Patria toimittaa ainutlaatuisen ase­järjestelmän Ruotsin taistelu­veneisiin

Ruotsi kehittää uusia saaristotaisteluun erikoistuneita pataljoonia, joiden raskaat tulitukiaseet ostetaan Suomesta.

Patrian Nemo-kranaatinheitinjärjestelmiä on sijoitettu maa-ajoneuvoihin, veneisiin ja kontteihin.

Puolustusvälineyhtiö Patria toimittaa Nemo-kranaatinheitinjärjestelmiä Ruotsin rannikkojoukkojen taisteluveneisiin.

Ruotsi rakentaa amfibiojoukoilleen eli suomalaisittain rannikkojääkäreille kahdeksan täysin uudenlaista tulitukialusta eli kranaatinheitinvenettä. Alukset varustetaan Patrian tornillisella 120 millimetrin Nemo Navy -kranaatinheitinjärjestelmällä.

Ruotsin puolustushankinnoista vastaava materiaalilaitos FMV (Försvarets materielverk) tilaa veneet niiden rakentajalta Swede Ship Marinelta, jonka alihankkijana Patria toimii. Patria toimittaa myös kalustoa Nemon vaatimaa koulutusta varten.

Kaupan arvoa ei ole vielä julkistettu. Kauppa on Patrialle tärkeä, sillä sen Nemo-järjestelmää pidetään maailman kehittyneimpänä mutta sen myynti on kuitenkin takkuillut.

Kranaatinheitinjärjestelmät toimitetaan Ruotsiin vuosina 2027–2028.

Nemo-veneet sijoitetaan amfibiojoukoille Itämerelle Tukholmaan ja Pohjanmerelle Göteborgiin.

Amfibiojoukot ovat saaristotaisteluun erikoistuneita joukkoja, jotka liikkuvat nopealla venekalustolla. Tällaisia joukkoja kutsutaan eri maissa hiukan eri nimillä, ja niillä on maantieteestä johtuen erilaisia tehtäviä. Esimerkiksi Yhdysvalloissa puhutaan merijalkaväestä.

Joukkojen tehtävänä on muun muassa torjua vihollisen maihinnousuja sekä tarvittaessa tehdä itse maihinnousuja.

Ruotsin asevoimat on kehittänyt saaristossa ja rannikolla toimivilleen taistelujoukoilleen uuden Amfibiebataljon 2030 eli Amfbat-konseptin.

Uusien amfibiopataljoonien on tarkoitus olla liikkuvampia, nopeampia, verkottuneempia ja tulivoimaisempia kuin aikaisemmin. Kranaatinheitinveneiden osto on uuden konseptin ensimmäinen kalustohankinta.

Ruotsin käyttämiä Stridsbåt 90 -taisteluveneitä aiotaan myös modernisoida. Niihin on suunniteltu lisättävän esimerkiksi moderneja kauko-ohjattavia aseyksiköitä, jollaisia on muun muassa Suomen rannikkojääkäreiden Jehu-veneissä.

Nemo-torneilla varustetut taisteluveneet ovat ruotsalaisille uusi innovaatio. Jos amfibiojoukot ovat aiemmin tarvinneet raskaiden kranaatinheittimien tulta, heittimet on pitänyt sijoittaa ensin maihin.

Nemo-torni mahdollistaa sen, että liikkuvasta tulitukiveneestä voidaan ampua suoraa ja epäsuoraa 120 millimetrin kranaattitulta, mikä ei ole ollut aikaisemmin mahdollista.

Suorasuuntaustuli onkin Nemon erikoisuuksia. Normaalisti kranaatinheitin on jalkaväen tulitukiase, jolla ammutaan vain epäsuoraa tulta eli kranaatteja kaaressa vihollisen asemiin.

Nemo on pitkälle automatisoitu. Se kykenee esimerkiksi niin sanottuun ryöppyammuntaan, jossa se ampuu peräkkäin useita kranaatteja siten, että ne iskeytyvät maahan yhtä aikaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat