Turun kaupunki poistaa Leninin rintakuvan Aurakadulta keskustassa

Turun pormestarin mukaan veistos ei ole ideologialtaan Turun kaupungin arvoperustan ja kaupunkistrategian hengen mukainen.

Leninin rintakuva on ollut esillä Aurakadun yläpäässä Puolalanmäellä kaupungin keskustassa.

28.4. 17:11

Turun kaupunki poistaa esiltä Neuvosto-Venäjän entisen hallitsijan Vladimir Leninin rintakuvan, tiedottaa kaupunki. Pronssiveistos on ollut esillä Aurakadun yläpäässä Puolalanmäellä kaupungin keskustassa.

Kaupungin mukaan rintakuva on ”herättänyt yleisössä ja mediassa toistuvasti tunteita ja keskustelua Venäjän Ukrainaan aloittamien sotatoimien johdosta”.

Asiasta teki päätöksen tiistaina Turun pormestari Minna Arve.

”Rintakuva ei sinänsä ole uhka kellekään, vaan kaupunkimme historian yksi ilmentymä, jota ei ole syytä pyyhkiä pois”, sanoo Arve tiedotteessa.

”Leninin muistomerkki kuvaa kuitenkin nykypäivänä ihmiskunnan historian yhtä epädemokraattista ja traagista vaihetta, joka ideologialtaan ei ole Turun kaupungin arvoperustan ja kaupunkistrategian eteenpäin katsovan, uusiutumiskykyisen ja ihmisten tasa-arvoisia oikeuksia korostavan hengen mukainen.”

Kaupungin mukaan rintakuva, sen jalusta ja muistolaatta viereisen talon seinässä poistetaan mahdollisimman pian. Ne dokumentoidaan ja talletetaan museopalveluiden säilytystiloihin.

Rintakuva kuuluu Turun kaupungin taidekokoelmaan ja sitä suojaa museolaki. Se on Leningradin kaupungin lahja Turulle vuodelta 1977.

Rintakuvan on tehnyt venäläinen kuvanveistäjä, akateemikko Mihail Anikusin. Siihen liittyy Leninin asumisesta viereisessä talossa kertova muistolaatta, jonka on suunnitellut Tauno Torpo vuonna 1964.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat