Poliisi epäilee: Punainen jauhe tappoi neljä ihmistä Rova­niemellä

Lapin Kansan mukaan poliisi on tehnyt kiinniottoja, jotka saattavat liittyä tapaukseen.

| Päivitetty

Poliisi epäilee huumeiden liittyvän neljän ihmisen kuolemiin viikon aikana Rovaniemellä.

Kaikki kuolleina löytyneet ovat noin 30–50-vuotiaita miehiä. He ovat kuolleet yksityisasunnoissa.

Lapin poliisilaitokselta kerrotaan Lapin Kansa -lehdelle, että he ovat tehneet Rovaniemen alueella muutamia kiinniottoja, jotka saattavat liittyä tapaukseen.

Kiinniotettujen tarkkaa määrää ei kerrota.

”Ei voi varmaksi sanoa, liittyvätkö kiinniotot kuolemantapauksiin, mutta kuolemantapauksia selvittäessä on tullut ilmi useampi huumausainerikos ja henkilöitä on otettu kiinni”, rikoskomisario Tuomo Seikkula kertoo Lapin Kansalle.

Seikkulan mukaan lisäksi yksi henkilö on ollut sairaalahoidossa kokonaisuuteen liittyen.

Epäiltyjen huumekuolemien määrä on näin lyhyessä ajassa poikkeuksellisen suuri, poliisi kertoo tiedotteessa.

Poliisi epäilee, että kuolemantapauksiin liittyy vaaleanpunainen jauhemainen huumausaine. Sitä on markkinoitu amfetamiinina, mutta sen todellinen koostumus on vielä epäselvä.

Lisäksi tutkinnassa on takavarikoitu jäämiä kellertävästä jauhemaisesta huumausaineesta. Sen epäillään olevan Suomessa harvinaista synteettistä opioidia isotonitatseenia, joka on luokiteltu erittäin vaaralliseksi.

Poliisi ei ainakaan toistaiseksi tutki kuolemantapauksia rikoksina mutta selvittää henkilöiden kuolinsyyt. Tapauksia tutkitaan kuitenkin huumausainerikoksina.

”Tutkinnan edetessä rikosnimikkeet tarkentuvat. Herkästi huumekuolemia aiheuttavan laittoman aineen myyjää tai valmistajaa voidaan epäillä kuolemantuottamuksesta tai törkeästä kuolemantuottamuksesta”, Lapin poliisilaitos kertoo tiedotteessa.

Poliisi pyrkii selvittämään, mihin aineeseen kuolemat liittyvät, ja saamaan välitöntä hengenvaaraa aiheuttavan aineen pois kadulta.

Poliisi varoittaa, että huumausaineisiin liittyy aina riski. Käyttäjä ei voi olla varma, mitä aine todellisuudessa sisältää.

Poliisi vetoaa kaikkiin asiasta jotakin tietäviin, jotta hengenvaarallinen aine saadaan pois katukaupasta mahdollisimman nopeasti.

Oikaisu 29.5.2023 kello 10.22: Korjattu juttuun huumausaineen oikea kirjoitusasu isotonitatseeni.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat