”Epäasiallisen käytöksen” takia valtuustoryhmästä erotettu kansanedustaja Johannes Yrttiaho puolustautuu – Tällaisista asioista häntä syytetään

Turun vasemmistoliitto erotti perjantaina kansanedustaja Johannes Yrttiahon valtuustoryhmästään. Yrttiahon ehdokkuus ensi kevään eduskuntavaaleissa ratkotaan kesän ja syksyn aikana.

Johannes Yrttiaho on paitsi turkulainen valtuutettu, myös kansanedustaja ja aluevaltuuston jäsen.

11.4. 15:41

Kansanedustaja Johannes Yrttiaho kritisoi kovin sanoin Turun vasemmistoliiton perjantaina tekemää päätöstä erottaa hänet ja valtuutettu Elina Sandelinin puolueen valtuustoryhmästä.

”Tämä on paitsi epädemokraattista, myös mielivaltaista toimintaa. Syntyy kuva, että asioita tehdään pikaistuksissaan”, Yrttiaho kuvaa.

Vasemmistoliitto julkaisi perjantaina tiedotteen, jonka mukaan erottamisen syynä oli ryhmän luottamuksen menetys ja epäasiallinen käytös muita ryhmän jäseniä kohtaan.

Valtuustoryhmän puheenjohtaja Mirka Muukkosen mukaan epäasiallinen toiminta on jatkunut käytännössä koko valtuustokauden ajan.

”Ryhmä on kutsunut heidät keskusteluun pariinkin otteeseen ja lisäksi lähettänyt heille kirjallisen viestin asiasta. He eivät ole reagoineet niihin”, Muukkonen sanoo.

Yrttiahon mukaan syytöksiä ei ole yksilöity missään vaiheessa. Hän kertoo, että mainitut kokousajat eivät ole sopineet hänelle. Erottaminen tuli hänelle yllätyksenä, sillä siitä ei varoitettu etukäteen.

Opetusministeri Li Anderssonin erityisavustaja ja turkulainen valtuutettu Anna Mäkipää kirjoitti lauantaina Twitterissä, että Yrttiaho on esimerkiksi puhunut uhkailevaan sävyyn edustajatovereilleen ja vähätellyt uusia valtuutettuja.

Yrttiaho sanoo, ettei tunnista itseään sellaisista syytteistä.

”Päinvastoin, olen tarjonnut apuani uusille valtuutetuille.”

Lue lisää: Kansanedustaja erotettiin Turun vasemmiston valtuusto­ryhmästä – Syynä luottamuksen menetys ja epä­asiallinen käytös

Yrttiaho itse arvioi, että erottamisen taustalla on vasemmistoliiton halu olla mukana Turun pormestarisopimuksessa. Puolue on saamassa ensi vuonna apulaispormestarin pätkäpestin.

Viime kuntavaalien jälkeen puolueet sopivat, että kokoomus pitää yhtä apulaispormestarin paikkaa kaksi vuotta ja sen jälkeen se luovutetaan vasemmistoliitolle. Järjestelyn taustalla oli nimenomaan muiden puolueiden epäluottamus vasemmistoliiton ryhmäkuriin.

”On ihan selvä, että lähtökohtana tässä [erottamisissa] on tarve miellyttää kokoomusta. Pormestarisopimukseen meno oli puolueelle iso virhe ja sen myötä politiikassa on tehty täyskäännös”, Yrttiaho kritisoi.

Hän on vastustanut voimakkaasti etenkin Turun suuria rakennus- ja kaavahankkeita sekä vaatinut voimakkaampia toimia terveydenhuollon resurssipulan korjaamiseksi.

Kahden edustajan erottamisen jälkeen vasemmistoliitolla on Turussa yhdeksän valtuutettua. Se putoaa voimasuhteissa kolmossijalta vihreiden taakse neljänneksi. Myös perussuomalaisilla on yhdeksän paikkaa, mutta ei edustusta pormestaristossa. Ryhmän puheenjohtaja Juha Anttila kertoo Helsingin Sanomille, ettei puolue kuitenkaan näe tarvetta vaatia uusia neuvotteluja muuttuneiden voimasuhteiden myötä.

”Näillä mennään ainakin nyt ja katsotaan mihin tilanne kehittyy”, Anttila kommentoi.

Vasemmistoliiton Varsinais-Suomen piirin puheenjohtaja Kaisa Vallavuori ei halua vielä spekuloida Yrttiahon asemalla ensi kevään eduskuntavaaleissa. Piirijärjestö päättää ehdokkuuksista ensi syksynä. Puolueen sisältä arvioidaan Helsingin Sanomille, että Yrttiahon asema saattaa jakaa piiriä. Hänen valintaansa ehdokkaaksi ei pidetä tällä hetkellä varmana.

Puolueessa odotetaan myös kevään tulevaa Nato-vääntöä. Yrttiaho on vastustanut Suomen Nato-jäsenyyttä. Vasemmistoliitto pitää kesäkuussa puoluekokouksen, jossa puolueen kielteinen linjaus sotilaalliseen liittoutumiseen nousee esiin.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo viestitti maanantaina Helsingin Sanomille, ettei näe tarvetta arvioida Yrttiahon asemaa.

”Jokainen vastaa toiminnastaan omassa roolissaan, enkä ulkopuolisena lähde arvioimaan Turun asioita”, Saramo kommentoi sähköpostitse.

Alkuvuoden aluevaaleissa Yrttiaho sai Varsinais-Suomessa puolueensa toiseksi suurimman äänipotin. Viime vuoden kuntavaaleissa Sandelin oli Turussa puolueen kolmanneksi ja Yrttiaho neljänneksi suosituin.

Yrttiaho sanoo itse, että valtuustoryhmän kina on ”pientä poliittista peliä”, jolla ei ole valtakunnallista merkitystä.

”Sillä ei ole mitään vaikutusta toimintaani kaupunginvaltuutettuna. Olen paitsi puolueen jäsen, myös aluevaltuutettu ja kansanedustaja. Jatkan työskentelyäni äänestäjien puolesta ihan normaaliin tapaan.”

Tuleviin eduskuntavaaleihin hän aikoo lähteä motivoituneena.

”Ensi vuoden vaaleista on tulossa ulko- ja turvallisuuspolitiikan vaalit. Ja niissä pärjäävät ne, jotka niistä asioista jotain ymmärtävät.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat