”Vähän tuntuu siltä, että Iphone salaa kuuntelee” – Tutkijat laativat listan Suomen 10 suosituimmasta salaliittoteoriasta, mukana on muutama todellinen klassikko

Suuri osa suomalaistenkin vaalimista salaliittoteorioista on amerikkalaista alkuperää.

Apulaisprofessori Johanna Kaakinen istui kuvaa varten koehenkilön tuoliin. Turun yliopiston tutkijat ovat kartoittaneet suomalaisten uskoa salaliittoteorioihin. Seuraavaksi he aikovat tutkia, miten aivot reagoivat salaliittoteorioista lukemiseen.

17.3. 2:00 | Päivitetty 17.3. 7:44

Suomen suosituin salaliittoteoria liittyy Yhdysvaltain presidentin John F. Kennedyn murhaan. Kennedy surmattiin Dallasissa, Texasissa vuoden 1963 marraskuussa. 38 prosenttia suomalaisista uskoo, että murhasta epäilty Lee Harvey Oswald ei toiminut yksin.

Tulos selviää tuoreesta Turun yliopistossa tehdystä tutkimuksesta. Kyselyn toteutti psykologian laitos yhteistyössä tietokirjailija Pasi Kiviojan kanssa, ja siihen vastasi hieman yli tuhat suomalaista.

Hanketta johtanut apulaisprofessori Johanna Kaakinen kertoo, että kyselyn tulokset ovat varsin lohdullisia.

”Suomalaiset eivät oikeastaan kovin helposti usko salaliittoteorioihin. Eivät ainakaan niihin, jotka ovat kaikkein eniten fringeä [uskottavuuden rajamailla]”, Kaakinen sanoo.

Esimerkiksi harvempi kuin yksi sadasta vastaajasta myönsi uskovansa, että koronarokotteiden mukana ihmisiin ujutetaan mikrosiruja.

Suuri osa suomalaistenkin vaalimista salaliittoteorioista on amerikkalaista alkuperää. Kyselyä varten tutkijat keräsivät yhteensä 63 salaliittoväitettä, joista osa oli kansainvälisiä, osa kotimaisia. Pelkästään koronapandemiasta löytyi 13 eri salaliittouskomusta. Teorioita löydettiin erityisesti sosiaalisesta mediasta.

Suurin osa kaikkein suosituimmista salaliittoteorioista kyselyssä on kansainvälisiä. Listalla yhdeksänneksi nousi kotimainen uskomus, joka liittyy mediaan. Lähes joka viides vastaaja uskoo, että kotimaista mediaa hallitsee punavihreä salaliitto, joka aktiivisesti estää muunlaisten näkemysten esille tulon.

Kysely toteutettiin viime syksynä. Kyselylomake lähetettiin 5 000 satunnaiselle suomalaiselle, ja salaliittoteorioiden ohella tutkijat kartoittivat myös vastaajien taustaa ja muita maailmankatsomukseen liittyviä näkemyksiä. Mukana oli esimerkiksi väite, että Venäjän uhkaa on Suomessa liioiteltu. Kaakinen myöntää, että kysymys ei kestänyt aikaa kovin hyvin.

”Itsekin olisin vastannut siihen vielä viime syksynä eri tavalla kuin nyt.”

Tutkimuksen alustavien tulosten perusteella ihminen, joka uskoo yhteen salaliittoteoriaan, omaksuu herkemmin myös muita, Johanna Kaakinen kertoo.

Kaakinen korostaa, että tutkimuksen lähtökohtana ei ollut, että kaikki salaliittoteoriat olisivat huuhaata. Salaliittoja on paljastunut todeksi kautta historian. Määritelmän mukaan salaliittoteorian tarvitsee vain olla ristiriidassa yleisesti hyväksytyn tiedon kanssa.

”Iso osa meidän esittämistämme väitteistä oli sellaisia, että kyllä minäkin niihin uskon. Ainakin jollain tavalla, tai voisin uskoa”, Kaakinen sanoo ja nauraa.

Sitten hän paljastaa oman suosikki­salaliittoteoriansa.

”Vaikka tiedän järjellä, ettei asia varmaan ole niin, vähän tuntuu siltä, että Iphone salaa kuuntelee ja tallentaa käyttäjien keskusteluja. Miten mainokset muuten ilmaantuisivat aina, kun on puhunut juuri siitä asiasta.”

Tutkimusryhmän työstä on valmisteilla tieteellinen artikkeli, jonka julkaisuaika ei ole vielä selvillä. Tuloksia käsitellään myös Pasi Kiviojan torstaina ilmestyvässä kirjassa Salaliittoteorioiden ihmemaassa – Tositarinoita ihmisistä kaninkolossa (Docendo).

Apulaisprofessori Kaakinen kertoo, että tutkijat vertailivat monien eri muuttujien yhteyttä alttiuteen uskoa salaliittoteorioihin. Alustavien tulosten perusteella ihminen, joka uskoo yhteen salaliittoteoriaan, omaksuu herkemmin myös muita. Epäluottamus yhteiskunnallisiin instituutioihin lisää salaliittoteorioiden tenhoa. Korkeakoulutus sen sijaan näytti vähentävän uskoa vaihtoehtoisiin totuuksiin.

Kaakisen mukaan tutkijat aikovat seuraavaksi paneutua siihen, mitä salaliittoteoriat saavat aikaan aivoissa. Ensi syksynä alkavaksi kaavailtu jatkotutkimus selvittää silmänliikeanalyysin ja aivosähkökäyrä­mittausten avulla, mitä ihmisen päässä tapahtuu, kun hän lukee salaliittoteorioista.

Kymmenen suosituinta salaliittoteoriaa

  1. Lee Harvey Oswald ei toiminut yksin John F. Kennedyn salamurhassa. (38,4 prosenttia vastaajista uskoi väitteeseen ainakin vähän.)

  2. Vapaamuurarit vaikuttavat salaisesti liike-elämässä ja politiikassa. (32,2 prosenttia)

  3. Tietokoneyritykset julkaisevat tarkoituksellisesti ohjelmia, joissa on virheitä, jotta ne voivat myydä ohjelmiin päivityksiä. (29,8 prosenttia)

  4. Iphone-puhelimen sovellukset tallentavat keskusteluja ilman käyttäjän lupaa. (29,3 prosenttia)

  5. Koronavirus (SARS-CoV-2) kehitettiin alun perin laboratoriossa. (24,1 prosenttia)

  6. Tietyt julkisuuden henkilöt ovat lavastaneet kuolemansa kadotakseen julkisuudesta. (21,7 prosenttia)

  7. Viranomaisilla on paljon laittomasti kerättyä tietoa jokaisesta kansalaisesta. (21,4 prosenttia)

  8. Eri maiden hallitukset kehittävät ja rahoittavat sosiaalisen median toimijoita kuten Facebookia ja Twitteriä, jotta voisivat vakoilla niiden käyttäjiä. (20,3 prosenttia)

  9. Suomalaisessa mediassa valtaa pitää punavihreä toimittajablokki, joka syöttää kansalaisille omaa agendaansa ja estää muunlaisten näkemysten julkitulon. (19,3 prosenttia)

  10. Autonvalmistajat ja öljy-yhtiöt toimivat yhdessä estääkseen ympäristö­ystävällisten moottoreiden kehitystä. (17,8 prosenttia)

Lähde: Turun yliopiston FINSCI-hanke

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat