200 ihmistä itki Venäjän pääkonsulaatin edessä Turussa – Paikalle tuli myös Turun piispa

Voitonpäivänä järjestetty tapahtuma joutui ilkivallan kohteeksi.

9.5. 16:54 | Päivitetty 9.5. 17:17

Parisataa ihmistä kokoontui maanantaina Turussa Venäjän pääkonsulaatille laulamaan itkuvirsiä Ukrainan sodan uhreille. Venäjän voitonpäivään täsmäytetyssä tapahtumassa esiintyi muun muassa kansanlaulaja Emmi Kuittinen, joka oli valmistellut tilaisuuteen erityisen itkulaulukokonaisuuden.

Ennen tilaisuuden alkua Kuittinen kertoi uskovansa, että Suomessa osataan eläytyä Ukrainan kansan kohtaloon erityisellä tavalla, sillä Itä-Eurooppa on lähellä niin fyysisesti kuin historiansa kautta.

”Ei ole mitään toisia, on vain meitä. Suomessa tiedetään, että kärsivä ihminen voisi olla kuka tahansa meistä”.

Ja esityksellään Kuittinen todisti sanansa. Käytännössä koko yleisö yhtyi esilaulajan itkulauluun vähintäänkin hymisemällä.

”Oi suuria suruja, surkeita sotatulia. Oi apeita aikoja, ankeita armottomia teitä”, Kuittinen esilauloi ja sai vastakaikua kuulijoilta.

Paikalla oli myös Turun piispa Mari Leppänen.

Pääkonsulaatin sälekaihtimin suojatuissa ikkunoissa vilahteli hahmoja ja ikkunoita avattiin ja suljettiin vuoronperään karjalaista runonlaulannan perinnettä noudattelevan esityksen aikana.

Tapahtuman puuhamiehenä toimi Turussa lähes kulttiasemaan noussut Mikko-Pekka Kiiskinen. Hän on pitänyt pääkonsulaatin luona yhden miehen protestiaan käytännössä Venäjän hyökkäyksen alusta saakka.

Lue lisää: ”Kenttäjohtaja ei tiennyt, mitä se tarkoittaa” – Poliisi poistatti Mikko-Pekka Kiiskisen kekseliään Venäjä-protestin ”varmuuden vuoksi”

Venäjälle tärkeän merkkipäivän läheisyys näkyi tapahtuman valmistelussa. Kiiskisellä on ollut tapana nostaa päivittäin Ukrainan lippu liehumaan puuhun pääkonsulaatin vieressä. Viime yönä tuntemattomaksi jäänyt sabotööri oli kuitenkin käynyt katkomassa Kiiskisen puuhun asentaman paksun teräsvaijerin.

”Alkuun käytin lippunauhaa, mutta se pätkittiin joka yö. Pari kuukautta sitten vaihdoin puuhun teräsvaijerin. Nostan sen aina yöksi kuuden metrin korkeuteen turvaan. Viime yönä se oli leikattu ensimmäistä kertaa, mutta kyllä siinä on jouduttu näkemään vaivaa”, Kiiskinen kertoi maanantai-iltapäivällä.

Yksi mielenilmauksen järjestäjistä oli teatteriohjaaja Liisa Isotalo.

Muusikko Emmi Kuittinen johti itkulaulua Turussa Venäjän pääkonsulaatin luona järjestetyssä kansalaistapahtumassa maanantaina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat