Oliko häirintä­tapauksesta kertominen rikos? Kosmologi Syksy Räsäsen syytteiden käsittely alkoi käräjä­oikeudessa

Yhdysvaltalainen astrofyysikko vaatii kosmologi Syksy Räsäseltä ja toiselta tutkijalta 100 000 euron vahingonkorvauksia

Kosmologi Syksy Räsänen on syytteessä törkeästä yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä.

3.5. 15:34

Oliko tunnettuun tiedemieheen liittyvästä häirintätapauksesta kertominen rikos?Kosmologi Syksy Räsänen on syytteessä törkeästä kunnianloukkauksesta ja törkeästä yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä. Räsäsen lisäksi syytteessä on Räsäsen ulkomaalainen kollega.

Länsi-Suomen aluesyyttäjä Heli Haapalehto vaatii molemmille tutkijoille tuntuvia sakkoja tai ehdollista vankeutta. Tämän lisäsi asianomistaja, yhdysvaltalainen astrofyysikko Christian Ott vaatii miehiltä sadan tuhannen euron vahingonkorvauksia.

Tapauksen käsittely alkoi tiistaina Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa.

Syksy Räsänen työskentelee teoreettisen fysiikan lehtorina Helsingin yliopistossa.

Asia liittyy Ottin palkkaamiseen Turun yliopistoon alkuvuonna 2018.

Lue lisää: Turun yliopisto palkkasi seksuaalisesta häirinnästä epäillyn yhdysvaltalaisprofessorin Tuorlan observatorioon – ”Hän on rangaistuksensa kärsinyt”

Yliopisto perui Ottin palkkauspäätöksen vain viikko myöhemmin sen jälkeen, kun 19 tähtitieteilijää ja astrofyysikkoa oli lähettänyt yliopiston johdolle kirjeen asiasta. Kirjeessä tutkijat esittivät huolensa Ottin palkkaamisesta.

Lue lisää: Naisia ahdistelleen kalifornialais­professorin Christian Ottin työ­suhde Turun yliopistoon purettiin

Ott oli jättänyt tehtävänsä Kalifornian teknillisestä instituutista Caltechistä vuonna 2016 sen jälkeen, kun hänen oli todettu syyllistyneen sukupuoleen perustuvaan häirintään kahta naispuolista opiskelijaa kohtaan.

Ensin työnantaja hyllytti Ottin teoreettisen astrofysiikan professorin tehtävistä määräajaksi, ja sittemmin hän irtisanoutui itse.

Turun yliopiston johdolle lähetetyn kirjeen lisäksi yli 70 suomalaista tai Suomessa työskentelevää alan tutkijaa julkisti lausunnon häirintää vastaan. Räsänen oli lausunnon ensimmäinen allekirjoittaja.

Syyttäjän mukaan Räsänen ja hänen kollegansa syyllistyivät rikoksiin, kun he levittivät yhdessä tietoja Ottin yksityiselämästä.

Syyttäjän mukaan kaksikko levitti tietoja, joiden mukaan Ott olisi syyllistynyt seksuaaliseen ahdisteluun tai seksuaaliseen häirintään, vaikka kyseessä ei ollut tällainen toiminta.

Räsänen myöntää vastauksessaan viitanneensa kolmessa some-päivityksessään ja yliopistolle lähetetyssä kirjeessä seksuaaliseen ahdisteluun. Myöhemmissä päivityksissä Räsänen kirjoitti sukupuoleen perustuvasta häirinnästä.

Poliisi käynnisti asiasta esitutkinnan vuonna 2019, mutta silloin syyttäjä ei nostanut syytettä.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä ja valtionsyyttäjä avasivat esitutkinnan uudelleen viime vuonna.

Syyttäjän mukaan syytteessä on kyse siitä, mitä on soveliasta sanoa julkisuudessa.

Syytetyt korostavat vastauksissaan oikeudelle, että he eivät levittäneet tietoja Ottin yksityiselämästä vaan tiedot liittyivät Ottin toimintaan julkisessa asemassaan ammatissaan.

Lukuisat uutissivustot kuten Buzzfeed News ja tiedelehdet kuten Science ja Nature olivat käsitelleet Christian Ottiin liittyvää häirintätapausta jo vuonna 2016.

Turun yliopisto tiesi Ottin häirintätaustasta ennen palkkauspäätöstä ja perui päätöksen tiedeyhteisön yhteydenottojen perusteella.

Syyttäjän mukaan yliopisto purki työsopimuksen Räsäsen ja tämän kollegan levittämien tietojen ja vihjausten takia. Ott ei ole työskennellyt astrofyysikkona työsopimuksen purkamisen jälkeen.

Christian Ott haki Turun yliopistolta yhteensä yli miljoonan euron korvauksia työsopimuksen perusteettomasta päättämisestä ja ansionmenetyksistä.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus määräsi yliopiston maksamaan Ottille 20 kuukauden palkkaa vastaavan summan alkuvuonna.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat