Turku kertoo, että sillä on hyvä syy ajaa asukkaat puutalo­idyllistä, jonka ikä on täysi mysteeri: ”Se vaan on fakta”

HS uutisoi sunnuntaina, että Turku luopuu puutalokorttelista kaupungin keskustassa ja irtisanoo vuokrasopimukset. Kaupungin kiinteistöyhtiön kehittämispäällikkö kertoo, miksi näin toimitaan.

Puutalot sijaitsevat Itäisellä Pitkäkadulla. Pihapiirissä on yhteensä 14 asuntoa, joista kymmenessä asutaan.

12.5. 14:25

Turun kaupungin omistama kiinteistöyhtiö TVT Asunnot ei ole aikeissa luopua laajasti puutalokohteistaan, kertoo yhtiön kehittämispäällikkö Johannes Malmi.

Helsingin Sanomat uutisoi sunnuntaina, että kiinteistöyhtiö myy Itäisellä Pitkäkadulla sijaitsevat puutaloasunnot ja purkaa vuokralaisten sopimukset.

Osa vuokralaisista arvosteli kaupungin tapaa viestiä vuokralaisille talojen myynnistä ja osa pelkäsi muuttaa enää puutaloon, sillä TVT on myynyt puutaloja aiemminkin.

Lue lisää: Yli 100-vuotinen puutaloidylli särkyy, kun Turku alkaa tehdä taloilla bisnestä – Eila Talonpoika, 93, joutuu etsimään itselleen uuden kodin

Malmi perustelee Itäisen Pitkäkadun kohteesta luopumista sillä, että se vaatii remonttia, ”se vaan on fakta”.

Itäisen Pitkäkadun talot on rakennettu vuosisadan vaihteessa.

”Kaupungin järjestelmät väittävät, että ne ovat 1800-luvun loppupuolelta, ja meillä on kuvia, että ne olisivat 1910–1920-luvulta. On arvoitus, koska talot on oikeasti tehty”, Malmi kertoo.

”Edellisestä remontista on aikaa, se on tehty ainakin osaan näistä asunnoista suurin piirtein 1980-luvun lopussa.”

Kyseinen kohde on merkitty kaavaan rakennussuojelumerkinnällä, ja suojelu kohdistuu talojen julkisivuihin. Suojeltujen rakennusten remontointi on Malmin mukaan kallista.

”Tällaisessa yli sata vuotta vanhassa puutalorakennuksessa on enemmän sääntö kuin poikkeus, että tulee yllätyksiä, kun korjataan jotain”, Malmi sanoo.

Hän mainitsee yllätyksistä esimerkiksi veden aiheuttamat vahingot, jotka eivät välttämättä näy päällepäin tai haise.

Uusi omistaja päättää Malmin mukaan aikanaan, mitä taloille tapahtuu.

”Kyllähän se asuminen jatkuu. Uusi omistaja varmasti peruskorjaa sen. On katsottu, että meille ja loppupeleissä asukkaille peruskorjaaminen on liian kallista”, hän kertoo.

Hän sanoo, ettei puutaloidylli häviä mihinkään.

”Voi olla, että idylli jopa paranee, kenties.”

Yhtiö ilmoitti asukkailleen antamassaan tiedotteessa, että remontin hinnaksi on arvioitu noin kaksi miljoonaa euroa. Malmin mukaan summa perustuu kokemukseen.

”Meillä on 350 puutaloasuntoa kiinteistökannassa: suurin piirtein saman näköistä ja samankaltaista asuntorakentamista.”

Myyntivoitoilla rahoitetaan uusien asuntojen rakentamista.

”Meillä oli vuoden vaihteessa työmaavaiheessa 850 asuntoa. Meillä tulee hyvin monipuolista asuntorakennetta: perheasuntoja, sinkkuasuntoja, pariskunta-asuntoja. Pyrimme tekemään senioriasuntoja.”

Malmi kertoo, että TVT myös korjaa puutaloja. Esimerkiksi Köydenpunojankadulla sijaitsevaan puutalokohteeseen ollaan tekemässä täydellinen remontti. Kohteessa on yhteensä noin 60 asuntoa, mikä on paljon enemmän kuin Itäisen Pitkäkadun pihapiirissä.

TVT rahoittaa tekemänsä peruskorjaukset Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (Ara) lainoilla.

”Jos hakee Arasta peruskorjauslainoja, he lähtevät siitä, että olemassa olevasta kiinteistökannasta tehdään esteettömiä asuntoja. Puutalo toimii siinä äärettömän huonosti, kun sisäänmenokin on jo portaan takana”, Malmi kertoo.

Myös wc- ja kylpyhuonetiloja voidaan joutua muuttamaan. Vanhoissa taloissa on ollut alun perin ulkokäymälät. Jälkikäteen rakennetut sisävessat vaativat Malmin mukaan usein merkittäviä muutostöitä, että tiloista saadaan nykyisen vaatimustason täyttäviä.

Itäisen Pitkäkadun kohteen asukkaille kerrottiin vuokrasopimusten irtisanomisesta tiedotustilaisuudessa. Malmin mukaan tämä on normaali käytäntö. Hän sanoo, että ”irtisanomiskirje ei tule kouraan saman tien”.

”Olen joka ainoasta irtisanomisesta pahoillani. Meillä on yhteensä 12 000 asuntoa. Riippuu vuodesta, mutta 100–300 asunnon vuokrasopimukset joudutaan irtisanomaan vuosittain peruskorjausten, purun tai kohteesta luopumisen takia.”

Malmi vakuuttaa, että TVT pitää kotinsa menettävistä asukkaista huolta. Heille pyritään löytämään uusi asunto TVT:n asuntokannasta ja lisäksi heille maksetaan muuttolaatikot ja -kuljetus.

”Heille löytyy varmasti uusi hyvä koti.”

Haluatko lisää luettavaa Turun seudulta? Tilaa HS Turun uutiskirje täältä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat