Vahvimpien nikotiinipussien villi länsi herätti viranomaiset – Pian ne kielletään

Kaavaillut rajoitukset koskisivat tällä tietoa kaikista vahvimpia nikotiinipusseja, mutta aiempaa vahvempia pusseja saisi edelleen myydä.

Nikotiinimäärän ylärajaksi per pussi kaavaillaan 16,7 milligrammaa. Kyseinen yläraja ei ole Räisäsen mukaan kiveen hakattu, mutta hän pitää sitä todennäköisenä.

Kemikaalivirasto Tukes valmistelee yhdessä Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) kanssa vahvojen nikotiinipussien myynnin rajoittamista. Tukesin valmistelemasta myyntirajoituksesta uutisoi ensimmäisenä Yle.

Tarkoitus on saada kaikista vahvimmat nikotiinipussit pois markkinoilta, kertoo Tukesin kemikaalituotteiden ryhmäpäällikkö Jouni Räisänen HS:lle. Mistään vahvojen nikotiinipussien totaalikiellosta siis ei ole kyse.

Nikotiinimäärän ylärajaksi per pussi kaavaillaan 16,7 milligrammaa. Kyseinen yläraja ei ole Räisäsen mukaan kiveen hakattu, mutta hän pitää sitä todennäköisenä.

Runsaasti koukuttavaa nikotiinia sisältävät vahvat annospussit ovat ehtineet olla markkinoilla huhtikuusta asti. Tuolloin Fimea kumosi yli neljä milligrammaa nikotiinia sisältävien nikotiinipussien määrittelyn lääkkeeksi.

Sen jälkeen vahvoja pusseja on tullut myyntiin myös perinteisiin kioskeihin ja kivijalkakauppoihin. Esimerkiksi monissa R-kioskeissa ne on myyty heti loppuun.

”Niin vahvat nikotiinipussit ovat pienten lasten käsiin joutuessaan vaarallisia ja fataalejakin”, Räisänen sanoo.

Päätös astuu voimaan heti, kun Tukes ja STM saavat sen valmiiksi. Myöhemmin päätös menee vielä valtioneuvoston hyväksyttäväksi.

Ylen jutussa sanotaan, että Tukesin ja STM:n päätös voi valmistua jo parin viikon sisällä. HS:lle Räisänen haluaa täsmentää, että tarkkaa arviota prosessin kestosta on vaikea esittää.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat