”Lomake ei tullut koskaan kaupungille asti" – Kuukausien päästä ilmoituksesta pihaan jysähti tuhansien kilojen painoinen kivi

Salon hengenvaarallisen kallion juurella asuva talonomistaja oli ilmoittanut kaupungille vaarasta jo kuukausia ennen onnettomuutta. Puhelinsoitto ei kuitenkaan riittänyt ja pyydetty ilmoituslomake katosi matkalla viranomaisille.

Toinen lohkare pysähtyi henkilöauton kylkeen.

10.5. 14:45 | Päivitetty 10.5. 15:56

Tuhansien kilojen painoinen lohkare putosi kallion juurella asuvien pihaan Salon Halikossa maaliskuussa. Kärävuoren kalliosta irronnut lohkare halkesi kahtia. Toinen osista vaurioitti saunarakennusta ja toinen osui pihalla olleen henkilöauton kylkeen.

Auton kylkeen osuneen kiven painoksi arvioitiin noin 13–15 tonnia ja ja saunan tuhonnut lohkare vähintään kaksi kertaa painavammaksi.

Tapahtunutta kuvattiin ensin täysin yllättäväksi.

Lue lisää: ”Kuin pommi olisi pudonnut” – Ulla Järven pihaan jysähti kuin taivaista auton kokoinen kivenlohkare, geologi keksii vain yhden järkevän selityksen

Nyt on käynyt ilmi, että kalliosta irtosi jo viime vuonna lohkare, joka vaurioitti yhden kiinteistön kattoa. Tieto lohkareesta ei kuitenkaan edennyt Salon kaupungille, sillä kiinteistön omistajan tekemä vahingonkorvauslomake on kadonnut.

”Prosessi on mennyt ihan oikein, mutta joko lomake ei tullut koskaan kaupungille asti tai on tapahtunut joku muu odottamaton hikka. Kaupungin kirjaamossa kukaan ei ole tunnistanut sitä saapuneeksi”, kaupunkikehitysjohtaja Mika Mannervesi kertoo.

Omistaja oli ottanut yhteyttä Salon kaupunkiin puhelimitse marraskuussa. Hänet opastettiin täyttämään lomake, jonka omistaja postitti.

Omistajan mukaan yksi isompi kivi irtosi kalliosta marraskuussa ja osui talon kattopeltiin. Osuma vaurioitti kattoa sillä seurauksella, että katto oli alkanut vuotaa vessa- ja pesutilan kohdalta.

Kiinteistön omistajan mukaan kalliosta on tippunut vuosien aikana usein kiviä. Osa kivistä on osunut hänen autoonsa vaurioittaen sitä.

Omistaja lähetti maaliskuussa uuden vahingonkorvauslomakkeen sen jälkeen, kun jättilohkare oli pudonnut. Omistaja kuvailee siitä, miten pihalla liikkuminen on ollut jo pitkään vaarallista. Hänen mukaansa ”pihatöitä tehdessä saa olla jatkuvasti varovainen, ettei mitään tipu päähän”.

Olisiko maaliskuiselta onnettomuudelta voitu välttyä, jos tieto olisi kulkenut kaupungilla?

”Tässä voidaan käydä ikuinen jossittelu siitä, olisiko asiaan kiinnitetty ennen talvea enemmän huomiota. On huomioitava, että se kivi, joka vaurioitti asukkaan kattoa, ei ollut ollenkaan saman kertaluokan kivi kuin se, joka sieltä tuli alas maaliskuussa”, Mannervesi painottaa.

Hän muistuttaa, että muut kallion juurella asuvat kiinteistönomistajat ovat kertoneet, että kallioilta on tippunut vuosien varrella pientä kiviainesta.

Kallion lohkeamisen syynä pidetään sitä, että kallion rakoihin päässyt vesi jäätyessään laajeni ja irrotti lohkareen seinämästä. Geologian tutkimuskeskuksen mukaan vastaavien tapausten määrä voi lisääntyä samalla, kun sään rajut vaihtelut lisääntyvät.

Salon kaupunki tilasi selvityksen kallion korjaamisesta. Korjausten hinnaksi arvioitiin noin 1,2 miljoonaa euroa.

Kaupunki päätyi neuvottelemaan viiden kiinteistönomistajan kanssa kiinteistöjen ostamisesta. Kaupunginhallitus hyväksyi maanantaina esityksen 900 000 euron määrärahasta kiinteistöjen ostamiseen.

Koko määrärahaa ei ole tarkoitus käyttää viiden kiinteistön ostamiseksi. Kaupunginvaltuuston päätettäväksi etenevään määrärahaan kuuluu myös muita mahdollisia kiinteistökauppoja. Kaupunki käy nyt neuvotteluita kiinteistönomistajien kanssa. Kallion juurella ei ole voinut asua onnettomuuden jälkeen.

”Neuvottelut ovat edenneet niin, että uskalsimme viedä lisämäärärahan päätettäväksi. Nyt jatkamme yksityiskohtaisempia keskusteluita jokaisen omistajan kanssa”, Mannervesi kertoo.

Kalliosta irronneiden lohkareiden kohtalo on vielä auki. Salossa on ehdotettu muun muassa niiden siirtämistä kaupungin puistoon.

”Niistä ei ole tehty mitään päätöksiä muuta kuin se, että ne pidetään visusti tallessa”, Mannervesi sanoo.

Oikaisu 10.5. klo 15.55: Kaupunkikehitysjohtajan nimi oli kirjoitettu jutussa väärin muotoon Mika Mannerkoski. Hänen nimensä on kuitenkin Mika Mannervesi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat