät myy yli 15 mg tuotteita eivätkä karkkimaisia makuja, jotka voivat houkutella nuoria käyttäjiä.

Kauppayhtiö Kesko harkitsee vahvojen nikotiinipussien myyntiä, kertoo osto- ja myyntijohtaja Aki Erkkilä. Vielä Keskolla tosin ollaan ”tarkkailuvaiheessa”, eikä mitään konkreettista kerrottavaa ole.

”Tämä on tietenkin ilmiö, jota kannattaa seurata. Tilanne elää, ja asiasta käydään paljon keskustelua”, Erkkilä sanoo.

Joissakin Keskon yksittäisissä kaupoissa nikotiinipusseja on jo myynnissä, mutta ne ovat kauppiaiden itsenäisesti tilaamia. Erkkilä ei osaa sanoa, kuinka laajaa kysyntää nikotiinipusseilla on niissä K-ryhmän liikkeissä, joissa pusseja voi ostaa.

Erkkilä myös muistuttaa, että nikotiinipusseja koskevat samat markkinoinnin, esilläpidon ja myynninedistämisen kiellot kuin tupakkatuotteitakin. Näin ollen jos myynti päätetään aloittaa, aikoo Kesko olla pidättäytyväinen asian julkisuuden suhteen.

Nikotiinimäärältään nyt laillistetut pussit voivat olla moninkertaisesti perinteistä nuuskaa vahvempia. Markkinoilla on jopa 100 mg ja 150 mg vahvuisia nikotiinipusseja.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) alkoi Fimean päätöksen jälkeen työstää tupakkalain muutosta, jolla nikotiinipussit olisi mahdollista rinnastaa perinteiseen nuuskaan ja siten kieltää. Fimean päätös tuli ministeriölle yllätyksenä.

STM:n työryhmä ehdotti tammikuussa tiukkoja rajoituksia, joilla tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö saataisiin loppumaan Suomessa vuoteen 2030 mennessä. Työryhmä suosittelee esimerkiksi tupakkaveron kiristämistä ja tupakoinnin ikärajan nostamista 20 ikävuoteen.

Juttua täydennetty 26.5. kello 13.12: Tarkennettu mainintaa R-kioskeissa myytävien nikotiinipussien vahvuudesta.

Lue lisää: Fimean päätös tuli täytenä yllätyksenä yrittäjälle: ”Koko pääsiäinen mennyt töissä”

Lue lisää: Asiantuntija: On hyvä, ettei nikotiini­pusseja enää luokitella lääkkeeksi

Lue lisää: Ensin viranomainen salli nikotiini­pussit, nyt ministeriö kiirehtii niiden kieltoa

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat