Matti Ahrelma menetti kymmenen miljoonan kaupan sodan takia – Nyt hän kertoo asuntokaupoilla väijyvästä ”Nato-efektistä”

Kiinteistöalan asiantuntija varoittaa, että Nato-jäsenyyden hylkäämisestä tulisi kielteisiä pitkän ajan vaikutuksia.

Kiinteistöalan asiantuntijat arvioivat, että Venäjän hyökkäys vaikuttaa Suomessa etenkin kesämökkien ja loma-asuntojen kauppaan. Vaikutukset ovat erilaisia eri puolilla maata.

12.5. 8:42 | Päivitetty 12.5. 9:58

Viime helmikuussa kiinteistötransaktiokonsultti Matti Ahrelma viimeisteli kymmenen miljoonan kiinteistökauppaa. Eteläafrikkalainen kiinteistösijoittaja oli ottanut yhteyttä Ahrelman edustamaan yritykseen ja ilmoittanut haluavansa sijoittaa Suomeen. Sopiva kiinteistö oli löytynyt suomalaisesta kasvukeskuksesta.

Sijoittaja jätti tarjouksensa, joka vastasi myyjän pyyntihintaa. Kauppa oli yksityiskohtia vaille valmis. Sitten Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

”Kun hyökkäys alkoi torstaina, lauantaina Etelä-Afrikasta tuli viesti. Sijoittaja ilmoitti, että heidän rahoittajapankkinsa ei halua enää rahoittaa eurooppalaisia kohteita”, Ahrelma kertoo.

Ahrelma vetää ylikansallisen Colliers-yrityksen liiketoimintayksikköä Suomessa. Colliers on keskittynyt kiinteistösijoituksiin ja kiinteistöihin liittyviin palveluihin. Ahrelma työskentelee pääasiassa Turussa ja Helsingissä. Hän ei halua yksilöidä tarkemmin, missä peruuntuneiden kauppojen kohde sijaitsee. Toimitilakiinteistö on edelleen myymättä.

Suomessa on keskusteltu viime aikoina niin sanotusta kokonaisturvallisuudesta. Moni uskoo, että Suomen mahdollinen Nato-jäsenyys toisi myös kansantaloudellisia hyötyjä. Ahrelma arvioi, että jäsenyys palauttaisi Suomen sijoitusympäristönä sotaa edeltävälle tasolle.

”Jos Natoon mennään, turvallisuuspoliittisesti ajatellen markkinat säilyvät ennallaan. Sen sijaan, jos Natoon ei jostain syystä liityttäisi, sillä olisi pitkällä aikavälillä negatiivisia vaikutuksia kansantaloudellisesti.”

Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus on samoilla linjoilla.

”Sanoisin, että Nato-jäsenyyden vaikutuksen etumerkki on positiivinen, mutta kokonaisuudessaan merkitys on melko rajallinen”, hän lausuu.

Brotherus muistuttaa, että vaikka osa sijoittajista on säikähtänyt Venäjän hyökkäystä, Suomeen on myös saatu uusia sijoituksia sodan aikanakin.

Hypo julkaisee uusimman asuntomarkkinakatsauksensa perjantaina. Ennakkotietojen mukaan sota heijastuu asuntomarkkinoille epävarmuutena.

Ahrelma kertoo, että turvallisuuskysymys on Suomen kiinteistömarkkinoilla ihan uusi näkökulma, josta ei aiemmin ole paljon tarvinnut välittää.

”Ei sellaisesta kukaan ole puhunut. Tämä tilanne iski ihan yllättäen silmille.”

Brotheruksen mukaan kuluttajan kannalta asuntokaupan epävarmuus näkyy kaikkein eniten kesämökkien markkinoilla.

”Vielä meillä ei ole siitä tilastotietoja, mutta yksittäistapauksista olen kyllä kuullut. Jos esimerkiksi helsinkiläinen on aiemmin suunnannut kesälomallaan Saimaan rannoille, nyt hän ehkä suuntaa kohti Turun saaristoa.”

Myös Ahrelma näkee riskien kasvavan mitä enemmän itään mennään. Hänkin pitää tällä hetkellä Turun saaristoa loma-asuntosijoituksen kannalta houkuttelevana.

”Itä-Suomessa sodan myötä yksi ostajaryhmä, eli venäläiset, on kokonaan kadonnut. Ja se sattui olemaan ostokäytökseltään ei niin kovin kitsas ryhmä.”

Ahrelma muistuttaa, että venäläisten poistuminen vaikuttaa välillisesti myös muuhun talouteen. Esimerkiksi Kaakkois-Suomessa se on iso ongelma. Jos venäläiset eivät palaa, kiinteistökaupan lisäksi kaikki muu kauppa kärsii. Nato-jäsenyys voisi rauhoittaa tilannetta tässäkin suhteessa.

”Nato-jäsenyydellä tuskin on yksittäiselle venäläiselle ostajalle käytännössä mitään kielteistä merkitystä. Päin vastoin, hekin arvostavat stabiliteettia ja jatkuvuutta. Isompi kysymys on sitten se, tuleeko Venäjältä jotain häiriötä esimerkiksi maahan pääsyn suhteen.”

Brotheruksen mukaan varsinaissuomalainen mökinomistaja voi olla tyytyväinen sijoitukseensa. Mutta ei Saimaallakaan kannata nyt tehdä äkkiliikkeitä.

”Viiden vuoden päästä tilanne voi taas olla toinen ja toivottavasti onkin.”

Haluatko lisää luettavaa Turun seudulta? Tilaa HS Turun uutiskirje täältä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat