Keskustelu kotitöistä äityi ”alamaailman tutuilla” uhkailuun somessa – taustalla uimahallin vesiroiskeista riidellyt koulupsykologi

Kuuluuko viikkosiivoukseen myös verhojen ja tyynyjen imurointi? Keskustelu kotitöistä lähti kierroksille somessa ja johti lopulta selvityspyyntöön.

Keskustelu siivouksesta eskaloitui pääsiäisenä. Kuvankaappaus Twitteristä.

19.4. 13:40

Herkistääkö kotitöiden teettäminen teinin työuupumukselle? Vai tuleeko lapsista yhteiskunnan elättejä, jos ei kotona joudu töihin? Kotitöihin liittyvä keskustelu Twitterissä eskaloitui pääsiäisenä alamaailmalla uhkailuun.

Keskustelu alkoi oululaisen yrittäjän Teija Ruokamon julkaisemasta kuvasta. Ruokamo valitteli kotona esiintyvää kaaosta, johon ei aktiivinen siivouskaan auta.

Keskustelu kääntyi nopeasti lasten rooliin kotitöissä. Etenkin kysymys imuroinnista herätti ristiriitoja. Salolainen psykologi ja entinen kaupunginvaltuutettu Jaana Haapasalo kommentoi, että kodinhoidon pitäisi olla aikuisten vastuulla. Hän on myös Turun yliopiston oikeus- ja kriminaalipsykologian dosentti.

”Lapset, joilta vaaditaan koulun, harrastusten, kotitöiden ja ehkä jopa palkkatöiden hoitamista koulun ohella, ovat niitä tulevaisuuden uupujia, joista paljon puhutaan”, Haapasalo kirjoitti.

Tämä herätti runsaasti kritiikkiä. Moni keskustelija arvosteli Haapasalon näkemyksiä ja huomautti, että lapsille pitäisi opettaa vastuunkantamista jo nuorena. Keskustelu ajautui myös asiattomuuksiin. Haapasalo tunnetaan niin sanotusta uimahallikohusta.

Muutama vuosi sitten hän oli otsikoissa riitauduttuaan Salon kaupungin kanssa uimahallissa lentäneiden vesiroiskeiden vuoksi. Nykyään hän työskentelee Salon ammattiopiston koulupsykologina. Siivouskeskustelun melskeessä Haapasalo päätyi uhkaamaan vitsailijoita ”alamaailman tutuillaan”. Ilmeiseksi huumoriksi tarkoitettu tviitti herätti huomiota jopa enemmän kuin alkuperäinen keskustelu.

HS tavoitti Haapasalon tiistai-iltapäivällä, mutta tämä ei työkiireisiin vedoten halunnut kommentoida viestejään. Haapasalon toiminnasta tehtiin pääsiäisenä myös selvityspyyntö Salon kaupungille. Turun Sanomien haastattelema Salon sivistyspalveluiden johtaja Pia Stoor kertoi lehdelle, että asian käsittely on kesken.

Siivouskeskustelun ytimessä oli kiista siitä, voiko kodin imuroinnin sälyttää lasten vastuulle. Esimerkiksi Haapasalo kertoi hyväksyvänsä roskien viennin ja astianpesukoneen tyhjennyksen, mutta piti imurointia liian suuritöisenä. Hänen arvionsa mukaan perusteellinen imurointi kestää useamman tunnin, koska myös huonekalut, katot ja lattialistat pitää imuroida.

”Olisin enemmän huolissaan siitä että imurointi kestää kolme tuntia kuin siitä että lapset imuroi koko kämpän”, kommentoi turkulainen elokuvateatteriyrittäjä Henry Erkkilä.

Moni keskustelija arvioi koko kodin imuroimiseen kuluvan noin tunnin verran.

Lounais-Suomen Marttojen kotitalousasiantuntija Pia Niemonen on samoilla linjoilla. Tosin hän ymmärtää myös Haapasalon kantaa.

”Perusviikkosiivoukseen kuuluu lattiapintojen, mutta myös lattioilla olevien mattojen imurointi. Ja kun kerran ryhtyy töihin, sohvan ja nojatuolien kankaiset istuinpäällisetkin kannattaa imuroida”, Niemonen listaa ja arvioi, että keskivertokodissa tähän kuluu aikaa ”noin tunteroinen”.

Hän huomauttaa, että nykyään harvat kantavat mattoja ulos tuulettumaan. Näin ollen niiden imurointi on tärkeää. Matot pitäisi imuroida molemmin puolin, jotta niihin jäänyt hiekka ja lika eivät naarmuta lattioita. On siis ymmärrettävää, että homma ei hoidu hetkessä.

Imurointiin kuluva aika tietenkin riippuu asunnon koosta, mutta myös ”ihmisen sisäisestä rytmiikasta”, Niemonen huomauttaa.

Ripeä siivooja saa nopeasti valmista, mutta jälki saattaa kärsiä. Niemonen korostaa, että hosuminen ei kannata. Hitaammin liikkuessa imuri ehtii imeä kaiken pölyn.

”Olen joskus sanonut, että imuroidessa kannattaa katsoa itseään eteisen peilistä, että miten se imuri oikein liikkuu”, Niemonen kehottaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat