Eräänä aamuna päiväkodinjohtaja Antero Kilpinen heräsi ja päätti irtisanoutua: ”Päätin, etten sairastuta itseäni enempää”

Turkulainen Antero Kilpinen jätti muutamia vuosia sitten taakseen pitkän uran päiväkotimaailmassa. Hän ymmärtää, miksi kunta-alalla lakkoillaan.

Turkulainen Antero Kilpinen irtisanoutui päiväkodin johtajan työstä muutamia vuosia sitten.

6.4. 9:06 | Päivitetty 6.4. 10:46

”Aamulla kysyin vaimoltani, että mitä jos irtisanoudun. Hän sanoi, että irtisanoudu vain. Se oli varmaankin urani paras päätös”, kertoo turkulainen Antero Kilpinen, 51.

Hän on entinen päiväkodin johtaja, jonka työ ajoi välillä paniikin partaalle. Kilpinen työskenteli julkisen puolen päiväkodissa. Irtisanomisilmoituksen hän jätti loppuvuonna 2019. Taakse jäi 25 vuotta kestänyt ura päiväkotimaailmassa.

Kilpinen kertoo ymmärtävänsä hyvin, miksi kunta-alalla työskentelevät nyt lakkoilevat. JHL:n, Jukon ja Jytyn keskiviikkona alkanut kaksipäiväinen lakko näkyy Turussa laajasti. Kaupungin koulut ja päiväkodit ovat pääosin kiinni. Lisäksi lakolla on vaikutuksia moniin muihinkin kaupungin palveluihin.

Sairaanhoitopiirissä on lisäksi käynnissä Tehyn ja Superin hoitajalakko.

Lue lisää: Lakko sulkee lapsilta kouluja ja päiväkoteja monissa kaupungeissa – ”Kolahtaa perheiden kannalta väärään kohtaan”, varhaiskasvatus­johtaja arvioi

Kilpinen toivoo, että kunta-aloilla puhalletaan yhteen hiileen, jotta palkkaukset ja työolot saadaan samalle tasolle töiden vaativuuden kanssa. Hän sanoo suoraan, että esimerkiksi varhaiskasvatuksen palkkaus on hänen mielestään ylipäätänsä heikko ja työmäärä kohtuuton.

Kilpinen kertoo, että päiväkodin johtajana suurin osa hänen työpäivistään kului tietokoneen ja erilaisten järjestelmien parissa. Aikaa ei jäänyt ihmisille tai pedagogiselle otteelle. Hän ei omasta mielestään pystynyt käymään varhaiskasvatuksen opettajien ja hoitajien kanssa riittävästi keskusteluja siitä, mikä millekin lapselle ja ryhmälle olisi hyväksi. Hallinnolliset tehtävät vyöryivät päälle.

”Se alkoi olla pelkkää kaaoksen hallintaa ja sietämistä. Aamulla pelkäsin avata puhelimen ja katsoa, kuinka monta ihmistä puuttuu. Sitten piti miettiä, mistä saadaan sijaisia”, Kilpinen kuvaa vuosien takaisia kokemuksiaan.

Hän kertoo, että hänellä oli 37 alaista, eikä tarpeeksi aikaa hoitaa kaikkia asioita. Irtisanoutumispäätökseen vaikutti Kilpisen mukaan ennen kaikkea hänen oma jaksamisensa. Työ ei vastannut arvoja, ja hän tunsi toisinaan olevansa puun ja kuoren välissä. Toisella puolella olivat ylemmän johdon vaatimukset ja toisella työntekijöiden näkemykset.

”Omat arvoni ovat sellaiset, että ihmisillä pitäisi olla aikaa tehdä työnsä ja keskittyä lapsiryhmätyöskentelyyn, eikä pomppia kirjaamassa asioita kännyköillä ja tietokoneilla”, Kilpinen sanoo.

Hänestä tuntui, että päiväkotimaailmaan ujutettiin innolla erilaisia tietoteknisiä järjestelmiä, mitkä eivät keskustelleet keskenään. Kirjaaminen vei Kilpisen mukaan henkilökunnalta aikaa lasten parissa tehtävästä työstä. Myös erilaiset hankkeet sotkivat hänen mukaansa päiväkodin arkea ja veivät aikaa.

”Työhön kuului paljon ylimääräistä säätöä”, Kilpinen kertoo.

Hänen mukaansa välillä hänessä heräsi paniikki siitä, mitä seuraava päivä tuo tullessaan ja miten siitä selviydytään.

”Päätin, etten sairastuta itseäni enempää, vaan lähden muualle.”

Nykyään Kilpinen työskentelee lastensuojelun parissa yksityisellä puolella.

Entä millaiset uudistukset saisivat Kilpisen palaamaan päiväkotimaailmaan?

”Ylimääräisen hötön pois jättäminen. Silloin työntekijät voisivat viettää enemmän aikaa lasten kanssa. Suurin osa ihmisistä varmaan tekee työtä päiväkodissa sen takia, että siinä saa olla ihmisten kanssa ja nähdä lasten oppivan uutta. Mutta kyllä raha varmaankin on myös yksi motivaattori. Uskoisin, että nykynuorilla vielä enemmän kuin meillä vanhoilla.”

Hän puhuu myös pienten päiväkotien puolesta.

”Olen sitä mieltä, että pienessä päiväkodissa aikuiset ja lapset tuntevat toisensa ja moni käytännön asia voi onnistua paremmin pienessä kuin suuressa yksikössä.”

Lasten vanhemmilta hän toivoo, että oman lapsen edun lisäksi nämä miettisivät myös koko päiväkotiryhmää toiveissaan.

Lue lisää: ”Pelleilyä” – Sairaalajohtaja väläytti lakon johtavan kuolemiin Turussa, sairaanhoitajat raivostuivat

Lue lisää: Lakko liki pysäytti kriittisen keskussairaalan Turussa: ”Nyt ammutaan kyllä tosi kovilla”

Lue lisää: ”Voisivatko herrat ylitohtorit keventää vaikka omia palkkojaan” – Lakkoilevat hoitajat saavat tunteikasta kannustusta sairaalan portilla

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat