Legendaarinen Aura-olut valmistetaan ”alkuperäistä reseptiä kunnioittaen” – Mutta onko myyttistä kääröä olemassakaan?

Helsingin Sanomat yritti jäljittää turkulaisten ”oman oluen” alkuperäistä reseptiä. Sitä etsittiin kissojen ja koirien kanssa.

HS Turku sai lainaksi Auran, joka on valmistettu vuosikausia sitten Kaarinassa. Oluen parasta ennen -päiväys oli vuonna 1995.

21.5. 15:46

Turkulaisten oma olut.

Näillä sanoilla Hartwall luonnehtii Auraa.

Oluella, jonka taru oli päättyä jo kerran, on pitkä historia.

1800-luvun lopulla perustettu Auran panimo oli aikanaan Aurajoen varrella. Hartwall osti panimon 1970-luvulla, minkä jälkeen tuotanto siirtyi kokonaan Kaarinaan. 1990-luvulla Hartwall lopetti sekä Kaarinan panimon toiminnan että koko Auran valmistuksen.

Kaarinan panimon sulkeminen oli turkulaisille katkera pala, ja Hartwallia syytettiin jopa Turku-vastaisuudesta.

Viimeisiä Kaarinassa tehtyjä Auroja ostettiin peräti muistoksi.

HS Turun toimitus sai yhden pullon käsiinsä. Se on avaamaton Auran nelosolut, jonka erään toimittajan vanhemmat ovat hankkineet silloin, kun Kaarinan panimo lakkautettiin. Oluen parasta ennen -päiväys oli vuonna 1995.

Miltei 30 vuotta säilynyt Aura annettiin HS:lle kuvauslainaan, ja pullo esiintyy tämän jutun kuvituksessa.

Auraa alettiin valmistaa uudestaan vasta vuonna 2004, vuosien tauon jälkeen.

Nyt Hartwall on kehittänyt turkulaisille oman Aura-juhlaoluen. Se, kuten kaikki muutkin Aura-oluet, valmistetaan Lahdessa.

Tarkoitus on tehdä turkulaisille omia Aura-oluita myös jatkossa. Ehkä joka vuosi, tai sitten joka toinen.

Tämän vuoden juhlaolutta saattaa löytyä satunnaisista kaupoista muualtakin Suomesta, mutta lähinnä sitä saa Turun alueen ravintoloista sekä Keskon ruokakaupoista.

”Kyllä täytyy melkein Turkuun lähteä, jos sitä haluaa maistaa”, Ville Alanko sanoo.

Sillä hetkellä kun haastattelu tehtiin, Alanko oli Auran tuotepäällikkö Hartwallilla. Sittemmin hän on vaihtanut työpaikkaa.

Juhla-Aura on kuulemma tehty ”turkulaisten makuun”. Alangon mukaan turkulaiset tykkäävät humalan mausta.

”Aura on ollut kautta historian tunnettu siitä, että Auran oluet ovat voimakkaammin humaloituja kuin suurin osa perinteisistä suomalaisista vaaleista lager-oluista. Se on jättänyt jälkensä turkulaiseen olutmakuun.”

Ja Aura maistuu turkulaisille. Hartwallin mukaan Auraa myydään Turussa yhtä paljon kuin Oulussa, Lahdessa, Jyväskylässä, Lappeenrannassa, Kuopiossa ja Joensuussa yhteensä.

HS Turun toimitus päätti testauttaa, miltä Aura Juhlaolut 2022 maistuu.

Olut maistetaan Kaskenkadulla sijaitsevassa kapakassa, Uudessa Apteekissa. Paikalla on Turun olutseuran puheenjohtaja Sami Tammio. Juhlaversion rinnalla maistetaan tavallinen kolmos-Aura.

Aurat maistettiin Uusi Apteekki -nimisessä olutravintolassa. Sami Tammio on Turun olutseuran puheenjohtaja.

Tammio tunnustaa olevansa Auran ystävä. Kun hän ostaa peruslageria, hän ostaa aina Auraa.

Se on hänestä monia muita tavanomaisia lagereita parempi.

”Aurassa on enemmän makua, ja suutuntuma on täyteläisempi. Siinä humalan aromit tulevat hyvin esille.”

Hän sanoo, että oluen suutuntuma on tärkeä osa olutta. Siihen vaikuttavat esimerkiksi oluen täyteläisyys, hiilihappojen määrä ja jälkimaku.

”Aura on kevyt, mutta se ei ole mitään kraanavettä. Jotkut lagerit ovat vetisiä, mutta Aura ei. Se on kevyt, raikas ja maukas.”

Hänestä Aura on parhaimmillaan kauniina päivänä Aurajokirannassa juotuna.

Juhlaolut näyttää, tuoksuu ja maistuu erilaiselta kuin tavallinen Aura. Siinä on useita eri humalalajikkeita, ja olut on niin sanotusti kuivahumaloitu.

”Eli humala on laitettu sinne keittämisen jälkeen. Tyypillisesti humala laitetaan keiton aikana. Mitä myöhemmin humalat laitetaan, sitä vähemmän humala tuo katkeruutta”, Tammio kertoo.

Kuivahumalointi antaa olueen humalan tuoksua ja makua.

Tavallista kolmos-Auraa Tammio kuvailee mallasvoittoiseksi, viljaiseksi, leipämäiseksi sekä vähän yrttiseksi.

Juhlaversiossa pääosassa ovat humalat. Tammion mukaan olut on raikkaasti humaloitu, ja mausta löytyy niin hedelmää, yrttiä kuin myös kukkaisuutta.

Tavallinen Aura (vas.) ja Juhla-Aura näyttävätkin erilaisilta.

Tammio ostaisi jatkossakin mieluummin perus-Auraa, vaikka hänestä juhlaversiokin on hyvä. Hänestä tavallinen Aura on seurusteluolut, jota voi juoda kerralla useammankin. Juhlaolut taas sopisi ruokajuomaksi, esimerkiksi kesäisten salaattien kanssa.

Millaisen Auran hän itse tekisi, jos saisi päättää?

"Tekisin aika samanlaisen kuin nyky-Aura on, mutta hieman vahvemman ja suodattamattoman. Enemmän Saazer-jalohumalaa, mitä siinä nytkin on. Eli sama, mutta vähän kaikkea enemmän.”

Tammio kertoo, että kun valmistus siirtyi Hartwallille, oluen katkeruutta laskettiin.

"Käsitykseni mukaan sitä on laskettu, että useammat pitäisivät siitä. Nyt oluenjuojat ovat tottuneet katkeruuteen, kun kaikki vetelevät IPAa. Mutta ennen [2000-luvun alussa] se ei ollut niin."

Auran panimo toi ensimmäisen oluensa markkinoille vuonna 1885.

Hartwallin verkkosivuilla lukee näin: ”Maukas ja pehmeä Aura-olut valmistetaan edelleen alkuperäistä reseptiä kunnioittaen.”

HS kysyi Hartwallilta, onko alkuperäinen resepti tallella, ehkäpä jollain tarkoin varjellulla kääröllä.

Entinen Auran tuotepäällikkö Ville Alanko kertoi haastattelussa, ettei tiedä, onko myyttistä pergamenttia olemassa. Hän lupasi kuitenkin selvittää asiaa.

HS otti yhteyttä Alankoon myöhemmin, jolloin hän kertoi vaihtaneensa työpaikkaa. Hän kertoi, että reseptiä on yritetty etsiä, mutta ei tiennyt, onko reseptiä löytynyt.

”Sitä on metsästetty kissojen ja koirien kanssa”, Alanko totesi.

HS kysyi asiaa vielä uudemman kerran Hartwallilta Alangon lähdön jälkeen. Yhtiö kommentoi asiaa lopulta sähköpostitse:

”Olemme selvittäneet Aura-oluen eri tyylejä. Aura-oluita valmistettiin vuodesta 1885 lähtien yli 100 vuotta ennen taukoa ja oluet ovat eläneet niin tekijöidensä kuin ajan mukana saaden kullekin ajalle tyypillisiä piirteitä. Esimerkiksi humalalajikkeet ja niiden suhteet ovat vaihdelleet vuosien aikana.”

Oluiden kategoriamarkkinointijohtaja Heikki Savolaisen mukaan arkistoista on kuitenkin löytynyt tietoja oluiden ominaisuuksista, jotka löytyvät myös tämän päivän Aura-oluista.

”Yhtä ja ainoaa alkuperäistä reseptiä ei ole ollut mahdollista jäljittää.”

Haluatko lisää luettavaa Turun seudulta? Tilaa HS Turun uutiskirje täältä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat