Janne Kuutsuo löysi yli tuhatvuotisen arabiankielisen aarteen keskeltä mutaista peltoa – Antaa sen saman tien pois

Kyseessä on yli tuhat vuotta vanha Volgan bulgaarien dirhemi.

Paimiolainen aarteenetsijä löysi hopearahan vappupäivänä.

5.5. 13:45 | Päivitetty 5.5. 15:15

Paimiolainen aarteenetsijä Janne Kuutsuo löysi vappupäivänä yli tuhat vuotta vanhan viikinkiaikaisen hopearahan. Metallinpaljastimen avulla löytynyt raha on todennäköisesti itämainen dirhemi noin 900-luvulta.

”Lähdimme kaverin kanssa pellolle, ja siellä me huispailimme muutaman tunnin kunnes raha löytyi”, Kuutsuo kertoo.

Kansallismuseon mukaan Suomesta on löytynyt tuhansia viikinkiaikaisia rahoja, jotka tuotiin maahan 800–1 000-luvuilla. Rahoja on löydetty erilaisista kätköistä ja haudoista sekä yksittäisenä löytönä.

”Löytöpaikan lähistöllä ei ole yhtään muinaismuistopaikkaa. Tarkan löytöpaikan kerroin Museovirastolle, mutta en muille”, Kuutsuo toteaa.

Hopeiset dirhemit kulkeutuivat aikanaan Suomeen kaupankäynnin ja vaihdon seurauksena. Viikingit toivat huomattavia määriä itämaisia kolikkoja Eurooppaan.

Paimiossa reilun vuoden asunut Kuutsuo on harrastanut aarteenetsintää vuodesta 2013.

Aiemmin Turussa ja Helsingissä asunut mies kertoo, että Paimio on ollut otollinen paikka etsiä vanhoja esineitä.

”Täällähän on ollut asutusta kivikaudelta asti. Tämä kolikko nousee ykköslöydökseni”, Kuutsuo, joka pitää Instagramissa aarteenetsintätiliä, sanoo.

Dirhemin tunnistaa arabiankielisestä uskonnollisesta tekstistä. Lisäksi kolikossa on usein tieto sen lyöntipaikasta ja -ajankohdasta. Kolikko painaa noin kolme grammaa.

Kolikon pinnassa näkyy viikinkiaikaisille kolikoille tyypillistä kuviointia.

Kuutsuon löytökolikossa on reikä. Tällainen on myös osassa aiemmin Suomesta löytyneistä viikinkiajan kolikoista. Reikien lisäksi niitillä kiinnitetyt lenkit tai silmukat kertovat rahojen käytöstä koruina.

”Reikä on mahdollisesti tehty myöhemmin, ja kolikkoa on käytetty esimerkiksi rintakoruna”, Kuutsuo arvioi.

Hän oli löydön jälkeen yhteydessä Museovirastoon. Muinaismuistolain mukaan maasta löydetyistä yli sata vuotta vanhoista esineistä on ilmoitettava Museovirastolle.

Amanuenssi Sami Raninen Museovirastosta kertoo, että kolikko tunnistettiin kuvien perusteella yli tuhat vuotta vanhaksi.

”Intendentti Jani Oravisjärvi on valokuvien perusteella tunnistanut, että kyseessä on Volgan bulgaarien dirhemi 900-luvun keskivaiheilta. Tarkkaa lyöntivuotta emme vielä tiedä, mutta raha on emiiri Mika´il ibn Ja´farin valtakaudelta”, Raninen kertoo.

Volgan Bulgaria oli 900-luvun suuri kauppavalta, jonka keskukset sijaitsivat Volgan mutkassa nykyisen Tatarstanin tasavallan alueella.

Dirhemejä kulkeutui viikinkien idäntietä pitkin suuria määriä pohjoismaiden alueelle saakka.

”Dirhemit olivat korkean hopeapitoisuutensa ansiosta eräänlaisia viikinkiajan dollareita, kansainvälisesti arvostettuja maksuvälineitä”, Raninen kuvailee.

Museovirastolla on oikeus päättää esineen mahdollisesta lunastamisesta. Löytäjä voi myös lahjoittaa esineen Kansallismuseon kokoelmiin, jolloin siitä saa kunniakirjan.

Kuutsuo on nyt lähettämässä kolikon Museovirastolle.

”On hienoa löytää jotain yli tuhat vuotta vanhaa, eikä esineen luovuttaminen harmita. Siitä kumminkin jää valokuvia muistoksi.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat