Turku aikoo irtautua Fennovoiman ydinvoimala­hankkeesta – Koko hanke on vaarassa suomalais­omistuksen vähentyessä

Myös Vantaan kaupunki selvittää hankkeesta irtautumista.

Suomalais-venäläisellä Fennovoiman ydinvoimalatyömaalla Pohjois-Pohjanmaan Pyhäjoella rakentaminen on toistaiseksi jatkunut maailmantilanteesta huolimatta.

25.3. 16:04

Turku haluaa irtautua Fennovoiman ydinvoimala­hankkeesta. Maanantaina 28. maaliskuuta kokoontuvalle Turun kaupungin­hallitukselle esitetään, että Turku irtautuisi Hanhikivi 1 -ydinvoimala­hankkeesta, mikäli hankkeen osakkaana tai laitetoimittajana on Rosatom tai joku muu venäläinen toimija.

Nyt Venäjän valtion ydinvoimayhtiö Rosatom omistaa Fennovoimasta 34 prosenttia ja toimii tytäryhtiönsä Raos Voiman kautta ydinvoimalan rakennuttajana. Loput 66 prosenttia ovat kotimaisella Voimaosakeyhtiö SF:llä.

Turun kaupunki omistaa Turku Energian kautta 3,73 prosenttia Voimaosakeyhtiö SF:stä.

Irtautumishalukkuuden syyksi Turku kertoo kansainvälis­poliittisen tilanteen kiristymisen, minkä takia hankkeen toteutumiseen liittyy huomattavia epävarmuustekijöitä.

Turun kaupunginhallitukselle tuotavassa esityksessä edellytetään, että Turku Energia ryhtyy kaikkiin sopimusten mahdollistamiin toimiin, jotta taloudelliset ja juridiset riskit saataisiin minimoitua, mikäli hanke kariutuisi.

Kaupunki on tehnyt Turku Energialle selvityspyynnön irtautumis­mahdollisuuksista. Turun kaupungin selvityspyyntö on salassa pidettävä.

Myös Vantaan kaupunki on esittänyt halukkuutensa irtautua hankkeesta. Vantaan Energia omistaa noin viiden prosentin osuuden Voimaosakeyhtiö SF:stä.

Vantaan ja Turun irrottautumispäätös voisi tarkoittaa Fennovoiman omistajapohjan hajoamista, kertoi HS viime viikolla. Eduskunta on asettanut hankkeelle 60 prosentin kotimaisuusastevaatimuksen, eikä se tällöin enää täyttyisi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat