Opiskelemaan hyväksytty ehti jo tehdä vuokra­sopimuksen – Nyt hän pelkää, perutaanko opiskelu­paikka

Osa korkeakouluihin hakeneista on hyväksytty virheellisesti opiskelemaan. Opiskelijat pelkäävät nyt opiskelupaikkojensa puolesta.

Opintopolku-palvelussa havaittiin virhe tiistaina. Kuvituskuva

| Päivitetty

Uuden opiskelupaikan saaneelle Suville torstai oli varsinainen tunteiden vuoristorata. Suvi esiintyy jutussa vain etunimellään, sillä hänen työnantajansa ei tiedä, että hän on hakenut opiskelemaan uutta alaa.

Tiistaina Suvi oli saanut tietää päässeensä todistushaulla sisään Turun ammattikorkeakoulun sosionomin verkko-opintoihin. Pohjalla Suvilla on filosofian maisterin tutkinto.

”Olin jo ehtinyt tehdä suunnitelmia lähitulevaisuuden varalle, ja sitten torstai-aamuna sainkin viestin, että opiskelupaikka perutaan”, Suvi kertoo.

Torstai-aamupäivä Suvilla meni oppilaitoksen kanssa viestiessä. Lopulta puolenpäivän aikaan Suville ilmoitettiin sähköpostilla, että hän saa pitää opiskelupaikkansa virheestä huolimatta.

”En saanut missään vaiheessa lisätietoa tai perusteluita sille, miksi mitäkin tapahtui”, Suvi kertoo

Suvi toivoo, että asia on nyt ratkennut. Perheelliselle ihmiselle yllättäen muuttuvat suunnitelmat ovat raskaita.

”Koska en ole vielä saanut virallista dokumenttia tai muuta todistusta vastaanotetusta opiskelupaikasta, tuntuu olo edelleen vähän epävarmalta. Entä jos paikka kuitenkin vielä perutaan?”

Opetushallituksen Opintopolku-palvelussa ilmenneen vian takia osa korkeakouluihin hakeneista on hyväksytty virheellisesti opiskelemaan. Opintopolun vika ilmeni hakijoilla, joilla on jo ennestään korkeakoulututkinto.

Turun Sanomien tietojen mukaan tiistaina ilmennyt vika koskee liki tuhatta hakukohdetta, mutta STT:n torstaina tavoittaman Opetushallituksen suunnittelija Minea Wilo-Tannisen antama hakukohteiden määrä on ”noin sata”.

Wilo-Tanninen sanoi STT:lle, että ongelman laajuus on tarkoitus selvittää ensi maanantaihin mennessä. Maanantaina korkeakoulut julkistavat opiskelijoiden todistusvalinnan tulokset.

Perjantaina yliopiston rehtorineuvosto kertoi, että yliopistot peruvat virheellisesti valituilta opiskelupaikkoja. Yliopistot voivat myös hyväksyä virheellisesti valittuja opiskelijoita.

Lue lisää: Yliopistot peruvat virheellisesti valituilta opiskelu­paikkoja

Turun yliopistoon hakenut mies otti vastaan paikkansa tietojenkäsittelytieteissä heti tiistaina. Häntä ihmetytti Opintopolussa näkynyt maininta ensikertalaisena valitsemisesta, sillä hänellä oli ennestään luonnontieteen kandidaatin ja filosofian maisterin tutkinnot.

”Nyt tämän uutisen myötä hermostuttaa, että teinkö jonkun virheen ottaessani paikan vastaan. Olen kuitenkin siinä hakijaryhmässä, jota Opintopolun virhe koskee”, hän kertoo.

Mies kertoo, että läpimenon estyminen olisi hänelle äärimmäisen epäkäytännöllistä. Hän on jo saanut anomaansa opintovapaata ja allekirjoittanut vuokrasopimuksen Turussa.

Mies aikoo ottaa Turun yliopistoon yhteyttä tämän päivän kuluessa. Toistaiseksi hän ei ole saanut lisätietoa tilanteestaan. Hän esiintyy jutussa nimettömänä, jottei asian selvittäminen yliopiston kanssa vaikeutuisi.

Oikaisu 29.5.2023 kello 9.16: Jutussa puhuttiin aiemmin virheellisesti Opetushallituksesta ”Opintohallituksena” ja ”Opiskeluhallituksena”.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat