Onko Hesburger todella lähdössä Venäjältä? HS soitti kymmeneen Heseen Venäjällä ja kysyi, missä nyt mennään

Kaikki Hesburgerin Venäjällä olevista ravintoloista eivät ole vielä sulkeneet oviaan.

Hesburger on ilmoittanut sulkevansa ravintolansa Venäjällä tämän kuun loppuun mennessä.

28.4. 13:55 | Päivitetty 28.4. 14:15

Pikaruokaketju Hesburger on luvannut, että kaikki yrityksen omat ravintolat sulkevat ovensa Venäjällä huhtikuun loppuun mennessä.

Huhtikuun viimeinen päivä on tämän viikon lauantaina, ja jotkut Venäjällä sijaitsevista Hesburgereista ovat yhä auki.

Turkulainen pikaruokaketju on saanut kotimaassa kritiikkiä hitaista liikkeistään Venäjän helmikuisen hyökkäyksen jälkeen. Hesburgerin perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Heikki Salmela joutui maaliskuun alussa myrskyn silmään kerrottuaan ettei ketju aio sulkea ravintoloitaan. Salmela perui puheensa ja Hesburger ilmoitti järjestelevänsä vetäytymistä. Sen jälkeen ravintoloiden aukioloa on seurattu aktiivisesti muun muassa sosiaalisessa mediassa.

Hesburgerin toimitusjohtaja Kari Salmela kommentoi ketjun toimien edistymistä sähköpostitse.

”Etenemme alkuperäisen aikataulun mukaan. Yli puolet omista ravintoloistamme on jo suljettu. Hesburgerilla on Venäjällä puolet omia ravintoloita ja puolet yrittäjäravintoloita”, Salmela kirjoittaa.

Yritys kertoi jo maaliskuussa sulkevansa ravintolansa Venäjällä ja Valko-Venäjällä. Salmelan mukaan Hesburgerilla oli vuoden 2021 alussa yhteensä 39 ravintolaa Venäjällä, neljä Valko-Venäjällä.

Salmela kertoo, että yritys purkaa vuokrasopimukset omista liikepaikoistaan. Franchising-yrittäjiä on pyydetty lopettamaan toimintansa.

”Paikallisille yrittäjille on lähtenyt myös purkuilmoitus, jossa heille on ilmoitettu, että Hesburger-tavaramerkin käyttö pitää lopettaa välittömästi. Hesburger ei omista yrittäjäravintoloiden liiketiloja, vaan pelkästään Hesburger-tavaramerkin”, Salmela kirjoittaa.

Toimitusjohtajan mukaan Hesburger ei toimita enää raaka-aineita Venäjälle.

Hesburger kertoi aiemmin tiedotteessa, että ”ravintoloiden sulkemisaikataulua ovat hidastaneet huoli henkilökunnan turvallisuudesta ja juridiset haasteet”.

Salmela ei halua avata tätä asiaa enempää.

Helsingin Sanomat teki torstaiaamuna soittokierroksen venäläisiin Hesburger-ravintoloihin muun muassa Pietarin ja Moskovan alueella.

Kymmenestä ravintolasta neljässä joku vastasi puhelimeen. Useimmiten puhelin joko soi turhaan tai meni vastaajaan.

Pietarista, Mariinski-teatterin naapuruston Hesburgerista kuitenkin löytyi englantia puhuva työntekijä. Puhelimessa Mašaksi esitelty nainen kertoo, että tänään purilaisia myydään normaaliin tapaan, mutta ensi viikolla ovia ei enää avata.

”Sitten olemme kiinni, lopetamme työt”, Maša vahvistaa.

”En tiedä koska avaamme jälleen. Kyllä, kaikki Hesburgerit Venäjällä menevät kiinni.”

Maša vaikuttaa suhtautuvan tilanteeseen tyynesti.

”It’s okay”, hän kuittaa utelut siitä, miltä tuntuu kun työt loppuvat.

Myös Pietarin eteläpuolella sijaitsevan Hatsinan kaupungin Hesburgerissa vahvistetaan, että työt ovat pysähdyksissä. Puhelimeen vastannut nainen kertoo, että ravintola on kiinni, eikä hän tiedä koska se aukeaa uudelleen. Enempää hän ei kuitenkaan osaa tilannetta avata.

Muissa ravintoloissa keskustelut jäävät tätäkin lyhyemmiksi.

Hesburgerin mobiilisovelluksesta Venäjällä ja Valko-Venäjällä sijaitsevat ravintolat ovat jo kadonneet.

Sovelluksessa on kartta, jolle on sijoitettu yrityksen toimipisteitä. Kartassa ei näy yhtäkään Venäjän tai Valko-Venäjän ravintolaa.

”Maaliskuun alussa Hesburger ilmoitti lopettavansa toimintansa Venäjällä ja Valko-Venäjällä. Tästä syystä olemme luonnollisesti poistaneet Hesburger-sovelluksesta Venäjän ja Valko-Venäjän ravintoloiden tiedot”, Salmela kommentoi.

Googlen kartan perusteella monet venäläiset Hesburgerit näyttäisivät olevan vielä auki.

”Google ei ole meidän virallinen kanava. Olemme ilmoittaneet ravintoloiden sulkemisesta Googlelle. Toivomme, että tiedot päivitetään ajanmukaiseksi mahdollisimman nopeasti.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat