Yli 27 vuotta sitten kadonneen lakimiehen ruumis löytyi hyväkuntoisena merenpohjasta – Todistaja kertoi oikeudessa, mitä 44 metrin syvyydessä tapahtui

Yli 27 vuotta sitten kadonneen lakimiehen kohtaloa käsitellään oikeudessa tänään tiistaina. Etsintään osallistunut tutkija kertoi, miten etsintäoperaatio eteni.

Kuvankaappaus sukellusvideosta, jossa näkyy Ilpo Härmäläisen ruumiin löytöpaikka. Kuvassa näkyy ketju, joka oli kiinni paketoidussa ruumiissa.

26.4. 10:31 | Päivitetty 26.4. 11:21

Yli 27 vuotta kadoksissa olleen Ilpo Härmäläisen ruumis löytyi maaliskuun alussa Airistolta. Tänään tiistaina oikeus jatkoi murhaoikeudenkäyntiä kuulemalla todistajaa, joka oli mukana valvomassa ruumiin löytöä jäiseltä mereltä.

Keskusrikospoliisi pyysi Puolustusvoimilta viime vuoden loppupuolella virka-apua Härmäläisen ruumiin etsimiseksi. Poliisi oli arvioinut, että Härmäläisen ruumis voisi löytyä alueelta, jonka pituus oli neljä kilometriä ja leveys yksi kilometri.

Ensin merivoimat kartoitti aluetta teknisesti. Kartoituksessa alueella havaittiin 750 erillistä kohdetta merenpohjassa.

Näitä analysoitiin lisää, jonka jälkeen jäljelle jäi 32 kohdetta. 30 kohdetta merkittiin keltaisella ja kaksi punaisella. Jälkimmäiset olivat todennäköisempiä löytökohteita.

Jokaisella etsintäreissulla oli mukana krp:n tutkija.

”Ajatuksena oli, että jos sukeltajat tekevät löytöjä, niitä ei jätetä puolustusvoimien murheeksi”, tutkija kertoi oikeudessa.

Ensimmäinen ruumislöytö tehtiin helmikuussa. Tämä ruumis osoittautui vuonna 1979 kadonneeksi mieheksi, jonka kuolemaan ei liittynyt rikosta.

Lue lisää: Poliisi: Airiston alueelta merestä löytynyt vainaja ei ollut vuonna 1994 kadonnut laki­mies

Keskusrikospoliisin tutkija oli valvomassa sukellusta 2. maaliskuuta. Sukeltajien oli tarkoitus tutkia päivän aikana kaksi keltaista kohdetta.

Merenpohjasta otetun kuvan perusteella ensimmäinen kohde oli maksimissaan kaksi metriä pitkä mahdollinen roskasäkki.

Meri oli kohteen yllä niin pahasti jääsohjossa, että jäätä jouduttiin raivaamaan ensin merivoimien aluksen potkurivirroilla. Ensimmäinen sukellus kohteeseen alkoi hieman ennen kello yhtätoista.

”Ensimmäisellä sukelluksella sukeltaja paikansi kohteen ja merkitsi sen”, tutkija kertoi.

Ruumiin vierestä löytyi ankkuri. Sitä oli käytetty todennäköisesti ruumiin upottamiseen.

Sukeltaja löysi kohteen 44 metrin syvyydestä. Vesi oli pohjassa 1,5 asteista. Myöhemmin ruumis osoittautui hyvin säilyneeksi, sillä pohjan olosuhteet ovat sekä kylmät että hapettomat. Myös jätesäkit ruumiin ympärillä auttoivat säilyttämään sitä.

Lue lisää: Itämeri voi ”säilöä” ruumiin – Oikeuslääketieteen professori kertoo, mistä harvinaisessa ilmiössä on kyse

Sukeltaja kuvasi kohteen, jonka päälle oli vedetty molemmista päistä roskasäkki. Sukeltaja tunnusteli pakettia ja totesi sen olevan osittain kova ja osittain pehmeä. Sukeltaja huomasi paketin vieressä myös lonkerotölkin, mutta tarkempi havainnointi osoitti sen olleen vedessä vasta lyhyen ajan.

Kuvassa murhasta syytetty 68-vuotias mies.

Turkulaisen Ilpo Härmäläisen henkirikosta on käsitelty Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa viime vuoden loppupuolelta alkaen. Hänen murhastaan syytetään 68-vuotiasta miestä, jonka kanssa Härmäläisellä oli meneillään rikollinen talouskeplottelu.

Härmäläinen katosi vuonna 1994.

Lue lisää: Syyttäjä: Mainos­mies ampui laki­mies Ilpo Härmäläistä kaksi kertaa ”raukkamaisesti teloitustyylillä”, paketoi tämän ruumiin ja upotti ankkurin kera yli 40 metrin syvyyteen

Toinen sukellus kohteelle tehtiin tunnin päässä. Tällöin sukeltaja löysi kohteen alta ankkurin.

”Muistaakseni sukeltaja ei tunnistanut sitä alun perin ankkuriksi, sillä se oli kohteen alla ja maasedimentin peitossa”, tutkija kertoi.

Sukeltaja myös huomasi pohjassa metalliketjun. Kun hän veti siitä, se oli kiinni paketin jalkopäässä olevassa köydessä.

Sukeltaja vei ensin ankkurin nostokoriin, joka oli noin kuuden metrin päässä.

Sen jälkeen sukeltaja nosti paketin kainalo-otteella ja kuljetti nostokoriin. Paketti oli niin pitkä, että jalkopää jäi osittain korin ulkopuolelle. Sukeltaja laittoi nostokorissa olevan kumimaton paketin päälle suojaksi ja painoksi noston ajaksi.

Pakettia ei vielä nostettu. Kolmas sukellus tehtiin iltapäivällä. Alun perin sukeltajan oli tarkoitus käydä läpi kohteen löytöpaikkaa, mutta merenpohjassa oli siinä vaiheessa niin huono näkyvyys, ettei se onnistunut.

”Näkyvyys oli huono kohteen liikuttelusta johtuen. Aluksi vedessä oli noin puolen metrin näkyvyys, mutta siinä vaiheessa meri oli niin sumea, että vesi oli maitomaista.”

Ruumiin nosto alkoi iltapäivällä. Se piti nostaa varovasti, sillä osa paketista oli nostokorin ulkopuolella. Kun kori oli pinnan lähellä, sen viereen kiinnitettiin pienempi kori tueksi.

Ruudunkaappauksessa näkyy nostokori, johon ruumis on nostettu. Noston ajaksi paketin päälle asetettiin muovimatto suojaksi.

Nostokori nostettiin merestä, ja aluksen kannella varmistettiin, että kyseessä on vainaja.

Ruumisauto kuljetti vainajan oikeuslääketieteelliseen ruumiinavaukseen. Poliisi tiedotti jo seuraavana päivänä, että merestä nostettu vainaja oli tunnistettu Ilpo Härmäläiseksi.

Tilaa HS Turun uutiskirje täältä.

Lue lisää: Poliisi: Airistolta keskiviikkona löytynyt vainaja on vuonna 1994 kadonnut lakimies

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat