Vartijat ryyppäsivät uuden­vuoden­yönä vaarallisten vankien keskellä, viidelle potkut

Viisi Riihimäen vankilan virkamiestä on irtisanottu käytösnormien vastaisen käytöksen vuoksi, kertoo Rikosseuraamuslaitos.

Irtisanotut vartijat työskentelivät valvontatehtävissä Riihimäen vankilassa.

| Päivitetty

Rikosseuraamuslaitos on irtisanonut viisi valvontatehtävissä työskennellyttä Riihimäen vankilan virkamiestä.

Virkamiesten käytös on ollut virkamiehen käyttäytymisnormien vastaista, Rikosseuraamuslaitoksen tiedotteessa kerrotaan. Irtisanomisen syynä on epäasiallinen käytös, vakava virkavelvollisuuksien laiminlyönti ja vakava laitosturvallisuuden vaarantaminen. Kuvaillut tapahtumat ovat sattuneet uudenvuodenyönä.

Tapahtumien vuoksi työnantaja on menettänyt luottamuksensa viiteen virkamieheen. Rikosseuraamuslaitoksen mukaan heidän tekonsa ovat olleet omiaan vaarantamaan yleisen luottamuksen viranomaisen toimintaan sen lisäksi, että he vaaransivat vankilaturvallisuuden.

Riihimäen vankilan yksikönpäällikkö Tomi Tuovinen avaa, mistä irtisanomisiin johtaneissa tapahtumissa on ollut kyse.

”On käynyt ilmi, että uudenvuoden ilta-yövuoron aikana viisi vartijaa ovat tuoneet sekä juoneet alkoholia virkapaikalla virkatehtävässä.”

”Lisäksi on ilmennyt vakavia laiminlyöntejä muissa virkatehtävissä. Ne olisivat olleet omiaan vaarantamaan laitosturvallisuutta vankien ja muun henkilökunnan turvallisuuden kannalta, jos olisi tullut vaikkapa tulipalo tai muu vastaava erityistilanne.”

Tuovisen mukaan mitään tämänkaltaista niin sanottua erityistilannetta ei kyseisenä yönä tapahtunut.

”Mutta jos sellainen olisi tullut, niin ei voida tietää, miten se asia olisi pystytty hoitamaan. Meillä on alkoholin suhteen nollatoleranssi, ei saa puhaltaa yhtään mitään.”

Yöaikaan henkilökunnan vahvuus vankilassa on pienempi kuin päiväsaikaan.

Tuovinen kertoo, että kyse on kokeneista ja Risellä pidempään palvelleista henkilöistä.

Tapahtumat ajoittuvat tämän vuoden uudellevuodelle mutta tulivat vankilan johdon tietoon helmikuussa. Irtisanomispäätös tehtiin eilen keskiviikkona. Tuovinen ei avaa tarkemmin, mitä kautta tapahtuneesta lopulta päästiin kärryille.

”Tämä on tullut meidän tietoon normaalia virkatietä.”

Tuovinen ei suostu kertomaan, miten irtisanotut vartijat itse tapahtumia ovat kommentoineet.

Tuovisen mukaan tapaus on käsitelty virkamiesoikeudellisena asiana eikä se ole poliisilla esitutkinnassa.

Hän kuvailee tapausta erittäin poikkeukselliseksi.

”Olen ollut 26 vuotta alalla, eikä minulla ainakaan ole tiedossa, että sinä aikana mistään olisi irtisanottu yhtäaikaisesti viittä virkamiestä.”

Valtion virkamieslain mukaan virkasuhde voidaan virkamiehestä johtuvasta yksilöllisestä erityisen painavasta syystä irtisanoa.

Rikosseuraamuslaitoksen päätökset ovat valituskelpoisia, eli irtisanomispäätökseen saa hakea muutosta valittamalla hallinto-oikeuteen.

Kaikki viisi irtisanottua henkilöä on pidätetty virasta irtisanomisajaksi.

Riihimäen vankila on 223-paikkainen suljettu laitos yli kahden vuoden rangaistuksen saaneille miesvangeille Etelä-Suomen alueelta.

Riihimäen vankila on Suomen korkeimman turvaluokituksen vankila, jonne sijoitetaan vaarallisimpia vankeja. Vankilassa on esimerkiksi elinkautisvankeja ja jengiläisiä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat