Turun repivä kesäkaturiita sai yllätys­käänteen – Nyt vihreiden valtuutettu kertoo, miten autottoman kesäkadun tuplaus juonittiin

Korttelin pituisen kadunpätkän sulkemisesta on sukeutunut Turun kevään puhutuin poliittinen kärhämä. Monesti kolhittu lautakunta päätti näpäyttää kaupungin johtoa.

Turku on saamassa viimevuotisen kesäkatunsa takaisin. Kristiinankadun liikkeet ovat jo avanneet terassinsa.

4.5. 13:17 | Päivitetty 4.5. 14:26

Turun kaupunkiympäristölautakunta päätti tiistai-illalla laajentaa ensi kesäksi Turkuun toteutettavaa kesäkatua. Alun perin lautakunnalle esitettiin viimevuotisen kokeilun merkittävää supistamista. Kesäkadun kohtalosta on riidelty Turussa pitkin kevättä ja se on herättänyt kaupunkilaisissa suuria intohimoja.

Kesäkatu tarkoittaa käytännössä kadunpätkää, joka suljetaan kesän ajaksi autoilta. Tielle tuodaan penkkejä ja tapahtumien järjestämiseen soveltuvia alustoja. Viime kesänä tällainen toteutettiin Kristiinankadulla, Linnankadun ja Eerikinkadun välisellä osuudella. Kokeilu sai kiittävää palautetta kadunvarren yrittäjiltä ja kaupunkilaisilta. Kauppakeskus Hansa ja ruokakauppaa Kristiinankadulla pitävä Kesko olivat kuitenkin nyrpeinä autoilun rajoittamisesta.

Ensi kesäksi Turku päättikin siirtää kesäkadun syrjempään ja kaventaa siitä vain puolen kadun levyisen. Sitä esitettiin Kristiinankadun päähän kadunpätkälle, jossa ei juuri ole kivijalkaliikkeitä. Moni kaupunkilainen otti esityksen vastaan tyrmistyneenä.

Lue lisää: Kurjasta kadunpätkästä saatiin aikaan lihava riita Turussa – kaupunkilaisten olohuone sysättiin syrjään autojen tieltä

Tiistai-iltana vihreiden Mikaela Sundqvist toikin lautakuntaan yllätysesityksen. Hän ehdotti, että Turku toteuttaa molemmat kesäkadut: viimevuotisen ja tälle vuodelle esitetyn tynkäkadun. Sundqvistin mukaan keikaus oli puoluerajat ylittävän yhteistyön tulosta.

”Yhdessä demarien kanssa mietimme, miten pystyisimme katsomaan tätä kokonaisuutta uudelleen. Sorvasimme erilaisia versioita ja ensin tarkoituksena olikin esittää vain viimevuotisen kesäkadun palauttamista”, Sundqvist kertoo.

”Toisaalta tuntui hölmöltä hylätä tämä uusi suunnitelma, koska sen valmisteluun oli käytetty jo runsaasti aikaa. Niinpä päädyimme lopulta esittämään molempia.”

Sundqvistin mukaan myös vasemmistoliittoa konsultoitiin muutosesityksestä. Ryhmän suotuisa kanta varmisti enemmistön esitykselle. Lopulta kokouksessa vain kokoomus äänesti muutosta vastaan. Perussuomalaisten edustaja äänesti tyhjää.

Kaupunkiympäristölautakunta on ollut viime aikoina useamman kerran sukset ristissä kaupungin ylimmän johdon kanssa. Kaupunginhallitus on kävellyt lautakunnan tahdon yli esimerkiksi kiistassa vesipuiston perustamisesta.

Pormestari Minna Arve (kok) kuitenkin viestitti keskiviikkona Helsingin Sanomille, että tällä kertaa hän ei näe syytä ottaa lautakunnan päätöstä kaupunginhallituksen käsittelyyn. Sundqvistkin toivoo, ettei ylimääräistä veivausta enää syntyisi.

”Tällä valtuustokaudella kansliapäällikkö (Tuomas Heikkinen) on käyttänyt otto-oikeuttaan hyvin pieniin asioihin, sellaisiin lilllukanvarsiin. Itse pidän sitä aika erikoisena, eikä se ole ollut tapana aiemmilla kausilla. Tuntuu, että jos kokoomus häviää, kansliapäällikkö ottaa asian kaupunginhallitukseen”, Sundqvist moittii.

Kesäkadun valmistelu jatkuu nyt virkamiesten työnä. Viimevuotisen alueen käyttöönotosta kuullaan vielä kadun asukkaita ja muita toimijoita. Toteutusperiaate tulee myöhemmin kevään aikana vielä lautakunnan kuitattavaksi.

Poikkeukselliset käänteet ovat johtaneet siihen, että kesäkadun eri osat saattavat aueta eri aikoina. Rannanpään pätkä avautuu heinäkuun alussa ja suljetaan elokuun lopussa. Viimevuotinen alue saattaa aueta jo aiemmin ja se suljetaan syyskuun puolivälissä.

Haluatko lukea lisää juttuja Turun seudulta? Tilaa HS Turun uutiskirje täältä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat