Tutkijat alkoivat soittaa juustoille musiikkia Turussa ja väittävät sen vaikuttavan makuun: ”Emme pysty vielä hallitsemaan prosessia millään tavalla”
Turun yliopiston tutkijat alkoivat selvittää, miten musiikki vaikuttaa juustoihin. He selvittävät maun lisäksi äänen tekemiä mikrobimuutoksia.
Gouda-tyyppinen juusto kypsyi neljä kuukautta musiikin tahdissa. Musiikki soi sadan desibelin voimakkuudella neljän millimetrin päässä juuston pinnasta. Kuva: Sami Silén / Turun yliopisto
Toni Lehtinen HS
15.2.2022 8:57
Ensin turkulaistutkijat hakivat Juustoportin tehtaalta 15 vastavalmistunutta juustokiekkoa. Suoraan linjastolta haetut kiekot olisi normaalisti siirretty kypsymään neljäksi kuukaudeksi kypsytyshuoneeseen.
Nämä Brändy-pähkinä-juustokiekot otettiin mukaan uraauurtavaan tutkimukseen. 12 kiekkoa pääsi kuuntelemaan musiikkia neljäksi kuukaudeksi. Kolme kiekkoa gouda-tyyppistä juustoa valittiin verrokkiryhmäksi, joka kypsyi samaan aikaan hiljaisuudessa.