Video: Poika kaahasi viritetyllä mopolla moottoritie­vauhtia halki Turun – Luuli jo päässeensä karkuun, mutta poliisilla oli ässä hihassaan

17-vuotias kuski kiihdytti pakomatkansa aikana yli 100 km/h:n nopeuteen.

6.5. 13:54 | Päivitetty 6.5. 14:54

Moottoripyöräpoliisi havaitsi Generic Trigger -mopolla liikkuneen mopoilijan elokuisena lauantai-iltana Turun Itäharjulla. Mopoilija eteni niin nopeasti, että poliisi päätteli ajoneuvon olevan viritetty. Mopoilija, 17-vuotias nuorukainen lähti pakenemaan moottoripyöräpoliisia.

Lounais-Suomen poliisilaitoksen moottoripyöräpoliisin ja toisen poliisipartion kuvaamat videot näyttävät kouriintuntuvasti sen, miten tehokkaaksi tavallisen mopon voi virittää. Parituhatta euroa maksavan enduromallisen mopon huippunopeus on videon perusteella yli sata kilometriä tunnissa.

Moottoripyöräpoliisi pääsi Kalevantiellä mopoilijan rinnalle pysäytysvalo ja hälytyslaitteet päällä. 17-vuotias vilkaisi poliisia, asetti ajolasit silmilleen ja jatkoi pakenemista. Ensimmäinen takaa-ajo päättyi, kun 17-vuotias ajoi urheilukentän läpi metsäpolulle.

Toinen poliisipartio havaitsi mopoilijan pian tämän jälkeen Teollisuuskadulla. Tämän takaa-ajon aikana mopon vauhti nousi yli 100 km/h:n nopeuteen. Takaa-ajon aikana mopoilija ajoi hurjaa vauhtia jalkakäytävällä.

Mopoilija pääsi pakenemaan toistamiseen metsäpolulle.

Poliisilla oli kuitenkin ässä hihassaan – avuliaat kansalaiset vinkkasivat virkavallan oikeille jäljille. Nuorukainen saatiin kiinni yleisövihjeiden perusteella reilu viikko myöhemmin.

17-vuotias oli ajanut kouluunsa skootteri-mallisella mopolla. Poliisi löysi koulun mopoparkissa olleen skootterin päältä hänen kypäränsä, joka oli sama kuin videolla näkyvä.

Tämän lisäksi nuorella oli samanlaiset jalkineet, reppu ja lippalakki kuin videolla näkyvällä kuskilla.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus käsitteli tapausta loppuvuonna. Nuorukainen kiisti olleensa kuski, ja ilmoitti olleensa kyseisenä iltana Aura Fest -musiikkifestivaalilla. Nuorukainen myös kertoi moponsa olevan ajokelvoton.

Nuorukainen ja hänen isänsä eivät kuitenkaan suostuneet kertomaan mopon olinpaikkaa.

17-vuotias tuomittiin törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta nuorena henkilönä ja kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta nuorena henkilönä. Viritetty mopo luokitellaan moottoripyöräksi, eikä nuorukaisella ollut sellaisen kuljettamiseen vaadittavaa ajokorttia.

Hänelle määrättiin rangaistukseksi 50 päiväsakkoa. 17-vuotias valitti tuomiosta hovioikeuteen, mutta hovioikeus ilmoitti toukokuun alussa, että tapaukselle ei myönnetä jatkokäsittelylupaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat