Turkuun saapui Naton aluksia, mutta ne voi nähdä vain hyvällä tuurilla – Osallistuvat loppuviikolla Rannikko­laivaston johtamaan harjoitukseen

Maanantaina Turkuun saapuneet Naton miinantorjunta-alusosaston alukset kiinnittyivät Turun sataman suljetulle alueelle, josta yleisö ei pääse niitä näkemään. Alukset osallistuvat Rannikkolaivaston johtamaan harjoitukseen saaristossa loppuviikolla.

Latvialainen miinantorjunta-alus LVNS Virsaitis saapui Turun satamaan maanantaina aamulla.

25.4. 16:30

Naton miinantorjunta-alusosaston kolme alusta saapui maanantaina Turun satamaan.

Sataman suljetulle alueelle Aurajokisuulle kiinnittyneet alukset osallistuvat torstaina ja perjantaina Rannikkolaivaston johtamaan yhteiseen harjoitukseen Saaristomerellä.

Suomesta harjoitukseen osallistuvat Rannikkolaivaston miinantorjunta-alukset Purunpää ja Vahterpää sekä alusten oman miehistön lisäksi 4. Miinantorjuntalaivueen johtoporras.

Purunpää ja Vahterpää ovat Katanpää-luokan identtisiä ja moderneja miinantorjunta-aluksia, jotka valmistuivat 2010-luvulla Italiassa. Niiden kotisatama on Turun Pansiossa.

NATOLLA on kaksi Itämeren alueella liikkuvaa alusosastoa: pysyvä alusosasto sekä nyt Turkuun saapunut miinantorjunta-alusosasto.

Turun vierailun päättävä Naton ja merivoimien yhteinen Passex-harjoitus (passing exercise) painottuu miinantorjuntaan.

Passex-tyyppisillä harjoituksilla on merivoimissa ja eri maiden laivastoissa pitkät perinteet. Kun vierailu toiseen maahan päättyy, isäntämaan alus tai alukset saattavat vierailevat alukset matkaan yhdessä harjoitellen.

Passex-harjoitusten luonne poikkeaa muista kansainvälisistä harjoituksista siten, että ne voidaan suunnitella ja toimeenpanna nopeasti jopa yksikkötasolla, eivätkä ne vaadi pitkää valmistelutyötä.

TÄMÄN kertainen Passex-harjoitus on suunniteltu jo viime vuoden puolella. Merivoimat on järjestänyt yhteisiä harjoituksia Naton alusosastojen kanssa jo usean vuoden ajan, aina alusosastojen Suomeen suuntautuneiden vierailujen päätteeksi.

Tämän viikon vierailu ja harjoitus toteutetaan samaan tapaan kuin aikaisemmatkin käynnit on toteutettu.

Merivoimat kertoo tiedotteessaan, että harjoitus tukee samalla Katanpää-luokan alusten tämänvuotisen NRF-valmiusjakson toimeenpanoa.

”Vuoden 2022 NRF-valmiusjaksolle on suunniteltu muun muassa osallistuminen kesän BALTOPS-harjoitukseen. Siihen osallistuvalle miinantorjunta-alus Purunpäälle yhteistoiminnan hiominen näiden alusten kanssa tällä viikolla on tehokasta valmistautumista tulevaan”, sanoo Rannikkolaivaston esikuntapäällikkö, komentaja Mikko Villikari tiedotteessa.

Hollantilainen miinantorjunta-alus HNLMS Schiedam saapui maanantaina Turkuun.

Turkuun saapunut latvialainen LVNS Virsaitis kuuluu myös Naton miinantorjunta-alusosastoon.

NATON miinantorjunta-alusosastosta Turkuun saapui kolme alusta, jotka ovat latvialainen LVNS Virsaitis, virolainen ENS Sakala ja hollantilainen HNLMS Schiedam. Koska alukset sijaitsevat suljetulla alueella, ne eivät ole yleisön nähtävillä edes laiturialueelta. Torstaina alukset suuntaavat Turun saaristoon, mutta harjoituksen paikkaa ei kerrota yleisölle.

Naton miinantorjunta-alusosastoon kuuluvat latvialainen LVNS Virsaitis (vas. edessä) ja hollantilainen HNLMS Schiedam (oik.) saapuivat maanantaina peräjälkeen Turun satamaan.

Virolainen miinantorjunta-alus ENS Sakala ohitti maanantaina aamulla Ruissalon Kansanpuiston.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat